Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Hoe schrijf je een recensie?

Uit ervaring blijkt dat het `t beste is om het verslag direct na je bezoek te maken; dan zijn je herinneringen nog vers en wordt de rapportage het meest kleurrijk. Een paar aandachtspunten voor het schrijven van een recensie. Wijntjes, biertjes en fris

Vertel eens wat meer over de wijnkaart, ook als je gebruik maakt van een wijnarrangement of alleen cola drinkt. Zijn bepaalde gebieden extra vertegenwoordigd? Hoe zit dat met de Nieuwe Wereld? En staan er veel grote namen op, of ook verrassingen? Vertel het de lezers van je recensie.

Kwaliteit, smaak en garnituur

Blijf ook letten op de beschrijving van de gerechten. Kun je bijvoorbeeld vertellen waarom een bepaald gerecht nou goed of slecht was? Hoe zat het bijvoorbeeld met de cuisson (gaarheid) van het vlees of de vis, de kwaliteit van de ingrediënten, de smaakcombinaties, het garnituur, de kwaliteit van de saus en de creativiteit van de keuken? Zijn alle ingrediënten technisch goed bereid? En zijn ze met elkaar in balans? Ook als je weinig ervaring hebt kun je deze punten proberen te omschrijven.

Van zware gordijnen tot hippe loungebankjes

Bij de beschrijving van het interieur hebben we weinig aan `modern` of `klassiek`, meer aan zoiets als `dieprode muren behangen met vrolijke schilderijen, blankhouten meubilair, kantineverlichting en uitzicht op een Japanse tuin`. Kijk om je heen en beschrijf de details. Wat vind je mooi en wat vind je lelijk?

Leesbaarheid

Ook de leesbaarheid van een recensie is belangrijk. Gebruik komma`s en punten (en daarna een spatie!!!!) waar dat nodig is en maak niet te lange zinnen. Voeg regelmatig alinea`s in zodat het verhaal ook optisch niet één grote grijze massa wordt. Zoek ook woorden die je niet (echt goed) kent eens een keer op. Woordenboeken zijn niet voor niets uitgevonden; bovendien is er nog de spellingscontrole.

Tips en trucs

Probeer inleidingen als: `we wilden hier al heel lang eten maar het lag te ver weg` kort te houden. Vaak is je lezer daar minder in geïnteresseerd. Natuurlijk is het wel leuk om te vertellen dat je hier ooit je trouwdag hebt gevierd of dat dit je lievelingsrestaurant is, maar houd dat kort.

En val zeker ook niet in de beginnersvalkuil om de allereerste zaak die je ooit `beroepshalve` proeft meteen een 10 te geven. Hou altijd in je achterhoofd dat zulke cijfers bij de Jonnie`s en de Sergio`s van dit land horen en ga dan aftellen.

Verder nog dit: kijk goed naar de eventuele recensies van voorgangers. En weet dat wij, om Smulweb nóg smullender te maken, constant op zoek zijn naar nieuwe adressen. Jij speelt daarin een belangrijke rol. Ken je een restaurant dat een kans maakt om bij betere adresjes van Nederland te horen, of juist niet? Of is er onlangs bij jou in de buurt een veelbelovend restaurant geopend? Laat het ons dan weten.

Veel succes met het schrijven van je recensie!

Tip: de recensie checklist. Een handige lijst met suggesties om over te schrijven.

Home Recepten