Vandaag is de succesvolle nationale scholenactie Ga voor gezond! voor de tweede keer van start gegaan. Ruim 1200 basisscholen uit heel Nederland – zo'n 200 meer dan vorig jaar – gaan in het schooljaar 2007-2008 aan de slag met allerlei activiteiten en lessen rondom gezondheid en veiligheid. Dit jaar doen voor het eerst ook de groepen 1 en 2 mee. Ga voor gezond!-ambassadrice Sita heeft vanmorgen het eerste lespakket uitgereikt aan basisschool Koningin Beatrix in Papendrecht. Ga voor gezond! is een uniek initiatief waarin publieke organisaties en het bedrijfsleven zich samen inspannen voor een gezondere schooljeugd. Met Ga voor gezond! kunnen kinderen, leerkrachten èn hun ouders op een speelse en educatieve manier met gezondheid en veiligheid op school bezig zijn. Ga voor gezond! richt zich op vijf gezondheidsthema's: gezondheid, eten en drinken, beweging, lekker in je vel, kennis van je lichaam en veiligheid in en om de school. Bij elk thema horen activiteiten waarmee punten kunnen worden verdiend. Scholen kunnen meedingen naar een van de drie hoofdprijzen die door de sponsoren ter beschikking worden gesteld.

Ga voor gezond! start met een digitale zelftest voor leerlingen, leerkrachten en ouders. Begin oktober is de test online. Na het beantwoorden van de vragen krijgen de inzenders een persoonlijk advies met tips en aandachtspunten. De testresultaten geven een actueel beeld van het gezondheidsgedrag van de Nederlandse jeugd op de basisschool, hun ouders en leerkrachten.

In de test wordt kinderen gevraagd naar wat ze eten, hoe ze bewegen en of ze gezond zijn. Maar ook of ze worden gepest, of ze tevreden zijn met zichzelf en hoe gezond het schoolklimaat is. Uit de test van vorig jaar bleek dat fruit of groente niet bij ieder kind dagelijks op het menu staat. Bijna één op de drie kinderen beweegt regelmatig maar onvoldoende, ook al zijn veel kinderen wel lid van een sportclub. Verder heeft ruim eenderde van de kinderen last van een allergie. De helft van de kinderen heeft geen goede computerhouding. Veel kinderen vinden de toiletten op school niet schoon. In de resultaten is aandacht voor verschillen tussen jongens en meisjes en tussen allochtone en autochtone kinderen.

Ga voor gezond! heeft tv-programma's op Jetix, een digitale nieuwsbrief en een uitgebreide website die de actie ondersteunt. Met vanaf november een vernieuwde kids site voor kinderen tussen vier en twaalf jaar. De combinatie van games, interactiviteit en educatie maakt dit onderdeel van de Ga voor gezond!-site uniek voor basisschoolleerlingen.

De Ga voor gezond!-test en de testresultaten van afgelopen schooljaar zijn te vinden op de website www.gavoorgezond.nl bij de persberichten.