Dagelijks zorgen de Nederlandse waterbedrijven voor 3 miljard liter zuiver, streng gecontroleerd en dus betrouwbaar drinkwater. Voor ons kraanwater worden zelfs strakkere normen gehanteerd dan voor bron- en mineraalwater. Toch blijkt uit de cijfers van de frisdrankensector (FWS) dat Nederlanders steeds vaker water voorverpakt kopen. Waarom? Kraanwater is 30 tot 1300 maal beter voor het milieu dan flessenwater en alle andere dranken uit de fles. De vervuiling in verpakte dranken zit vooral in het soort verpakkingsmateriaal. Het schoonmaken, transporteren, produceren en afdanken van de flessen kost veel energie.


Plastic


Vooral de wegwerp PET-fles, waarin water en andere frisdranken in worden verkocht, is een belasting voor het milieu. Als je deze koopt, kun je nog het beste voor grote flessen met statiegeld kiezen. Dan wordt het plastic na inlevering opnieuw gebruikt. Voor kraanwater is helemaal geen verpakking nodig.

Goedkoop

Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Daarmee kunnen we ons een hoop geld besparen. Voor 1 euro kun je namelijk het hele jaar water drinken, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag. Flessenwater is 150 tot 500 keer zo duur.


Recycling

Een flesje kun je uiteraard nadat het leeg is keer op keer vullen met kraanwater. Dat is ook beter voor het milieu en de portemonnee, maar weer minder goed voor de gezondheid. De kans bestaat dat ze vuil worden en er bacteriën in gaan groeien. Het is hygiënischer om uit een glas of beker te drinken en niet direct uit een flesje. Als je vaker uit een flesje drinkt, houd het dan geregeld goed schoon met water en afwasmiddel en laat hem goed drogen. Of koop regelmatig een nieuw flesje.

Geen excuus

In mineraalwater kunnen soms minerale zouten zitten, die je niet in dezelfde hoeveelheid in kraanwater vindt. Eet je gevarieerd, dan krijg je voldoende mineralen binnen. Het drinken van mineraalwater is hiervoor niet nodig.

Tot slot

Water is gezond. Het bevat geen calorieën en het is van belang voor een goede werking van ons lichaam. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag anderhalve liter vocht te drinken en bij warm weer tenminste twee liter. Hiervoor zijn alle dranken geschikt, maar dranken zonder calorieën zoals koffie, thee en water hebben de voorkeur.