Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Resultaten recensie en restaurantenquete

De enquête die we onlangs op Smulweb hebben gehouden over restaurants en recensies op internet heeft veel reacties opgeleverd. Veel mensen hebben hun mening gegeven en tips om Smulweb te verbeteren. Iedereen hartelijk dank voor de nuttige input! Een samenvatting van de meest opvallende resultaten. De punten hebben onze aandacht, en we zijn aan het kijken hoe we e.e.a. kunnen verbeteren. We zullen jullie op de hoogte houden over de vorderingen hiervan. Hebben jullie vragen of suggesties naar aanleiding van deze resultaten? Plaats een reactie of mail naar mail@smulweb.nl.

Beoordeling
De meerderheid vindt een waardering voor een restaurant prettig omdat het een indicatie geeft van hoe goed het restaurant is. Wel wordt hier vaak bij opgemerkt dat het er vanaf hangt wie de recensie geschreven heeft.

Over het waarderingsysteem zijn de meningen verdeeld: `met 5 sterren kan je geen 7 geven` `sommige mensen geven een 10 voor een eetcafe`, `een sterrenranking is fijn om in een oogopslag te kunnen scannen`.

Een verzoek: oude recensies niet mee laten wegen in het totaal oordeel voor een restaurant.

Restaurants zoeken
Een wens die naar voren is gekomen is een duidelijkere indeling op provincie en plaats. Er zijn ook een aantal suggesties gegeven om de zoekfunctie te verbeteren om zo het zoeken makkelijker te maken, bv. Door het kunnen zoeken op keuken.

Veel mensen hebben aangeven op Smulweb te komen om leuke restauranttips te krijgen in een specifieke plaats. Er is behoefte aan leuke adresjes in de buurt of tips voor een weekendje weg en suggestie voor restaurants met een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Actualiteit
`Soms staan er enkel oude recensies op Smulweb` en `de restaurantinformatie is niet altijd up to date`. De menukaart van restaurants op Smulweb is een veelgehoorde suggestie net als een verwijzing naar de website van het restaurant en meer aandacht voor prijzen van menu`s en dagschotels.

Recensies
De meest opgegeven reden voor het niet schrijven van een recensie is dat het teveel tijd kost of dat mensen zichzelf geen goede schrijver vinden. Daarnaast zeggen sommigen geen recensie te schrijven omdat ze het een keer gedaan hebben en gelijk commentaar kregen van anderen.

Redenen om meer recensies te schrijven: `als het restaurant er iets mee kan verdienen`, `als daar om gevraagd zou worden`, `als ik meer uit eten zou gaan`, `als ik zou weten dat het gelezen wordt`.

Over het schrijven van recensies zijn meerdere suggesties gegeven. Bv. dat het vaste stramien te strak is en er veel neprecensies en korte recensies geplaatst worden. `Geef tips om een goede recensie te schrijven` en `beter recensies scannen door de redactie`

Smulweb
Mensen waarderen de overzichtelijkheid, het gemak van de site en het grote aanbod aan restaurants. De uitgebreide recensies waar je `de sfeer door de recensie proeft` lezen mensen graag, en zien dit als een voordeel t.o.v. andere websites. Ook de aanbiedingen bij restaurants worden opvallend vaak als positief punt van Smulweb genoemd.

De winnaars van de Nationale Restaurantgids 2010 hebben inmiddels bericht gehad.

1 Reactie

  1. Er staan oude recensie omdat er niet in grote getallen geschreven wordt, maar beter een oude dan geen! En je weet als er geen actuele is er een groter risico is, want de leuke adresjes worden wel bezocht en beschreven door de smullers.
    De recensie worden wel gelezen mits er een informatief verhaal staat, en ja het kost tijd maar dan heb je voor jezelf ook een naslagwerkje.
    Acties kunnen lezers ook vinden op de sites van de betreffende restaurants die met de linkjes eenvoudig worden gevonden, een aanbieding van een minder restaurant of voor andere een te kostbaar restaurant of een die te ver weg is voegt niet zoveel toe.
    Dat de puntentelling wat uitgebreider wordt zou zeker een groot pluspunt zijn, ikzelf moet vaak afronden en de ene keer positief en dan de andere negatief waardoor dit ten koste gaat van de overzichtelijkheid. BV. eten 7 en bediening 7 welke ga je nu naar boven afronden? Terwijl er voor lezers veel verschil zit tussen 3 of 4 sterren voor het eten.

Geef een reactie