Oud Sluis behoort tot de dertig beste restaurants ter wereld. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde ranglijst van `s werelds beste restaurants. Nieuw in de lijst dit jaar is een ander Nederlands toprestaurant, De Librije. In The S. Pellegrino World`s 50 Best Restaurants Awards, de ranglijst met honderd beste restaurants ter wereld, stijgt Oud Sluis van plaats 42 naar 29. Daarmee schiet Herman behoorlijk snel door naar de absolute wereldtop.

Nieuw dit jaar in de prestigieuze lijst is De Librije. Het driesterrenrestaurant van Jonnie en Thérèse Boer komt nieuw binnen op plaats 89.

De ranglijst wordt voor de vijfde achtereenvolgende maal aangevoerd door El Bulli van topkok Ferran Adrià. Tweede staat, net als vorig jaar,The Fat Duck van Heston Blumenthal, het restaurant waar recent gasten ziek werden na het eten van een diner.

Derde is het Deense Noma. Dit restaurant stond vorig jaar nog op plaats 10. Een andere snelle stijger in de top-10 is El Celler de Can Roca uit Spranje. Deze eetgelegenheid klom maar liefst 21 plaatsen en staat dit jaar op plaats 5.

Hoogste nieuwe binnenkomer is Osteria Francescana uit Italië, op plaats 13. Een van de grote verliezers is The French Laundry. Dit Amerikaanse restaurant stond vorig jaar nog vijfde, maar is nu uit de top-10 gevallen. The French Laundry staat op plaats 12.

Beste Belgische restaurant is Hof van Cleve. Dit restaurant staat op plek 26, twee plaatsen hoger dan vorig jaar en pal achter de hoogste Duitse notering: Vendome.