Het duo Maik Kuijpers (keuken) en Guido Lenting (bediening) van De Librije in Zwolle heeft dinsdagavond de Zilveren Champignon/Contente Mens 2007 gewonnen op de Horecavakbeurs Brabant. Juryvoorzitter Willem Dankers noemde het niveau van de deelnemers aan de kookwedstrijd 'mega'. Het verschil met de anderen was minimaal, zegt Dankers. Bij alle acht deelnemers viel het hoofdgerecht de jury tegen, evenals het ?gebrek aan? gebruik van groenten. Wel vond Dankers de desserts van grote klasse.

Opluchting
Voor Lenting en Kuijpers was de winst een opluchting. 'We hebben donderdag pas het voorgerecht kunnen proeven en de definitieve wijnkeus gemaakt', zegt Lenting. 'Voor ons, met zo'n druk restaurant, moet de voorbereiding op zo'n wedstrijd tussen de bedrijven door.' Ondanks de onzekerheid vooraf liep alles volgens plan, en kijken de twee terug op een 'superwedstrijd'.

Het Librije-team won de prijs bijna onder de neus van leermeesters Jonnie en Thérèse Boer, die eerder op de avond 'hun' jongens een hart onder de riem kwamen steken. Maar tegen de tijd dat de winnaar bekend werd, was het Librije-echtpaar alweer in Zwolle om het hun gasten daar naar de zin te maken. Thérèse mocht wel de jaarlijkse gastronomie-erkenning, de Uncle Ben's Ring in ontvangst nemen.

Alliance
Het was de 23e keer dat Peter Zandboer de kookwedstrijd organiseerde, en hij gaf aan tenminste zijn zilveren jubileum, over twee jaar, vol te willen maken. Sinds vorig jaar heeft Alliance de wedstrijd geadopteerd. Voorzitter John Beeren deed dat vooral om met de nodige financiële middelen het niveau nog verder omhoog te stuwen, zegt hij.

Naast De Librije namen aan de wedstrijd teams deel van Golden Tulip Zaltbommel, Ciel Bleu uit Amsterdam, De Leuf uit Ubachsberg, De Karpendonkse Hoeve uit Eindhoven, Holiday Inn Schiphol, Restaurant Ron Blaauw uit Ouderkerk aan de Amstel en Da Vinci uit Maasbracht.

Styling en innovatie
Vorig jaar werd de Zilveren Champignon gewonnen door het team van De Kersentuin uit Amsterdam. De gastheer uit dat team, Joost Verhoeven, deed overigens dit jaar mee voor Ciel Bleu.

Het sterrestaurant van het Amsterdamse Okurahotel werd pas enkele dagen geleden aan de deelnemerslijst toegevoegd, nadat Golden Tulip Amersfoort zich terugtrok. De Amsterdammers wonnen wel de Robert ten Hoope Stylingprijs, die vorig jaar dan weer ten deel viel aan Guido Lenting, toen in dienst van De Zwethheul.

Naast de Champignon en de Stylingprijs deelt de jury ook de Innovatieprijs uit. Deze werd door persjuryvoorzitter Wilma van Hoeven uitgereikt aan De Karpendonkse Hoeve, voor de 'whoa'- en 'hee'-gerechten en het toetje om van te dromen.