Nijmegen, de stad die momenteel in het teken staat van de Vierdaagse, is de goedkoopste terrasstad van Nederland. Amsterdam is voor de zevende keer op rij de duurste terrasstad van het land. De gemiddelde prijs op een terras nam toe met 2,6 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dat en meer blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen en Partners horeca-advies. Het bureau deed onderzoek op de meest toeristische pleinen en horecagebieden in de 21 grootste steden van het land.

Amsterdam is net als de voorgaande jaren de duurste terrasstad. Een testrondje bestaande uit twee fluitjes, twee koffie, twee rosé en twee fris kost in de hoofdstad gemiddeld 21,15 euro. Dat is 2,9 procent meer dan het jaar daarvoor.

Tweede in de ranglijst met duurste terrassen is Den Haag. Daar kost een dergelijk rondje 20,13 euro, gevolgd door Rotterdam met 19,68 euro. De top-5 wordt compleet gemaakt met `s Hertogenbosch (19,00 euro) en Haarlem (18,98 euro).

De goedkoopste
Onderaan de lijst, en dus de goedkoopste terrasstad van Nederland, is Nijmegen. Daar kost een rondje gemiddeld 17,48 euro. Dat is 2,2 procent meer dan het jaar daarvoor. Net boven Nijmegen staan Dordrecht (17,50 euro), Amersfoort (17,85 euro) en Almere (17,90).

Snelste stijger op de ranglijst is Arnhem. In de Gelderse hoofdstad stegen de terrasprijzen gemiddeld met 7,2 procent. Utrecht is de enige stad waar een rondje op het terras goedkoper werd. De prijzen namen daar gemiddeld af met 0,4 procent.