Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Bananen

lekker toetjes met banaan.

Title of Page

LEKKERE NAGERECHTEN MET BANAAN

Banaan-chocosouffle

400 gram banaan

4 dl. melk

150 gram suiker

3 eierdooiers

50 gram bloem

klontje zachte boter

4 eetl. puur cacaopoeder

4 eiwitten

100 gram suiker

8 soufflevormen

Snijd de banaan in stukken en breng hem met de melk aan de kook. Pureer het mengsel met een staafmixer. Klop de suiker met de eierdooiers en spatel de bloem erdoor. Klop er vervolgens de hete melk door. Verwarm het mengsel tot het iets dikker wordt (niet te lang verwarmen, anders worden de eieren gaar). Giet het mengsel over in een bak. Bedek de bak met plasticfolie en laat het afkoelen. Smeer de soufflevormen in met boter en bestuif ze met cacao. Klop de eiwitten stijf in een schone, vetvrije kom. Voeg tijdens het kloppen langzaam de suiker toe. Meng de geklopte eiwitten door het afgekoelde mengsel en stort het direct in de vormpjes. Bak de souffles ca. 15 minuten in de oven op 180?C. Haal de souffles uit de oven, strooi er poedersuiker over en serveer ze direct.

Banaan en kiwi met gembervla

2 dl. blanke vla

4 kiwi?s

2 bananen

stukje gemberwortel (ca. 5 cm)

Gemberwortel dun schillen en raspen. De vla en de gemberwortel door elkaar roeren. Kiwi?s dun schillen en in kleine plakjes snijden. Banaan en kiwi in 4 schaaltjes rangschikken en de vla erover scheppen.

Banaanijs met advocaat

1 banaan

1 beker haagen dazs banoffee (500 ml)

4 eetl. chocoladevlokken

4 eetl. scharreladvocaat

1 spuitbus slagroom

Banaan in plakjes snijden. Over vier borden 8 bolletjes ijs verdelen. Garneren met banaan, chocoladevlokken, advocaat en toefjes slagroom.

Banaansoesjes met gemberroom

1pak slagroomsoesjes (diepvries)

1 bekertje slagroom (125 ml)

6 eetl. royal mail gembersiroop

2 bananen

2 eetl. chocoladevlokken

satestokjes

Soesjes laten ontdooien. Slagroom stijfkloppen met 3 eetlepels gembersiroop. Bananen pellen en elk in 12 plakjes snijden. Aan elk satestokje 2 soesjes en 3 banaanplakjes rijgen. Spiesjes over vier borden verdelen en besprenkelen met rest van gembersiroop. Gemberroom ernaast scheppen. Garneren met chocoladevlokken.

Banaan-yoghurtijs met pecannoten

3 rijpe bananen

2 eetl. citroensap

500 ml magere yoghurt

1 zakje vanillesuiker

100 gram witte basterdsuiker

1 zakje ongezouten pecannoten (55 gram)

75 gram suiker

bakpapier

ijsmachine of kunststof diepvriesdoos (inhoud 1 liter)

Bananen pellen en met citroensap tot moes prakken. Moes mengen met yoghurt, vanille- en basterdsuiker. Mengsel in ijsmachine volgens aanwijzingen van fabrikant tot ijst draaien. Of mengsel overdoen in diepvriesdoos en afgedekt in diepvries plaatsen. IJsmassa elk halfuur met vork doorscheppen. IJs in ca. 3 uur laten bevriezen. Intussen noten grof hakken en karamel maken: in steelpan met dikke bodem suiker zachtjes verhitten tot suiker volledig vloeibaar is en lichtbruin kleurt. Pan van vuur nemen en noten erdoor scheppen. Noten p vel bakpapier scheppen en hard laten worden. Notenkaramel grof hakken. IJs op vier borden scheppen. Notenmengsel erover strooien.

Banana ijssticks

2 rijpe bananen

2 eetl. citroensap

6 eetl. vloeibare stroop

? liter chiquita red orange sap

8 lange smalle waterijsvormpjes

Pel en pureer de bananen (of prak ze heel fijn). Meng ze met het citroensap, de stroop en het vruchtensap. Vul de waterijsvormpjes voor ? met het mengsel. Zet ze in de diepvries en laat ze minimaal 3 uur invriezen.

Banana ontbijtyoghurt met cruesli

2rijpe bananen

1 sinaasappel

2 dl. chiquita orange-carrot-lemon sap

? liter yoghurt

2 eetl. honing

10 eetl. vruchtencruesli

Pel en snijd de bananen in plakjes. Pel de sinaasappels en verdeel hem in partjes. Snijd ze doormidden. Meng de sinaasappel met de banaan. Schenk het vruchtensap in 2 grote brede glazen. Schenk de yoghurt erbij. Verdeel de honing erover. Meng de vruchten met de cruesli en schep het mengsel op de yoghurt. Direct serveren.

Banana split

1 rijpe banaan

scheutje citroensap

3 bolletjes ijs naar keuze (bij voorkeur verschillende smaken als vanille, aardbei of straciatelle

2 eetl. gemengd fruit, vers of uit blik

slagroom uit de spuitbus

Gebruik bij voorkeur een langwerpig glazen schaaltje. Snijd de gepelde banaan in de lengte in tweeen en bedruppel de helften met citroensap om verkleuren te voorkomen. Schep de bolletjes ijs in het schaaltje. Schep er het gemengde fruit over. Leg er de halve bananen omheen. Spuit slagroom op de banaan.

Banana-split met ijs en chocola

? reep bittere chocola

4 stevige bananen

4 bolletjes vanille- of bananenijs

2 eetl. ongezouten pecannoten

4 eetl. stroop

Verwarm de oven voor op 200?C. Rasp de chocola. Leg de bananen met schil op een stuk aluminiumfolie op een rooster of bakplaat in de warme oven. Na ongeveer 15-20 minuten heeft de schil een zwarte kleur. Haal de bananen uit de oven en leg op elk bord een banaan. Snijd de bananen in de lengte open en trek de zijkanten iets uit elkaar zodat er bananenbootjes ontstaan. Schep in elke holte een bolletje ijs. Druk hier en daar een noot in het ijs. Giet een lepel stroop over het ijs. Strooi er geraspte chocola over. Dien meteen op.

Bananen in karamel-rumsiroop

150 gram fijne kristalsuiker

2 ? dl. water

sap van 1 citroen

2-3 eetl. witte rum of malibu

1 vanillestokje

1 kaneelstokje

2 anijssterren

4 grote rijpe bananen

Verwarm de suiker met 2 eetlepels van het water in een grote, ondiepe pan op laag vuur. Roer een- of tweemaal tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoger, zodra je een heldere siroop hebt. Laat deze in ca. 5 minuten licht karameliseren. Neem de pan van het vuur, laat de karamel 2 minuten afkoelen en roer het citroensap erdoor. Pas op: dit spat! Meng de rum of Malibu en het resterende water erdoor. Snijd het vanillestokje overlangs open en voeg dit samen met het kaneelstokje en de anijssterren toe. Pel de bananen en halveer ze overlangs. Schik ze naast elkaar op de bodem van de pan en schep de karamelsiroop erover. Zo verkleuren ze niet. Laat de siroop ca. 40 minuten intrekken voor je de bananen opdient. Serveer eventueel met creme fraiche, op smaak gebracht met bijvoorbeeld citroengras of gember.

Bananen van Ria

4 eetl. rum

4 bananen

25 gram chocolade

50 gram bitterkoekjes

200 ml creme fraiche

50 gram poedersuiker

50 gram boter

2 eetl. citroensap

Verwarm de oven voor op 180?. Vet een vuurvaste schaal in, waarin de 4 bananen precies passen. Pel de bananen, halveer ze overlangs en leg ze op de bodem van de schaal. Meng het citroensap en de rum door elkaar, giet dit mengsel over de bananen en bestuif met de poedersuiker. Verwarm het geheel op het vuur en zet de schaal vervolgens 10 minuten in de oven. Verkruimel intussen de bitterkoekjes en laat de boter op een zeer zacht vuur smelten. Haal de schaal uit de oven en verdeel de creme fraiche over de bananen. Bestrooi het geheel met de bitterkoekjes en verdeel de boter erover. Zet de schaal daarna nog 3 minuten in een oven van 220?C. Bestrooi ten slotte met het chocoladeschaafsel en serveer meteen.

Bananenbeignets met stroop en room

? bekertje slagroom (a 125ml)

125 gram zelfrijzend bakmeel

1 scharrelei

2 dl. koolzuurhoudend bronwater

frituurolie

4 bananen

schenkstroop

Klop de slagroom stijf en doe het in een spuitzak met een kartelmondje. Leg de spuitzak tot gebruik in de koelkast. Klop een egaal beslag van het bakmeel, het losgeklopte ei en het bronwater. Verhit het vloeibaar frituurvet tot 180?C. pel de bananen en snijd ze elk in 5 stukjes. Haal de banaanstukjes door het beslag en bak ze in kleine porties in de hete olie lichtbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer met een toef slagroom en schenk er stroop naar smaak over.

Bananen-chocoladeijs met ananas

1sinaasappel

125 gram pure chocolade

400 gram rijpe bananen zonder schil

125 gram poedersuiker

3 eetl. rum

3 dl. slagroom

4 plakken ananas

Pers de sinaasappel. Rasp de chocolade grof. Pureer de bananen met de poedersuiker, sinaasappelsap en rum. Klop de slagroom lobbig, dus niet helemaal stijf. Schep de bananenpuree door de slagroom. Spatel de helft van de geraspte chocolade erdoor. Schep het mengsel in een lage diepvriesbak, dek deze af en zet het gerecht in de diepvries (minimaal 4 uur) er hoeft tussentijds niet omgeschept te worden. Verdeel de plakken ananas over de borden. Schep de bananenchocoladeijs erop en strooi de rest van de geraspte chocolade erover.

Bananenflip

4 eetl.hagelslag

4 eetl. kokos

1 liter melk

1 pakje saroma banaan

1 pakje saroma chocolade

1 grote banaan

6 ijswafels

Meng de hagelslag met de kokos door elkaar. Snijd de banaan in plakjes. Maak de saroma banaan en saroma chocolade volgens de bereidingswijze op de verpakking klaar. Schenk in 6 hoge glazen een laagje chocoladepudding. Leg hierop 1 of 2 plakjes banaan en wat kokoshagel. Schenk hierover een laagje banaanpudding en een laagje chocoladepudding. Vervolgens weer plakjes banaan en kokoshagel. Herhaal dit tot allebei de puddingen op zijn. Zet de glazen 10 minuten in de koelkast. Versier voor het serveren de bananenflip met een ijswafel.

Bananen-hopjes vlaflip

4 dl. vanillevla

2banaan

4dl. hopjesvla

1eetl. amandelschaafsel

Giet onderin een hoog glas de vanillevla. Snij de banaan in plakjes en leg deze op de vla. Giet hierover voorzichtig de hopjesvla. Garneer met de amandelschaafsel.

Bananen-kiwidessert met advocaat

2 bananen

2 kiwi?s

1 ? dl. advocaat

1 dl. slagroom

Kiwi?s schillen en in plakjes snijden. Bananen schillen en in plakjes snijden. Kiwi en banaan op vier bordjes rangschikken. Slagroom half stijf kloppen en luchtig door de advocaat scheppen en over de vruchten verdelen.

Bananensoftijs met chocolademuntsaus en soesjes

0,1 dl. creme de menthe

? dl. water

1 ei

2 bananen

280 gram rijpe bananen

sap van 1 citroen

25 gram bloem

200 gram pure chocolade

zout

4 bladeren munt

2 ? dl. volle melk

1 dl. slagroom

100 gram suiker

poedersuiker

110 gram fijne tafelsuiker

25 gram boter

2 eetl. citroensap

Verwarm de oven voor 210?C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Breng voor de soesjes het water met de boter en het zout op laag vuur aan de kook. Voeg ineens de gezeefde bloem toe en roer tot zich een deegbal vormt. Neem de pan van het vuur. Roer het ei los en klop het door het deeg. Spuit van het soezendeeg reepjes op de voorbereide bakplaat. Bak de soesjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin. Laat ze afkoelen. Pureer de bananen met de suiker en het citroensap. Roer de slagroom en de melk door de bananenpuree. Schakel de ijsmachine in op stand softijs en giet de massa in de kom. Draai het tot ijs (of maak het in de diepvriezer). Verwarm voor de muntsaus de chocolade, suiker en creme de menthe au bain marie op laag vuur tot het een gebonden saus is. Knip de soesjes open en vul ze met ijs. Giet een laagje chocoladesaus op vier borden en zet er een gevulde soes in, bestuif hem met poedersuiker. Garneer met reepjes banaan die even in citroensap zijn gedoopt en een muntblaadje.

Bananenvla met chocoladerozijnen

4 bananen

2 eetl. citroensap

1 bekertje slagroom (125 ml)

300 ml blanke vla

4 eetl. choco jumbo rozijnen

Bananen pellen. Helft in plakjes snijden en besprenkelen met 1 eetlepel citroensap. Andere helft fijnprakken met rest van citroensap. Slagroom met mixer stijfkloppen. Geprakte bananen mengen met slagroom en vla. Plakjes bananen erdoor scheppen. Vla over vier schaaltjes verdelen. Garneren met chocoladerozijnen.







Home Recepten Kookboeken