Energiedrankje Red Bull mag in Frankrijk weer verkocht worden. Het was lang verboden vanwege het hoge cafeïne gehalte. In Frankrijk waren de regels daarvoor strenger dan in andere landen. Het Voedingscentrum raadt het drinken van Red Bull niet af. Wel is er een kans op uitdroging van het lichaam bij gebruik van Red Bull in combinatie met alcohol, sporten en extreme inspanning. Drink daarbij altijd voldoende water. Red Bull voldoet aan de wettelijke eisen en een gevaar voor de gezondheid is er bij normaal gebruik dus niet. Maar, er zijn wel kanttekeningen bij deze drankjes te plaatsen. Ten eerste bevatten ze veel calorieën. Een blikje Red Bull bevat 115 kcal. Daarnaast denken veel mensen dat je van dit soort drankjes fitter wordt en dus beter presteert. De drankjes kunnen echter een averechts effect hebben.

Vocht

Hoewel Red Bull ook vocht bevat, kan het niet worden gezien als dorstlesser, omdat het niet bijdraagt aan de hoeveelheid vocht in het lichaam. De combinatie van ingrediënten in Red Bull wordt geassocieerd met een vochtafdrijvende werking.

Cafeïne

In één blikje Red Bull van een kwart liter mag maximaal 88 mg cafeïne mag zitten. Dat is vergelijkbaar met een gemiddeld kopje koffie in Nederland (125 ml) en ongeveer twee keer zoveel als in 200 ml cola. Te veel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren. Wat te veel cafeïne is, verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking. Voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, geldt het advies om maximaal 400 mg cafeïne per dag te gebruiken. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, geldt een maximum advies van 300 mg. Dat is de hoeveelheid cafeïne in 4 kopjes koffie of in 2 kopjes koffie en 3 kopjes thee.

Taurine

Een tweede stof die energie vrijmaakt is taurine. Taurine is een aminozuur dat van belang is bij de regeling van het vochtgehalte in de hersenen en – in hogere doseringen – bij de regeling van de hartslagfrequentie. Het komt in lage doseringen voor in moedermelk, babyvoeding en vlees. Het drinken van 500 ml van een energiedrankje zorgt voor ongeveer een tienvoudige hoeveelheid taurine in vergelijking met een normaal eetpatroon. De Europese Voedselveiligheids Autoriteit (EFSA), is bezig om recente onderzoeken naar het effect en de veiligheid van deze stof te beoordelen. Naar verwachting zal hierover binnenkort een rapport verschijnen.