Gierst heeft een aangename smaak die aan boter en verse eieren doet denken. Gierst is de laatste tijd voor de Europeanen een herontdekking, ondanks het feit, dat het al sedert de Middeleeuwen een bekend graangewas is.
Tijdens de godsdienstoorlogen in die tijd werden er vleesloze dagen opgelegd en was gierst een goed vervangingsmiddel voor de vleesvoeding.
Tegenwoordig wordt gierst nog verbouwd in Oost-Europese streken en de Franse Vendee-streek.
Gierst is rijker aan fosfor dan tarwe en zeer rijk aan magnesium. Het bevat eveneens een hoog gehalte aan kiezelzuur, wat wij zo nodig hebben voor onze haren, nagels, tandglazuur en huid. Verder bevat het nog lecithine en choline wat zeer waardevol is voor hen die veel hersenwerk moeten doen.
Gierst heeft een aangename smaak die aan boter en verse eieren doet denken en leent zich buitengewoon goed voor eenvoudige en gemakkelijk te bereiden maaltijden.
Gierstrecepten zijn te vinden op mijn pagina ‘iamliam’.