Wist je dat …

Weet je boodschappenlijstje dat je verrassend anders kunt koken zonder vlees of vis?

Verrassend Anders, vandaag geen vlees is een kookboek van het Voedingscentrum met 48 heerlijke en gezonde seizoensrecepten zonder vlees of vis. Een dagje zonder vlees of vis is gezond, lekker en eenvoudig. Met verse seizoensproducten, simpele kooktechnieken en aantrekkelijke foto’s is dit een kookboek voor iedereen die op een gezonde manier een dagje vegetarisch wil eten. Ook geeft het boek tips en informatie over vleesvervangers, belangrijke voedingsstoffen die je nodig hebt als je een dag geen vlees eet en de impact van vlees en vleesvervangers op het klimaat.
Bestel hier het boek »

Weet je boodschappenlijstje dat jouw voedselafdruk omlaag kan?

Wat betekent jouw voedselkeuze voor het milieu? De Voedselafdruk is een test die dat in 15 vragen laat zien laat zien. Bijvoorbeeld: koop je groente en fruit van het seizoen? Doe je de boodschappen lopend of met de auto? Gooi je vaak bruikbaar eten in de prullenbak? Dit soort keuzen zijn van invloed op je score!
Doe de test »

Weet je boodschappenlijstje waar je groente vandaan komt?

Op de zak, het schap of de kist met groente staat waar het vandaan komt. Twee derde van onze groente komt uit Nederland, met name in de zomer.
In het seizoen is er veel aanbod van bijvoorbeeld uien, wortelen, bloemkool, witlof en sla uit Nederland. Buiten het seizoen is er veel import uit Spanje of komen groenten als tomaat, komkommer en paprika uit de kas. Ongeveer 10% komt van buiten Europa, zoals sperziebonen uit Kenia. Producten die in de winter uit de kas komen of die per vliegtuig worden geïmporteerd, kosten veel energie. Dat laatste komt weinig voor.
Waar komt jouw groente vandaan? »

Weet je boodschappenlijstje waar jouw kippenpootjes hebben gescharreld?

Diverse keurmerken geven aan dat een kip tijdens zijn leven meer bewegingsvrijheid heeft gehad. Vanaf 2010 gelden er speciale Europese eisen voor het houden van vleeskuikens. Zo mag het aantal kippen per vierkante meter niet meer zijn dan 19. De meeste bedrijven houden kippen in grote stallen, waar de ruimte beperkt is. De kippen groeien snel en kunnen daardoor problemen krijgen met hun gezondheid. In 6 weken zijn de dieren op hun slachtgewicht.
Kippen met de volgende keurmerken scharrelen buiten en krijgen daglicht:

  • Scharrelkip
  • Beter Leven
  • Label Rouge
  • Biologische kippen

Bij deze houderijvormen worden vaak rassen gebruikt die minder snel groeien, wat de kwaliteit van leven voor de kip ten goede komt.
Als je hier klikt vind je een keuzetabel, met de keuzemogelijkheden bij het kopen van kip.

Weet je boodschappenlijstje of je biefstuk in de wei heeft gestaan?

Ongeveer twee derde van al het Nederlandse rundvlees is afkomstig van vlees van koeien uit de melkveehouderij. 80% van deze koeien loopt in de zomer in de wei. Vlees van melkkoeien wordt vaak verwerkt, bijvoorbeeld tot gehakt of hamburgers. Het meeste van dit rund- en kalfsvlees is bestemd voor het buitenland. Behalve melkvee is er vleesvee. Dit vee wordt specifiek gehouden om het vlees, zoals biefstuk. Vleesvee komt voor het grootste deel uit het buitenland en wordt doorgaans op stal gehouden. Uitzonderingen daarop zijn houderijsystemen zoals:

  • EKO
  • scharrel
  • Limousin
  • Greenfields

Die komen in de zomer in de wei.
Als je hier klikt vind je keuzetabellen over de keuzemogelijkheden bij het kopen van rund- en kalfsvlees.

Wat er nog in je voorraadkast staat?

Maak oudere producten eerst op, en maak altijd een boodschappenlijstje vooraf. Zo voorkom je dat je meer koopt dan je van plan was. Koop ook alleen aanbiedingen als je zeker weet dat je die producten ook gebruikt.