Bijzondere gerechten met haring in de hoofdrol van chef-kok en haringambassadeur 2009 Mohammed El Harouchi. Mohammed El Harouchi van restaurant Solo in Gorinchem is de haringambassadeur van 2009. Op de persdag Hollandse Nieuwe, eind mei, heeft hij de volgende door hem gecreëerde bijzondere haringrecepten bereid. Hiermee bewijst hij dat er met haring meer valt te variëren dan je misschien in eerste instantie zou denken.

Het Nederlands Visbureau stuurde ons deze recepten. Zonder uitgebreide beschrijving van de bereidingswijze, maar leuk genoeg om te delen met elke liefhebber van haring.

  • Soepje van yoghurt met zwarte komijn, haring met krokante kruim van venkelzaad

    Soepje van yoghurt met komkommer, knoflook, olijfolie en zwarte komijn (nigellazaad) en gebakken broodkruim met geroosterde venkelzaadjes

  • Parfait van aardappel met kaviaar van haring, haring met een gelei van heldere kalfsbouillon

    Haring is bedekt met een heldere gelei van kalfsbouillon

  • Haring met een salade van tomaat, citrus, basilicumolie en eendenlever

    Haring met een salade van sinaasappel, grapefruit, tomaat, koriander, mosterd, aceto balsamico azijn, rode ui, basilicumolie en rauwe eendenlever

  • Salade van komkommer, avocado, zeekraal en appel met een tartaar van haring en een schuim van rode bietjes

    Salade van in blokjes gesneden komkommer, avocado, zeekraal, sjalot, appel, citroen met daarop een tartaar van haring en een schuim van bietensap met bladgoud

  • Haring met een crème van mierikswortel en een lobbige gelei van passievruchten

    Haring met een crème van crème fraîche en mierikswortel en een lobbige gelei van passievruchten