Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Biologisch is een trend

Biologisch eten is geen kortstondige modegril, maar een blijvertje. Het werken met biologische producten is geen hype maar een trend. Daarover waren de panelleden aan de Misset-restaurant-discussie `Duurzaam dichtbij huis` op maandag 10 januari op Markt het roerend eens.

Alle zes panelleden waren unaniem. Biologisch eten is niet een modegrill maar een blijver. ,,Bij mijn dochter van elf zie ik veel hypes langs komen dus ik weet heel goed wat een hype is maar biologisch koken is dat absoluut niet``, vond Ab Hannema van restaurant De Hoornse Kogge in Hoorn. Samen met Eric van Veluwen (de bio-kok van Nederland), Lasca ten Kate (Week van de Smaak), Lars Charas, (Praktijkcentrum Duurzaam voedsel), Peter Kok (De Filosoof, Heerhugowaard) en Anja Borst (boerderij Rundervreugd, Oterleek) discussieerde hij over het koken met biologische en streekproducten. Bianca Roemaat van Misset Horeca/Misset Restaurant presenteerde de talkshow.

Van Veluwen, pleitbezorger van de biologische keuken, was heel stellig. ,,Toen ik twaalf jaar geleden in aanraking kwam met biologisch wist ik niet dat het zo goed smaakte en zo lang vers bleef.`` Hij ziet dat het animo voor bio-producten steeds verder doorgroeit. ,,Het is absoluut een trend die doorgroeit.``

Naast biologisch koken, kwam het werken van streekproducten en de definitie van duurzaamheid aan de orde. Duurzaam is een moeilijk woord dat verder gaat dan biologisch en foodmiles. Het panel vond het lastig om het te definiëren.

Alle vijf panelleden waren er van overtuigd dat duurzaam werken in de keuken de toekomst is. Wel voorspelde Charas dat het nog zeker vijftig jaar zal duren voor dat duurzaamheid letterlijk helemaal op de kaart staat in de horeca.

Home Recepten