Checklist hypoglykemie

Lijst met voorkomende klachten die een aanwijzing kunnen geven of men last heeft van hypoglykemie Deze test kunt u bij u zelf afnemen door een kruisje te plaatsen achter de symptomen.

1. groot verbruik suiker, chocolade, koekjes,
zoetwaren, zoete dranken en een grote be-
hoefte daaraan.
2. verbetering wanneer slechts weinig wordt
gegeten, een koekje of iets dergelijks.
3. misselijkheid wanneer een maaltijd niet op de
gewone tijd wordt genuttigd.
4. hevige dorst
5. honger direkt na de maaltijd
6. neiging tot alcoholgebruik
7. futloosheid en gevoel van zware vermoeiheid
8. beven of innerlijke onrust die moeilijk te
verklaren is
————————————————–
9. depressies
10 lust of aandrang tot huilen
11.verstrooidheid
12.gebrekkig concentratievermogen
13.angsttoestanden, ook ongemotiveerde
14.duizeligheid
15.hoofdpijn of migraine
16.slapeloosheid
17.flauwvallen
18.prikkelbaarheid
————————————————–
19 frigiditeit
20.impotentie
21.krampen
22.spierpijn
23.koud zweet
24.nachtmerries
25.hartkloppingen
26.zelfmoordneiging of de gedachte daaraan
27.claustrofobie (angst kleine ruimtes)
28.verstopping
29.zwaarlijvigheid
30.magerheid
31.krijgt makkelijk blauwe plekken na klap of
stoot
32.pijn aan de linkerbuikzijde (maag) bij het
uiteinde van de ribben.
33.allergie
————————————————–
De symptomen 1 t/m 8 zijn beslissend voor een te laag bloedsuikergehalte. Heeft men geen van deze symptomen, maar misschien wel het grootste deel van de overige symptomen 9 – 32 dan moet de oorzaak elders gezocht worden.
Bij hypoglykemie heeft men normaal minstens vier of vijf van de eerste acht symptomen. Het is alleen zelden dat men en behoefte heeft aan suiker en aan alcohol, meestal het een of het ander
————————————————–
De symptomen 9-32 zijn van doorslaggevende betekenis voor ons welbevinden. Voor het merendeel volgen ze direkt in het kielzog van een te laag bloedsuikergehalte en maken ze het leven van een patient en gezin bijzonder moeilijk.

5 Reacties

 1. Ik wil graag reageren op de reactie van Katrijn. Ik denk dat het risico inderdaad wel bestaat dat mensen zo denken, maar dat als je goed leest er ook staat dat je meerdere symptomen samen moet hebben. En iemand die niet echt hypoglykemie heeft, die zal ook geen verbetering ondervinden door het volgen van het (zeer gezonde) dieet, en het dus ook niet volhouden.

  Zelf heb ik hypoglykemie, en ik voelde me echt heel erg ziek toen ik naar de huisarts ging. De klachten die op de checklist stonden, had ik in hevige mate. Ik viel zelfs een paar keer flauw, nadat ik zeer duizelig was. Dit gebeurde nadat ik het heel erg zat was hele pakken koekjes te moeten eten om een beetje energie te hebben, ondertussen dichtgroeiend. Ik ging dus niet meer snoepen. En toen ging het mis…

 2. want als je zoiets meemaakt, en dan ook nog meer van bovengenoemde symptomen tegelijk, weet je niet, wat je overkomt. En zeker als de diagnose nog niet gesteld is.
  Achteraf – als je weet, wat je mankeert, is het makkelijk – meten!
  Maar toch wel handig om te weten, wat de schommeling van glucosewaarden teweeg kan brengen!

 3. Ik denk dat het wel meevalt dat mensen dit gaan denken. Als je echt Hypoglycemie heb dan voel je je knap beroerd en dat merk je geheid! Je hebt niet een beetje van deze symptonen maar je heb ze al gauw erg heftig en je voelt dat het niet klopt.

 4. Hoi

  Ik zoek tips voor wat ik kan eten als tussendoortjes…met hypoglykemie…

  karin
  eucalita@dds.nl

 5. Het is vast goed bedoeld…maar al die mogelijke klachten/verschijnselen die ik vaak in je artikelen lees, ik maak me zorgen. Als voedingskundige vind ik dat je dat niet zomaar moet opnoenmen allenmaal. Veel mensen die dit lezen zullen gauw denken “ja dat heb ik ook weleens”. Ze zullen zich (onnodig) zorgen gaan maken. Ik denk dat iedereen zich weleens duizelig of depressief voelt. Ik weet wel beter..maar mensen zonder kennis maak je zo gauw bang. Ga daar wat subtieler mee om.

Geef een reactie