Driesterrenrestaurant De Librije en opleidingscentrum Landstede in Zwolle starten de School voor Gastronomie en Gastvrijheid. Met de nieuwe school worden jonge beroepsbeoefenaars de mogelijkheid geboden om zich op hoog niveau bij te scholen. De samenwerkingsovereenkomst tussen De Librije en Landstede is deze week ondertekend. De eerste groep start in januari 2010.

Tijdens de opleiding, die verzorgd wordt in Librije`s Atelier in Zwolle, maken koks en gastpersonen kennis met nieuwe ontwikkelingen op culinair gebied en wordt uitvoerig aandacht besteed aan smaak en smaakpatronen en wijn- en spijscombinaties. Maar ook management, marketing en culinaire geschiedenis komen aan bod.

Gedurende dertig weken worden de deelnemers een dag per week in Zwolle verwacht voor een combinatie van theorie en praktijk. Medewerkers van de Librije, docenten van Landstede en gerenommeerde gastdocenten uit het bedrijfsleven verzorgen workshops en trainingen. Ook bedrijfsbezoeken maken onderdeel uit van het programma. Verder lopen alle deelnemers minimaal een week stage bij De Librije.

Aan het eind van de opleiding krijgen de deelnemers aan de School voor Gastronomie en Gastvrijheid het eigen certificaat Culinair Expert. Verder ontvangen zij, bij het met goed gevolg afleggen van een examen, het basiscertificaat Barista. Bovendien kunnen kandidaten na afloop van de opleiding deelnemen aan het Leermeesterexamen.

De samenwerking met Landstede volgt op een ander samenwerkingsverband van De Librije met een opleidingsinstituut. Vorige week maakte Deltion College bekend een soort van talentenklas te organiseren voor leerlingen die bij De Librije praktijklessen volgen.