Wat zijn de trends voor eten en drinken in 2010? De `trendwatcher van 2009` Adjiedj Bakas heeft dit jaar weer de trends voor het nieuwe jaar op een rij gezet. De trendvoorspellingen voor eten en drinken zijn geconstateerd door So PR en HBMEO. We gaan weer genieten van kleine dingen. Thuis eten mensen graag versgebakken brood of een goed stuk vlees. Maar vega wordt mega: vegetarische eten neemt toe. En als we dan uit eten gaan, zijn service en een free refill belangrijk. Vakantiebestemmingen zijn dichtbij huis. 2010 wordt sober-de-luxe, een jaar van kwalitatieve soberheid. Op het bord aan tafel gebeurt hetzelfde als in mode en in de maatschappij. In 2010 eten mensen doordeweeks vaker thuis dan in eerdere jaren. Traiteurs, afhaalrestaurants en kwaliteitsslagers doen goede zaken daardoor.

Cypriotische haloumi-kaas en andere kleine kaassoorten van de boer worden populairder. De gekookte aardappel is terug, ook in restaurants. Bij de borrel wordt een ouderwetse rolmops geserveerd, of kibbeling, die de nieuwe sushi wordt. Maar mensen snacken ook met krokante snacknori (Kleine rechthoekige velletjes geroosterd en gekruid zeewier )of groente- en fruitchips als ze het wat gezonder willen doen. Geen lattes, cappuccinos of frappuccino`s meer: rond koffietijd bestellen de mensen weer gewone koffie. Maar dan wel kwaliteitsfilterkoffie. En gratis refill. Daarbij eten ze een macaron en geen cupcake meer. Ook kaneelbiscuits doen het goed, en de infusion-thee rukt op. Lunchen doen ze met een uitsmijter, tabouleh of een Franse pannenkoek. De ouderwetse ijssalon komt terug.

Bierfabrikanten komen met bananen-, gember- en kokosbiertjes. Ook populair worden gin, cider, whisky-sour, pastis en campari-soda. Op de alcoholvrije markt komt de menthe à l`eau op. In steeds meer restaurants mag je in 2010 je eigen wijn meebrengen (BringYourOwn). Mensen drinken in 2010 het liefst lichte wijnen (Vinho Verde bijvoorbeeld) of kwaliteitsbubbels, zoals DOCG Prosecco.

Ook de ouderwetse garnalencocktail is terug. Flamberen aan tafel is weer terug. Ijsfabrikanten lanceren bloemenijssoorten, zoals rozenijs, viooltjesijs en jasmijnijs.

Bron Eten 2010: Trendlist So PR en HBMEO