Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboek recensie Arabia

Arabia

Merijn Tol & Nadia Zerouali

249 pagina`s, 29,95

Kosmos Uitgevers

Door Smulweb Kookboekrecensent Gertrude. ` Amandelgranita, Linguine met Kikkererwten en ansjovis, Kipstoof met kappertjes en mollica, Tartine met honing lavendel en hazelnotenÂ….`

`Arabia` het eerste deel van de tweedelige (hopelijk meer op komst) kookboeken reeks met recepten uit de gastvrije mediterrane wereld. Het water loopt mij wederom al weer in de mond!

Eerder dit jaar mocht ik het tweede boek `Bismilla Arabia` van schrijvers Merijn Tol & Nadia Zerouali recenseren. Een andere kijk op een cultuur waar wij in Nederland nauwelijks zicht op hebben, bleef hangen, werd aangewakkerd om op zoek te gaan naar meer.

Verrijkend is het te lezen wat in Nederland zich ook om de hoek bevind, misschien in kleinschaligere iets wat westerse vorm, en niet zo mooi geïllustreerd door een mooie natuurlijke omgeving, maar het is er wel! En ik vind het zo`n gemis dat wij zo met ons neus voorbij lopen aan al die zeer aantrekkelijke lekkernijen, maar ook die rijke cultuur waar wij nauwelijks weet van hebben.

Het boek Arabia neemt je mee op de eerste culinaire reis die het schrijversduo aandeden, door de landen Marokko, Tunesië, Sicilië, Andalusië, Libanon en Syrië. Veel culturele en culinaire achtergronden komen op de voorgrond te staan. Juist door de ontzettend mooie illustraties, tekeningen en foto`s, kwijn je watertandend weg naar landen die een rijkdom hebben aan cultuur en waar eten centraal staat. Het is dus niet alleen een kookboek!

Hipper

De recepten die zijn opgenomen in Arabia zijn de lokale specialiteiten die zijn ingewonnen door het duo om gewoon in de keuken te gaan kijken bij de bevolking thuis. Sommige gerechten zijn wel in een iets wat moderner jasje gestoken, zo word koriander in sommige gerechten vervangen door peterselie.

De opbouw van het boek is per land ingedeeld, ingeleid door bij ieder land een intrede te doen naar een nieuwe cultuur met zijn karakteristieken. De recepten hangen vast aan die verschillende landen.

We wisten natuurlijk al dat de Arabische bevolking echte zoete kouwers zijn, grappig is dat de verhouding met zoet en hartig meer de zoete kant op verschuift. Wel staat er staat een rijkdom in qua salades en groentes, maar toch zijn de proteïne gerechten (vis/ vlees) in de minderheid.

Wat mij persoonlijk het meest aanspreekt in dit boek zijn de illustraties, op een zeer creatieve manier laten ze een heel warm gevoel bij je achter, en tegelijk het idee: Hier wil meer van weten!

Recepten

Zelf heb ik dit maal wederom wat recepten gekookt, een ` Briouats met pittige kaas en pistachenoten` . Het was een eenvoudig gerechtje, een lekker krokant hapje voor bij de borrel voor als je even trek hebt, met als enige kanttekening dat het rijk is qua vettenÂ… (Ach.. )

Veder heb ik de `Kipstoof met kappertjes en mollica` gemaakt, een vernieuwd verfrist gerecht. Wat zo apart was aan deze stoofschotel was dat er citroen zestte er aan toe was gevoegd, een ingrediënt die wij hoofdzakelijk gebruiken alleen in de patisserie. Het was rijk aan smaak, maar ook net als de `Briouts` zeer vullend.

Voor iedereen die nog niet overtuigd is, de dames hebben ook een website waar veel achtergrond informatie te vinden is, extra recepten, leuke links naar andere culinaire bronnen, neem eens een kijkje en laat jezelf meenemen naar een nieuwe ontzettend lekkere wereld!Home Recepten