De meest verrassende winnaar op het Proefschrift Wijnconcours was dit jaar een rode uit de Syrah du Maroc in Marokko. De wijn won de categorie rode boutiquewijn ex aequo met een Fleurie, nog een minder bekend wijngebied. De beste witte boutiquewijn is een weissburgunder uit Duitsland. Traditiegetrouw worden de Wijnen van het Jaar rond de Nationale Wijnweek (28 september tot en met 4 oktober) bekendgemaakt op het Proefschrift Wijnconcours. Frankrijk domineert nog steeds, en pakte 11 categorieoverwinningen. Zuid Afrika en Italië leverden elk vier winnende wijnen, Duitsland en Australië ieder drie.

Maar met winnaars uit Marokko en Griekenland bevestigt de uitslag de voornaamste conclusie van de jury: de kwaliteit van wijn is wereldwijd zo sterk toegenomen dat wijnen van topniveau tegenwoordig overal vandaan kunnen komen. Daarnaast verandert ook de smaakvoorkeur van wijnliefhebbers, en staan ze meer open voor wijnen uit minder voor de hand liggende herkomstgebieden.

Het wijnconcours en Wijn van het Jaar-verkiezing wordt elk jaar georganiseerd door The Wine and Food Association, ook organisator van de Huiswijncompetitie en de Wine Professionalbeurs en uitgever van de GaultMillau gids, Proefschrift, Proefkrant en de Jaargids Wijn.

De winnaars in de categorie boutiquewijnen:

Rood (ex aequo):
– Tandem 2007 van Thalvin/Alain Graillot uit Syrah du Maroc, Marokko. Verkrijgbaar bij Okhuysen in Haarlem.
– Domaine des Terres d`Or 2007 uit Fleurie, Frankrijk. Verkrijgbaar bij Sauter in Maastricht en Bussum.

Wit:
– Wehlener Klosterberg weissburgunder trocken 2007 van Markus Molitor uit Mosel, Duitsland. Verkrijgbaar bij Verbunt in Tilburg.