Het aantal mannen dat via hun kookkunsten vrouwen probeert te verleiden is in opkomst. De nieuwe generatie wordt gastroseksueel genoemd. Deze mannen beschouwen koken niet als een hobby of als verplichting, maar als prestigemiddel om indruk te maken op vrouwen, vrienden en familie. Uit een Engels onderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagden van mening is dat goed kunnen koken een man aantrekkelijker maakt. Een kwart van de mannen tussen 18 en 34 jaar geeft toe dat ze in de keuken staan om een vrouw te versieren. In plaats van geld, macht, en uiterlijk is voor de gastroseksueel kokkerellen het belangrijkste middel om status te verkrijgen.

Volgens Goos Eilander, directeur van Trendbox, is het een begrijpelijk fenomeen. "Bij alles wat er gebeurt tussen man en vrouw speelt het (onbewuste) doel om de ander te behagen en in bed te krijgen. Dat geldt helemaal voor koken, want eten is belangrijk voor de mens." Dat mannelijke koks steeds meer in de belangstelling komen, is volgens hem te danken aan de veranderende tijdgeest: "De verschillen tussen man en vrouw worden steeds kleiner, dus kunnen mannen zich tegenwoordig zonder schaamte met koken bezighouden."

Ook chef-kok Mathijs Vrieze, presentator van het tv-programma Eten & Daten, merkt dat vrouwen het leuk vinden om zich culinair te laten verwennen door een man.