Drie Michelin-sterren kok Pierre Gagnaire heeft `s werelds eerste volledig synthetische gerecht gemaakt. Hij maakte een voorgerecht van ascorbinezuur, glucose, maltitol en citroenzuur. De Franse drie Michelin-sterren kok Pierre Gagnaire ontwikkelde samen met chemist Hervé This een volledig synthetisch voorgerecht dat naar appel en citroen smaakt. De appetizer `le note à note` is knapperig van buiten en zacht van binnen en gemaakt met een combinatie van ascorbinezuur (vitamine C), glucose, maltitol en citroenzuur.

Miljarden nieuwe mogelijkheden
Hervé This, verantwoordelijk voor de brede introductie van moleculair koken, stelt dat het gebruiken van pure ingrediënten zorgt voor miljarden nieuwe mogelijkheden. "Het is als een schilder die primaire kleuren gebruikt of een muzikant die noot voor noot componeert", aldus This. Volgens hem zullen toekomstige chef-koks niet meer werken met ruwe groenten als wortel, maar de moleculen gebruiken waaruit ze zijn opgebouwd: caroteen, pectine, fructose, en glucose zuur.
Einde van voedseltekort

This zegt dat deze manier van koken de smaakpapillen betovert en daarnaast kan bijdragen om het voedseltekort te beëindigen. Armoede op het platteland zal voorbij gaan, omdat boeren meer winst kunnen maken door het `fractioneren van hun groenten`.
Kritiek op kunstmatigheid

Kritiek over de onnatuurlijkheid van la note à note slaat This van de hand. "Suiker is ook niet natuurlijk en als je een wilde wortel eet, vind je die echt niet lekker." De ambities van This gaan nog verder; hij wil alles, van ingrediënten tot receptuur, nog verder revolutionair veranderen.