Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Tokio in één klap 191 Michelinsterren

Michelin gaf dit jaar voor het eerst een Rode Gids voor de Japanse hoofdstad uit, en maakte van Tokio meteen de stad met de meeste sterren ter wereld. Alle 150 bezochte restaurants kregen minimaal een ster. Met 191 sterren is Tokio in één klap gastronomische wereldleider geworden, met meer sterren dan welke andere stad. Ter vergelijking: Parijs heeft in totaal 97 sterren, New York 54 en Londen 49.

Dat elk beoordeeld restaurant minstens een ster kreeg, komt volgens Michelin-voorman Jean-Luc Naret 'door de onvergelijkbare kwaliteit van de producten en kooktechnieken, en door de rijke culinaire erfenis, een traditie die al generaties wordt doorgegeven en nog steeds ontwikkelt door talentvolle chefs.'

Tokio beschikt nu over acht driesterrenrestaurants, 25 tweesterrenzaken en 117 met één ster. Van de acht restaurants die drie sterren kregen zijn er vijf Japans en drie Frans. Voor de rest is ook tweederde van de gewaardeerde eetzaken Japans, van de rest is het overgrote deel Frans.

Frans chef-kok Joël Robuchon pakte zes sterren met drie restaurants, wat zijn totaal op 17 brengt. Daarmee is hij de chef met de meeste sterren ter wereld, voor Alain Ducasse (15) en Gordon Ramsay (12). Ducasse ontving overigens ook voor twee van zijn Tokiose restaurants een ster, meldt Caterer.

Home Recepten