Eetpatroon van Fransen verandert. En de economische crisis doet er een schepje bovenop. De bestedingen van klanten in restaurants in Frankrijk zijn dit jaar met 20 procent gedaald. Maar het kan nog erger: in het eerste halfjaar van 2008 moesten circa 3000 restaurateurs de deuren voorgoed sluiten. Dat is 30 procent meer dan het jaar ervoor. Fransen eten zoals de Britten

`Mensen zullen zeggen dat dit alles te wijten is aan de economische crisis, of aan het rookverbod, of omdat er geen Amerikanen meer komen,` zegt Bernard Picolet, uitbater van Parijse restaurant Les Amis du Beaujolais, in de Britse krant The Independent. Maar de ooorzaak is deze: `Fransen eten tegenwoordig niet meer zoals de Fransen. Ze eten zoals de Britten.`

Jongeren geven niet om eten

`Jonge Fransen begrijpen tegenwoordig niet meer wat eten inhoudt, ook geven ze er niet meer om,` vindt Picolet. `Ze zijn blij als ze een sandwich of een frietje naar binnen kunnen schrokken in plaats van een restaurant te bezoeken. Ze geven hun geld uit in een nachtclub in plaats van aan een restaurantbezoek. Ze hebben de meest geraffineerde mobiele telefoons, maar weten niet wat courgette is. En ze weten alles van internet, maar hebben geen idee hoe ze een vis moeten eten.`

Slachting in horeca

Volgens een onlangs gepubliceerd onderzoek van de Franse verzekeringsmaatschappij Euler Hermes SFAC zijn in de eerste helft van 2008 maar liefst 1.782 `traditionele` Franse restaurants bankroet gegaan. Dat is een toename van 25 procent ten opzichte van 2007. Onder de cafés was de slachting nog veel groter: 56 procent ging failliet, grotendeels als gevolg van het rookverbod. Zelfs fastfoodrestaurants gingen failliet (19 procent). De oorzaken: Fransen eten vaker thuis en voor de lunch nemen ze een sandwich of kiezen voor fastfood.

`Eigen schuld`

In een reactie op het bovenstaande nieuws wezen Franse bloggers met een beschuldigende vinger naar de restaurateurs, schrijft The Independent. De restaurateurs zouden met de invoering van de euro de prijzen flink hebben verhoogd.