Vleermuishelloween


Alle vleermuizen vieren halloween

Het woord Halloween is waarschijnlijk afgeleid van All Hallows Eve. Dat is de avond voor het katholieke feest Allerheiligen (All Hollows day) wat op 1 november valt. Maar in de 5e eeuw voor Christus eindigde de zomer officieel op 31 oktober. Dit feest werd door Kelten Samhain (zeg: sowen) genoemd. Het was hun oud en nieuw.
Halloween heeft een zeer rijke en een zeer oude geschiedenis. Het mag worden beschouwd als een van de oudste feestdagen tot op heden, met wortels die duizenden jaren teruggaan.

Eigenlijk is Halloween dus een combinatie van 3 feestelijkheden, Samhain (Kelten), Pomona (Romeinen) en Allerheiligen & Allerzielen (Christendom), die elk door de eeuwen heen hun stempel hebben gedrukt op dit winterfeest.


Halloween wordt gekleurd door 3 belangrijke symbolen.
Twee ervan, met name de Jack-o-Lantern, de uitgeholde pompoen, vroeger een raap of een biet, en het trick or treat-gebeuren het ophalen van snoepgoed, zijn niet meer weg te denken bij Halloween. Wie aan Halloween denkt, haalt beide meteen voor de geest.

Meer nog, wie Halloween viert en er de Jack-o-Lantern en trick or treat er niet bij betrekt, mist wel degelijk de essentie.
Als derde symbool, weliswaar iets minder bekent, zijn de bonfires, de grote vuren,

die van bij het begin met het Keltisch Samhain verbonden waren, en er vroeger een speciale rituele betekenis aan gaven en tegenwoordig nog een ceremoniele.

Recepten die bij Halloween passen,
gevonden op Smul


Halloweenspinnen


3gedroogde Halloweenhoofdjes


Griezelbowl voor Halloween


Bloederige kattenoogbollen


Vleermuisvleugels

2 Reacties

  1. Bedankt Ik vind het erg leuk en neem het mee M.M.

  2. Hoi,
    Kan je de url geven waar ik de recepten kan vinden? Ik werk met kinderen en het lijkt mij erg leuk om dit soort griezelige dingen met ze te maken tijdens de kookcursus.
    Alvast bedankt,
    Groet van Joke

Geef een reactie