Het ontstaan van hypoglykemie

Ik wil graag in een artikel vertellen hoe hypoglykemie kan ontstaan. En de gevolgen ervan voor je gezondheid. De term hypoglykemie is nog niet helemaal ingeburgerd in nederland en ik moet eerlijk zeggen dat een aantal huisartsen er soms nog sceptisch tegenover staan.
Hypoglykemie is de naam voor lage bloedsuikers. Mensen die aan dit syndroom lijden hebben last van sterk wisselende bloedsuikers, sommige mensen hebben daardoor veel klachten en bij anderen zijn het eigenlijk vooral in het begin nog vage klachten.
Bij mij is er een uitgebreid bloedonderzoek verricht dat over een hele dag verspreid was, om de twee uur werd er bloed geprikt en de moll waarde gemeten. De hele dag was die keurig 5.9 totdat ik voor de laatste keer ging s’ middags om 4 uur en toen was de waarde ineens 3.2 moll. En dat was nou precies het moment waarop ik altijd klachten kreeg, geeuwen, koud, rillerig en plotseling erg moe. De arts gaf me het advies om maar iets zoets te nemen omstreeks die tijd en ja hoor daar knapte ik weer razendsnel van op. Ik dacht de klachten te boven te zijn tot ik merkte steeds vaker en steeds meer zoetigheid nodig te hebben om me prettig te voelen. Met als gevolg uiteraard gewichtstoename (waardoor je uiteraard nog vermoeider wordt) en zelf s’ nachts wakker worden met een knorrend hongergevoel in je maag.
Ben toen de bibliotheek ingedoken en heb daar de nodige boekwerken doorgewerkt en kwam tot de conclusie dat ik precies het tegenover gestelde deed wat ik moest doen. Stoppen met het eten van de snelle suikers (geraffineerde) en mijn alvleesklier rust gunnen. Ik ben toen kritisch alles gaan bekijken wat ik at en de etiketten goed gaan lezen en tot mijn grote verbazing zit wel in heel veel artikelen suiker.
Tijdens een vakantie in Frankrijk heb ik daar aardig wat artikelen ingeslagen die waren gezoet met fructose (vruchtesuiker) en na natuurlijk toch een aantal dagen van afkicken ben ik overgeschakeld op het voedsel dat alleen met fructose was gezoet. De resultaten waren prima, de klachten verdwenen het overgewicht daalde en ik werd niet meer wakker van de honger.
MAAR, de voorraad raakte op en van lieverlee toch weer overgegaan op “normaal” eten en na verloop van tijd kwamen toch de klachten weer terug.
Het doel van deze pagina is dat ik graag met de medesmulwebbers wil proberen recepten te verzamelen en uit te proberen om toch lekker te kunnen eten en het vol te kunnen houden. Ik weet dat er heel veel mensen zijn met deze klachten dus ; eendracht maakt macht. Verder wordt ook aanbevolen zoveel mogelijk bewerkte produkten te vermijden zoals b.v. witte rijst, macaroni, spagetti ed. Dus alle lekkere recepten zijn van harte welkom

8 Reacties

 1. heb hypoglykemie, weet het nu bijna een half jaar en heb de zomervakantie gebruikt om op smulweb een eigen homepage te maken. Dit artikel past daar goed bij, dus ik zet hem favoriet!

  Groetjes,
  Danielle

 2. Ik wil je maar laten weten dat ik hypo’s doe en daardoor al het zoet moet laten, op mijn page zal je niets vinden met echte suiker,


  Groetjes,

 3. heb een paar jaar geleden ook een 3 daagse test gehad in het ziekenhuis. Daar kwam ook hypogl uit. Zij raden me aan om ook het zoet broodbeleg weg te laten,en om wat zwaarder te worden. Dan zouden de klachten verminderen.Maar toch ben ik regelmatig erg duizelig op het werk, en prop dan gauw een boterham met bv. hagelslag naar binnen.
  Voel me dan weer een tijdje goed,en kan weer verder werken. Wat me ook opviel was dat je het dikwijls koud had. Met 25 gr.kan ik het nog koud hebben. Heb altijd honger en ben dikwijls erg moe als ik gewerkt heb moet dan 1 uurtje op de bank liggen.
  Zal je dikwijls opzoeken.
  groetjes marian

 4. Mijn ervaring is dat iedereen anders op een zoet maker reargeerd. De een kan wel goed tegen fructose als vervanger en een ander staat gelijk op de kop. Belangrijk is dat je zelf probeert uit te vinden wat voor jou hte beste werkt.
  Kunstmatige zoetstoffen zijn ook niet altijd goed. Ons lichaam heeft de eigenschap om insuline aan te gaan maken zodra we suiker zien of proeven. Als je dus kunstamtige zoetstoffen neemt, maakt je lichaam insuline aan zonder dat dat nodig is. Gevolg een lage bloedsuiker.
  Iedereen moet voor zichzelf kijken waar je het best op reargeerd. Wel moet je uitkijken met ‘zoet’ eten omdat zo de zoet behoefte blijft bestaan.

 5. deze pagina staat nu bij mijn favo’s.
  groetjes dien.

 6. Fructose is een vruchtsuiker, dus suiker. Het voordeel van fructose boven saccharose (gewone suiker) is dat het veel minder snel in het bloed komt, dus komt er veel minder snel een “suikerpiek” in je bloed. Voor alle suikers geldt dat het het beste in combinatie met vet en eiwit genomen kan worden, om de vertering (en dus de toevoer naar het bloed) te vertragen. bv; een sneetje brood met honing is slechter voor je dan wanneer je de honing verwerkt in honing-tijmsaus voor bij je lamslapje.
  Maar je moet er natuurlijk wel heel voorzichtig mee omgaan. Misschien heeft je dietist daarom gezegd dat je het beter helemaal niet kon nemen. Persoonlijk ben ik dan weer geen voorstander van kunstmatige (=chemische) zoetstoffen….Het is kiezen tussen de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn.

 7. Hallo,
  Ik ben Manon en bij is nu bijna een jaar geleden ook hypoglykemie geconstateerd. Ik heb nu net de test gedaan en ik kon achter bijna ieder symptoom een kruisje zetten. Mijn dietiste zij dat ik geen suiker mocht en dus zeker geen glucose, fructose, honing en dextrose, omdat dat des te sneller in je bloed zou worden opgenomen en mijn klachten zou verergeren. Nu lees ik het artikel dat je wel fructose kunt gebruiken als je hypoglykemie hebt. Kun je me misschien vertellen wat ik nu wel en niet mag eten? Ik gebruik nu alleen maar kunstmatige zoetstoffen en liever niets.

 8. In de boeken “de eerste loodjes wegen het zwaarst” van sonja edelaar en “het heden ik kookboek “van ?? vind je veel lekkere en goede recepten voor hypogl. patienten.Ik heb er veel aan gehad.
  groet henriette

Geef een reactie