De vorm van calculeren van wijnprijzen door x-maal de inkoopprijs te doen, moet worden afgeschaft. Dat zegt de bekende wijnschrijver Hubrecht Duijker. Duijker pleit er voor dat horecaondernemers met een vaste opslag per fles gaan werken. In een e-mail aan Gijsbert Bianchi, voorzitter van de sector Restaurants van Koninklijk Horeca Nederland (KHN), adviseert Duijker om te gaan werken met een vaste opslag voor een fles wijn, in plaats van het systeem waarbij x-maal de inkoopprijs wordt gehanteerd.

'De ouderwetse vorm van calculeren zou mijns inziens moeten worden afgeschaft door, voor in elk geval de betere wijnen, over te gaan op een vaste opslag per fles. Dat zal niet alleen de omzet in die wijnen bevorderen, maar ook door de gasten zéér worden gewaardeerd. En dat is wel zo belangrijk', schrijft Duijker.

Meldpunt
Duijker vervolgt: 'Er zijn al restaurants die zo werken en tot volle tevredenheid. Bijvoorbeeld De Wilde Pieters in Apeldoorn en Brasserie Muiden te Muiden. Per 1 februari zal ik voor dat systeem nog eens extra pleiten op mijn website'.

Duijker is de laatste weken veelvuldig in het nieuws. De bekende wijnschrijver laakt te dure wijnen in restaurants en is hiervoor een meldpunt gestart op zijn website. Daarnaast start hij binnenkort ook een meldpunt voor vriendelijk geprijsde wijnen in restaurants.

KHN-voorman Bianchi besteedde in zijn openingsspeech tijdens de EFFF/BBB in Maastricht aandacht aan de actie van Duijker door fel uit te halen naar de wijnschrijver. Duijker laat weten dit 'een eer' te vinden en zegt 'tientallen, zoniet een paar honderd' e-mails van restaurantbezoekers te hebben ontvangen.