Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Oproep Kookboek Recensie Team

Wil jij deel uit maken van het Smulweb Kookboek Recensie Team?

> Het recensieteam is compleet, je kunt niet meer meedoen. Hoe werkt het?

Recenseer een kookboek voor Smulweb, stuur je recensie naar de redactie en het kookboek is voor jou!

We willen op Smulweb meer aandacht gaan besteden aan kookboeken en boeken die over eten en drinken gaan. Op de redactie krijgen we vaak diverse kookboeken binnen die we niet allemaal zelf kunnen recenseren. Daar hebben we jou voor nodig! En als dank mag je het kookboek natuurlijk houden. De recensie wordt door de redactie geplaatst als artikel.

De recensie moet minimaal uit 500 woorden bestaan en de volgende onderwerpen omvatten:

- korte samenvatting (vertel iets over de inhoud, verhouding tekst / foto`s en vormgeving)

- wat vond je goed

- wat vond je minder goed

- raad je dit boek aan (waarom wel, waarom niet?)

- heb je recepten nagemaakt en hoe bevielen ze? Duidelijke omschrijvingen, etc?

Kom je in het Recensie Team dan krijg je een aantal maal per jaar een mail van de redactie of je interesse hebt om een bepaald boek te recenseren. Je mag ook altijd zelf suggesties aandragen.

Voorbeeld RecensieEat Love van Marije Vogelzang

Door: fleurjosephine

Samenvatting

Eat Love is geen kookboek maar heeft wel alles te maken met eten en drinken. Marije Vogelzang is `eet-ontwerper`(eating designer) en bekijkt eten op een andere manier dan alleen een ingrediënt. Ze stelt de lezer vragen zoals Herinner je je eerste ijsje?, Eet je als je je verdrietig voelt?, Hoe werd mayonaise ontdekt en Waarom wordt er niet meer wortel geserveerd in het oogziekenhuis? In de Westerse wereld is voedsel er niet enkel om te overleven. Het roept ook emoties op. Sommige etenswaren bieden troost, andere zorgen voor energie of lust.

Marije Vogelenzang studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en geeft lezingen over heel de wereld over haar ideeën. Ze heeft een restaurant, genaamd Proef!, eerst in Rotterdam en nu Amsterdam.

Het boek van Vogelenzang is 1 grote, verrassende kunstcatalogus waar voedsel altijd centraal staat. Zo maakte ze, geïnspireerd op Surinaamse toko`s in Rotterdam, een tafelkleed (kaart van Rotterdam) met daarop `pomkommers` die de verschillende toko`s aangeven. Of wat dacht je van `Veggie bling bling`, waarin ze sieraden voor kinderen maakt van radijsjes, wortels en paprika`s. Ook is er een gigantisch tafelkleed van deeg waar `s nachts lampen op staan om zo de schalen die er onder staan te garen. Gasten eten met z`n allen van hetzelfde tafelkleed. Na de hoofdmaaltijd wordt het deeg verwijderd en verschijnt er een tweede tafelkleed van ditmaal roze suikerdeeg. Hierop worden gekarameliseerde noten en vruchten geserveerd die samen met het deeg genuttigd kunnen worden.

Servies van brooddeeg, een pruik of een jas van tuinkers, marshmallow muurkunst, een suikerlepel die smelt in je koffie: de ideeën die je tegenkomt in dit boek zijn eindeloos. Ze worden ondersteund door fantastische foto`s en Marije`s kleurrijke schetsen en (aan)tekeningen. Veel van haar werk is geëxposeerd en in het boek zie je de museumstukken dan ook terug.

Het boek is ingedeeld in acht duidelijke hoofdstukken die allemaal ingeleid worden met een aantal vragen.

Wat vond ik goed?

Zien, ruiken, proeven en steeds bewust experimenteren: dat is wat Eet Design volgens Vogelzang is. En dat zie je terug in dit prachtige boek. Het laat je anders denken over eten. Ik kreeg er inspiratie van en kreeg zin om zelf ook creatief aan de slag te gaan! De foto`s en algehele vormgeving zijn geweldig!

Wat vond ik minder goed?

Er was niets wat ik minder goed vond aan het boek, ik kreeg alleen soms het gevoel `in de Derde Wereld hebben ze nog steeds niets te eten, en wij kunnen er kunst van maken zo veel overvloed is er`.

Aanrader?

Ja, dit boek is zeker een aanrader, ziet er uit om ten toon te stellen, is heerlijk om door heen te bladeren, om in de keuken te leggen en zo nu en dan open te slaan om direct creatieve inspiratie te krijgen. Eat Love wil je hebben als je het ziet!

Overige info:

Het boek is in het Engels, telt 155 bladzijdes, 1e druk 2008.

Home Recepten