Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

TOP11 Guacamole recepten

Even geleden plaatsten wij een oproep voor de lekkerste guacamole recepten. We waren vooral benieuwd welke bijzondere methode jij gebruikt om de perfecte guacamole te maken. Naast de avocado (vanzelfsprekend) zijn ingredienten als tomaat, koriander, citroen of limoen en zout en peper ook altijd nodig. De spannendste ingrediënten kwamen trouwens voorbij, zoals radijsblad, tequila of roquefort. Sommige versies zijn grof, andere lekker smeuiig, voor iedere smaak dus een aparte versie! Uit de vele inzendingen hebben wij een selectie gemaakt. Veel plezier met de quacamole!

Met tequila

Van Mikkemak

Ik maak 1 lente-uitje schoon; het witte deel snipper ik heel fijn, het groene deel snijd ik in ragfijne ringetjes. Ik pel een kleine rode ui en een gote bolle teen knoflook. Beide snipper ik zeer fijn. Ik maak 1/2 rode peper schoon, rol er de zaadjes uit en snijd het in ragfijne ringetjes. Ik hak zoveel koriander grof, dat ik 4 eetlepels vol heb. Ik rasp de schil van een gewassen limoen en pers de vrucht uit. In een grote kom klop ik 2 eetlepels zure room, 1 eetlepel Tequila, 1 eetlepel limoensap, de knoflook, 3/4 van de rode ui, 3/4 van het pepertje, 3/4 van het groene deel van de lente-ui en al het wit van de lente-ui en 3 eetlepel koriander goed door elkaar met 1/2 theelepel zout.

Ik snijd een ontvelde rijpe tomaat in heel kleine blokjes en meng deze door de guacamole. Ik schep de saus in een wijde schaal en strooi er de rest van de koriander, pepertje en groen van het lente-uitje over. Als ik de guacamole langer dan een half uur moet bewaren leg ik er tijdens het bewaren de avocadopitten in om verkleuring tegen te gaan. Ik schil 2 grote rijpe avocado`s en verwijder de pitten. Het vruchtvlees prak ik met een vork in een diep bord heel fijn en meng de avocadopulp door het kruidige ui-roommengsel.

Een goed basisrecept

Van Willeke_s

2 rijpe avocado`s, 1 tomaat, 5 koriandertakjes, 1 limoen, 1 groene chilipeper, 1 teentje knoflook, 1 kleine ui, peper en zout

Versnipper de ui en de koriandertakjes, pers het knoflookteentje, snijd de

peper fijn, snijd de tomaat in blokjes en doe dit alles in een kom. Snijd de avocado`s doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Een handige manier om avocado uit zijn schil te krijgen, is door het vruchtvlees in de schil al in blokjes te snijden. Keer de schil binnenstebuiten en gooi de blokjes in de kom. Snij de limoen door midden en knijp het limoensap over de ingrediënten.

Prak en meng het geheel met een vork of met een staafmixer tot een vrij grove puree en breng de guacamole op smaak met zout en peper.

Grove Guacamole

Van Cocky2

Schil 2 rijpe avocado`s en wip de pitten eruit. Snijd ze in kleine blokjes

en meng deze met het sap van 1 limoen. Ontvel 2 rijpe vleestomaten en verwijder het vocht en de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en meng deze door de avocadoblokjes. Pel 1 kleine rode ui en snipper hem fijn. Verkruimel 4 kleine gedroogde chilipepertjes.

Hak de blaadjes van 6 takjes koriander fijn. Meng de rode ui, chilipepertjes en koriander met 1 theelepel komijnzaadjes, 4 eetlepels maiskorrels uit blik, 1 eetlepel tijmhoning en 2 eetlepels zure room door de avocado/tomatenblokjes. Breng op smaak met zout.

Radijs en gerookte knoflook

Van miertjen

Mijn guacamole bevat 2 (tot nu toe) geheime ingrediënten: rode radijs en gerookte knoflook!

Ik prak 2 geschilde rijpe avocado`s heel fijn en meng er dan gelijk 2 eetlepels limoensap door. Dan roer ik door deze puree 2 uitgeperste tenen gerookte knoflook, 2 zeer fijn gesnipperde dunne lente-uitjes, 6 heel fijngehakte rode radijsjes, 1 eetlepel fijngehakt radijsblad, 2 eetlepels fijngehakt korianderblad en zout en rode Tabasco naar smaak. Tenslotte roer ik er vlak voor het serveren nog een in blokjes gesneden ontvelde tomaat zonder de zaadlijsten en 1-2 eetlepels zure room door.

Makkelijk

Van Sabinadelange

2 rijpe avocado`s, kleine tomaat,eetlepel sour cream,paar drupjes tabasco, 1/2 el tomaten ketchup, 1/2 teentje knoflook peper en zout.

Meng de ingrediënten met een keukenmachine of staafmixer. Serveer in een schaaltje met tortillachips of bij gevulde wraps. Maak de guacamole al een paar uurtjes voor het opdienen, dan zijn de smaken lekker samen gekomen. Om de guacamole niet bruin te laten worden doe je de pit van de avocado erbij in het schaaltje.

Met roquefort en lente-uitjes

Van fjbaktpannenkoeken

Culinaire grootheid Nigella Lawson noemde deze combinatie "Roquamole" en het resultaat zoekt ook wel echt de grenzen van guacamole op, maar het is wel erg lekker! Niet zozeer als dip voor nachos wat mij betreft, maar vooral als groente/fruitdip (bleekselderij of peer bijv.), in een amuse of op een maisbroodje, met wat rucola. Laat liefst voor gebruik even staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

2 rijpe avocado`s, sap van een halve limoen, half kopje Roquefort, verkruimeld, flinke lepel zure room, 2 eetlepels lente-uitjes, fijngehakt, paar eetlepels ingelegde jalapeno`s, redelijk fijn gehakt (naar smaak), paprikapoeder

Prak de kaas met de zure room grof door elkaar, voeg dan de avocado`s met het limoensap toe en prak het geheel tot een niet al te grove massa. Roer de lente-uitjes en jalapeno`s erdoor en bestrooi tenslotte met paprikapoeder. Tip: De roquefort is sterk van smaak en de verhouding hangt ook af van het soort en de rijpheid van de avocado. Ik begin daarom het liefst met een deel van de kaas, en voeg dan al proevend meer toe tot ik de verhouding perfect vind.

Makkelijk

Van Linda

2 ontvelde en fijngehakte tomaten; sap van 2 citroenen; 1 rood chilipepertje in dunne plakjes; 2 tenen knoflook in dunne plakjes; 4 lente-uitjes in dunne plakjes; 2 geprakte avocado`s.

Naar smaak: zeezout en zwarte peper.

Mix alle ingrediënten, met uitzondering van de avocado, in een blender tot een gladde massa. Roer er met een vork de avocado door en breng op smaak met zout en peper.

Goed basisrecept

Van Jantine

1 avocado , het sap van een halve limoen, 1 fijngehakte groene chilipeper, 1 pomodori tomaat in stukjes zonder vruchtvlees, 1 versnipperd teentje knoflook,een halve rode ui gesnipperd,een halve gele paprika in kleine blokjes, peper, zout,1 theelepel chilipoeder,1 eetlepel creme fraiche,bosje koriander fijngehakt.

Halveer de avocado en lepel deze uit,prak fijn meng de limoensap erdoor,kruid met zout peper en chilipoeder,doe de ui,paprikablokjes en knoflook erdoor.doe de creme fraiche erdoor ,schep als laatste de tomaatjes en de koriander erdoorheen.

Smeuiig

Van Annabellatjie

Mijn guacamole maak ik bij voorkeur met lekker zachte avocado`s, zodat de substantie lekker smeuiig wordt.

Komijnzaad, Koriander, Knoflook, Klein sjalotje, Cherrytomaatjes, Versgemalen peper, Zeezout.

Heb ik zin in een iets pittiger variant, dan doe ik er nog wat chillisnippers door. Ik maak de knoflook, komijn fijn met de vijzel. Dit maakt dat de smaken goed vrijkomen en zich goed laten mengen met de fijngeprakte avocado`s. De cherrytomaatjes, het sjalotje en de (verse) koriander hak ik zo fijn mogelijk met een mes. Roer de knoflook & komijn en de koriander, tomaatjes en het sjalotje door de fijngeprakte avocado`s. Breng dit smeuiige mengsel vervolgens op smaak met versgemalen peper en zout. Bij het serveren kun je voor de kleur eventueel wat paprikapoeder op de guacamole strooien, en daarop een mooi korianderblaadje draperen. Mmmm!

Met optie met maiskorrels

Van Fre2

Schil een grote rijpe advocado en prak de vrucht fijn, maar niet helemaal tot een gladde massa. Ontvel een tomaat en haal de zaadjes eruit en snijd deze in mini blokjes. Roer door de advocado 1 kleine lepel mayonaise en 2 of 3 lepels creme fraiche. Vog hier aan toe peper/zout/tabasco/limoensap en gembersiroop naar smaak. Hak een bosje verse koriander en roer dit samen met de blokjes tomaat voorzichtig door het mengsel heen. Je kan ook kiezen ipv tomaat mini maiskorrels.

Met een Indiase twist

Van fjbaktpannenkoeken

Vers korianderblad wordt vaak aan guacamole toegevoegd, maar met gemalen korianderzaad, geroosterde komijn en rode chilipeper krijgt deze Zuid-Amerikaanse dip echt een Indiaas tintje. En die serveer ik dan ook niet met nacho`s, maar met gekruide Indiase papadums (krokante crackers) en tamarindechutney.

2 rijpe avocado`s, sap en geraspte schil van een hele limoen, halve theelepel gemalen koriander, paar takjes vers korianderblad, fijngehakt, 1 theelepel komijnzaad, 1 kleine rode peper (of een halve), heel fijn gehakt, 1 grote knoflookteen, geperst, beetje zout en zwarte peper naar smaak

Rooster de komijn in een droge koekenpan en maal fijn in de vijzel. Prak alle ingrediënten door elkaar tot een tamelijk fijne guacamole. Garneer met een takje koriander en serveer met komijn-papadums (Indiase winkel) en tamarindechutney.










Home Recepten