Vroeger was de smaak van wild heel anders dan tegenwoordig. Wild werd dagenlang weggehangen om het `adellijk` te laten worden. Dat zou de smaak ten goede komen. Daarna ging men die sterke smaak camoufleren met allerlei marinades. Anno 2008 zeggen we: `dat beest is verrot` en kennen we naast marineren andere bereidingsmethodes. Lees meer over marineren, barderen, larderen en farceren. De smaak van nu is lang niet meer zo sterk als vroeger. En vlees adellijk laten worden gebeurt nog zelden. Er zijn dan ook steeds minder mensen die geen wild eten omdat het te sterk van smaak zou zijn.

Hoe breng je wild goed op smaak?

  [0]Marineren is een manier om vlees van oudere dieren malser en beter van smaak te laten worden. Olie en azijn houden het vlees sappig en maken het zachter. Kruiden, specerijen en wijn geven een fijnere smaak aan het vlees.

  [0]Barderen is het omwikkelen of bedekken van stukken wild met dunne plakjes vers vet spek. Dat dient om het vlees te behoeden voor uitdroging tijdens de bereiding. Dat gebeurt met grof garen, bijvoorbeeld als het wild aan een draaispit klaargemaakt wordt of als het in een pan gebraden moet worden.

  [0]Larderen is ook een term, die in wildrecepten voorkomt. Er wordt vers vet spek in een dunne lardeernaald geklemd en vervolgens door het vlees geregen. Larderen is net als barderen bedoeld om mager vlees niet te droog te laten worden tijdens de bereiding.

  [0]Farceren of vullen van vederwild wordt vaak gedaan om niet alleen de smaak, maar ook de bout wat royaler te maken. Gans, duif of eend worden extra smakelijk door ze te vullen met appels, kastanjes, gehakt, paddenstoelen of kruiden. Vooral voor een duif is dat mooi meegenomen!

  Hierbij een aantal heerlijke wildrecepten:

  Klik hier voor meer heerlijke wildrecepten