Sommige ijskoffies bevatten net zoveel calorieën als een warme maaltijd. Onderzoek wijst uit dat de grootste boosdoener 561 calorieën bevat. Andere variaties bevatten meer dan 450 calorieën en de meerderheid had er meer dan 200, meldt Nu.nl, die zich baseert op een waarschuwing van het World Cancer Research Fund (WCRF) in Engelse media.

Het is vooral de combinatie van suiker, volle melk en room die de koude koffie bovenaan de calorieënlijst doet belanden.

Energiebehoefte
Het onderzoeksfonds ontdekte dat de grote versie van de Dark Berry Mocha Frappuchino van het Amerikaanse koffieconcern Starbucks 561 calorieën bevatte – meer dan een kwart van de dagelijkse energiebehoefte van een vrouw.

Zonder de slagroom telt het `nog maar` 457 calorieën. De kleinste versie zonder slagroom bevat 288 calorieën.

Lichaamsvet
Het WCRF maakt zich zorgen over de caloriebommen omdat overtollig lichaamsvet het risico op *** aanzienlijk verhoogt. Wetenschappers schatten in dat de kans op darmkanker 15 procent hoger is bij een BMI van 25 dan bij een BMI van 18,5.

BMI
Momenteel kampt in Nederland 40 procent van de volwassen en 12 procent van de jongeren tussen de 2 en 19 jaar in Nederland met overgewicht (een BMI tussen de 25 en 30). 11,5 Procent van de volwassenen en 3 procent van de jongeren heeft zelfs ernstig overgewicht (obesitas, BMI hoger dan 30).