Franse La Bonnotte verovert de wereld

Culinaire liefhebbers opgelet: begin mei heb je de unieke kans om La Bonnotte te eten. Dit meest kostbare aardappeltje ter wereld is alleen begin mei bij meerdere restaurants te verkrijgen. Herkomst La Bonnotte
Op het eiland Noirmoutier zijn 2500 mensen met man en macht bezig geweest om in de eerste week van mei het kostbare ziltige aardappeltje te rooien. Daarna volgt een oogstfeest. Dit exclusieve aardappeltje is slechts een week beschikbaar bij enkele restaurants in Nederland.

La Bonnotte: nummer 5 op de ranglijst Most Expensive Foods in the World
Op de website van Most Expensive Foods in the World staat La Bonnotte op de vijfde plaats van de wereldranglijst. Naast producten als safraan, macadamia noot, witte Kaviaar uit Iran, witte truffel, Wagyu beef; Kopi Luwak koffie uit Sumatra, Chinese groene thee Tieguanyin en nog vele andere bijzondere producten.

Veel chefs over de hele wereld kijken er elk jaar naar uit om deze primeur hun keuken binnen te halen. Er zijn al heel wat mooie gerechten gecreëerd met deze exclusieve delicatesse.

De Smaak
De smaak van het aardappeltje wordt omschreven als zeer fijn en is volgens kenners niet te evenaren. De smaakindicatie: zilt, nootachtig en mooi luchtig. Het product dient volgens kenners ongeschild bereid te worden. Door de teelt op een lichte zanderige grond en de invloeden van eb en vloed, waardoor het gewas regelmatig overspoeld wordt met zeewater en algen krijgt de La Bonnotte de smaak van de zee via de natuur mee.

De kosten
De prijsindicatie voor La Bonnotte is € 35 per kilo.

Zelf proeven? Twee exclusieve recepten
Van 7 tot en met 15 mei heeft Restaurant Vis in Rotterdam een La Bonnotte Primeursmenu samengesteld. Chef-kok Jos de Groot heeft receptuur geschreven om om La Bonnotte op 4 verschillende manieren te bereiden. Van zijn hand twee exclusieve recepten:

  • In gember gemarineerde Oosterschelde kreeft met fondante "la Bonnotte", strolghino di culatello en gestoofde zeevenkel
  • Gepofte la Bonnotte met vongole, gepofte knoflook,crème fraîche en aquitane kaviaar

    Ook bij deze restaurants kun je La Bonnotte deze week proeven:
    Restaurant in den Rustwat,Rotterdam
    Restaurant Hotel Savelberg,Voorburg
    Hotel New York, Rotterdam
    Brasserie Het Zalmhuis, Rotterdam
    Okura Ciel Bleu, Amsterdam
    Restaurant `t Stadhuys, Schiedam[/url
    Restaurant Zeezout, Rotterdam
    Grand hotel Karel V, Utrecht
    Restaurant Dinivatio, Utrecht
    Restaurant de Harmonie, Rotterdam
    Restaurant Savarin, Rijswijk
    Restaurant Fred, Rotterdam
    Hotel restaurant Elzenduin, Ter Heijde
    Hotel Des Indes, Den Haag
    Restaurant de Librije, Zwolle
    Restaurant de Engel, Rotterdam