Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Michelin sterren 2013

De nieuwe Michelinsterren voor 2013 zijn bekend met o.a. drie nieuwe tweesterrenrestaurants! De Nederlandse gastronomie: constant in kwaliteit en toprestaurants

Met de De Librije van Jonnie Boer en Oud Sluis van Sergio Herman behoort Nederland ook

in 2013 tot de gastronomische wereldtop van driesterrenrestaurants.

De nieuwe Michelingids Nederland 2013 presenteerde een recordaantal

tweesterrenrestaurants, namelijk 18! Hieronder bevinden zich drie nieuwe die dankzij hun

goede, veelal jonge, chef-koks bijdragen aan de kwaliteit van de Nederlandse gastronomie.

Drie nieuwe tweesterrenrestaurants

In de selectie van 2013 krijgt restaurant Aan de Poel in Amstelveen er een tweede ster bij. Dit zeer aantrekkelijke restaurant aan een meer is met zijn eigentijdse interieur een succes voor zowel de lunch als het diner. Chef-kok Stefan van Sprang presenteert een intelligente en creatieve keuken met zeer subtiele smaken.

Ook De Treeswijkhoeve in Waalre krijgt er dit jaar een tweede ster bij. Chef-patron Dick Middelweerd heeft de keuken van zijn ouders laten evolueren van traditionele kwaliteit naar een duidelijke en persoonlijke eigentijdse stijl.

Ten slotte is Moshik Roth erin geslaagd om het tweesterrenniveau van zijn restaurant `t Brouwerskolkje in Overveen te evenaren in zijn nieuwe hippe etablissement &samhoud places in Amsterdam.

Vier nieuwe éénsterrenrestaurants

Ook de vier nieuwe éénsterrenrestaurants laten een spannende evolutie zien. Bloks in Amersfoort is op een zeer natuurlijke wijze van een Bib Gourmand uitgegroeid tot een verfijnde en sierlijke keuken. Chef-kok Marco Blok houdt daarbij zijn bijzonder scherpe prijs-kwaliteitsverhouding in het oog.

Bord`eau is het nieuwe restaurant van hotel de l`Europe in hartje Amsterdam. Dit nieuwe restaurant onderscheidt zich door een sobere, elegante en geraffineerde keuken volledig in lijn met het interieur.

Kaagjesland in Reeuwijk biedt een verleidelijke en actuele keuken waar in de loop der jaren altijd goede chef-koks hebben gewerkt en dit uit zich in een constante groei in kwaliteit.

Tot slot krijgt ook HanTing Cuisine in Den Haag een ster. Chef-kok Han brengt Aziatisch geïnspireerde gerechten waarbij hij producten, smaken en technieken uit Oost en West

fusioneert. Kenmerkend is de trendy atmosfeer met een gevarieerd, veelal jong en terugkerend publiek.

Een ster armer

Deze retaurants leverde een ster in, en gaan van 1 naar 0 sterren:

- Au coin des bons enfants, Maastricht

- Muller, Groningen

- Paul van Waarden, Rijswijk

- Schathuys, Leens

- Solo, Gorinchem

De Michelin gids Nederland 2013 in cijfers

In totaal 1.285 adressen: 579 hotels (waaronder 42 Bib Hotels en 33 gastenkamers) en 706

restaurants waaronder 101 sterrenrestaurants:

- 2 restaurants met 3 sterren

- 18 restaurants met 2 sterren, waaronder 3 nieuwe

- 81 restaurants met 1 ster, waaronder 4 nieuwe

105 Bib Gourmand restaurants, waaronder 20 nieuwe

Home Recepten