De aardappel timmert keihard aan de weg en is bezig met een razendsnelle come-back. Aardappels zijn een goeie slankmaker! Sterrenchef Erik van Loo geeft een passend recept. `Aardappel, zo gepiept`. Met deze slogan lanceert de Nederlandse Aardappel Organisatie een nieuwe campagne over dit oer-Hollandse product.

Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas is de aardappel in zijn oorspronkelijke vorm aan een comeback bezig. ,,De aardappel past in de trend van heimwee-eten en is weer hip. De consument verlangt naar nostalgie omdat de economie, het klimaat en de politiek voor roerige tijden zorgen."
Bakas voorspelt een grote, duurzame toekomst voor de aardappel als allemansvriend. ,,In China en India zal de aardappel de positie van rijst gaan innemen. Van de oogst van 1 hectare aardappelen kunnen namelijk vier keer zoveel mensen eten als van rijst."

Slank en gezond
De aardappel is gezond. Hij zit bomvol vitamine C. Een gepofte aardappel van 125 gram bevat liefst 10,4 milligram aan vitamine C. Ook is de pieper een belangrijke leverancier van kalium, die een gezond hartritme bevordert.
De aardappel is dé slankmaker onder de koolhydraten. De pieper bevat de helft minder koolhydraten dan rijst en pasta.
100 gram gekookte aardappels bevat 70-85 calorieën (295-355 KJ). De aardappel past daarmee naadloos in een verantwoorde lifestyle. De Nederlandse Aardappel Organisatie wil met de campagne `Aardappel zo gepiept` vooral de gezondheidsaspecten benadrukken.

Lieveling van de sterren
De aardappel is de lieveling van Nederlandse sterrenchefs vanwege zijn vele variaties in rassen en toepassing. Erik van Loo van tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam: ,,Mijn keuken kan niet zonder. Aardappels zijn rijk van smaak en bij veel gerechten inzetbaar. En er komen steeds meer goede, biologische rassen bij."
Ook tv-presentatrice Renate Verbaan kookt graag met aardappels. ,,Winston en mijn zoon Julian zijn er allebei dol op. Je kunt ze geen groter plezier doen met een stampotje boerenkool of piepers met spinazie."

Wist je dit?
Nooit geweten dat de aardappel in de 16de eeuw door Spaanse ontdekkingsreizigers uit Zuid-Amerika naar Europa is meegenomen? En dat Nederlandse pootaardappelen uniek zijn op de wereld vanwege de zeewind die hier waait?
Kijk op de nieuwe website www.aardappels.nl en kom alles te weten over het product, waarmee generaties Nederlanders zijn grootgebracht. Eigenzinnige recepten, leuke anekdotes en alle rassen en toepassingen op een rij.

Aardappelrecept van sterrenchef Erik van Loo
Borstel de aardappels en laat ze in de schil. Leg ze in kokend water met veel zout, net als in de zee en voeg er een halve eetlepel kummel aan toe. Kook ze tot ze beetgaar zijn (circa tien minuten). Laat de aardappels afkoelen, snijd ze in plakken of vierkantjes en bak ze mooi bruin in ganzenvet.