Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Heilige boontjes

Dit is een artikel van
Eeuwenoude bonen

Al eeuwen lang worden de gedroogde zaden van de peulvruchten bewaard om het menu in de winter mee aan te vullen.
In het Midden-Oosten werden kikkererwten en linzen al in 6000 voor Christus gegeten.
Op de hoogvlakten van Peru staan limabonen al sinds 400 voor Christus op het menu en de Chinezen zijn al duizenden jaren bezig met sojabonen.
In de bijbel is te lezen hoe een bord rode linzensoep Ezau zelfs overhaalt om zijn rechten als oudste zoon te verkopen aan Jacob.
In de vroege middeleeuwen lagen peulvruchten bijna dagelijks op het bord van onze voorouders.
Erwten, bonen en kapucijners konden zich in het Nederlandse klimaat goed ontwikkelen en ze waren gedroogd lang houdbaar.
Erg handig voor een smakelijke maaltijd, middenin de barre winter.

Pasta met boontjes in dille en walnootsaus

  • 500 gr jonge sperziebonen
  • half bosjes lente-uitjes
  • halve bos peterselie
  • 1 bos dille
  • 45 ml witte wijnazijn
  • 120 gr walnoten, licht geroosterd
  • 1 kop olijfolie
  • zout en peper

    Blancheer de boontjes kort in kokend water>
    Doe ze in een bak met koud water om het gaarproces te stoppen.
    Laat ze uitlekken en droog ze met een schone theedoek.
    Doe de andere (fijngehakte) ingedienten in de keukenmachine en draai het het geheel tot een gladde, dikke saus.
    Voeg zout en peper naar smaak toe en eventueel wat azijn voor een scherpere smaak.
    Kook de pasta gaar.
    Laat even uitlekken en doe de pasta terug in de pan met de bonen en de dressing. Goed mengen en gelijk serveren.

    Boontje gezond

    Peulvruchten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer, vitaminen en niet te vergeten voedingsvezels.
    Het zijn goede vleesvervangers en ze worden dan ook veel gebruikt in de vegetarische keuken.
    In 100 gram bonen zit 20 gram eiwitten.
    Net zoveel als in 100 gram vlees.

    Risotto met erwtjes

  • 450 gr erwtjes, (geblancheerd)
  • 1 bosje munt
  • 1 ui gesnipperd
  • 300 gr risottorijst
  • 1 glas witte wijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • z&p
  • 125 gr Parmezaanse kaas
  • 0,75 liter groente- of kippenbouillon

    Bak de ui glazig in de olijfolie. Voeg na 3 minuten de rijst toe. Roer goed tot alle rijstkorrels met olie zijn bedekt. Breng in een andere pan de bouillon aan de kook. Blus de rijst met het glas wijn en blijf roeren tot alle wijn is verdampt. Voeg dan een paar lepels bouillon toe. Blijf roeren tot alles is opgenomen door de rijst. Herhaal dit proces tot alle bouillon op is. Voeg dan de erwtjes, gehakte munt, zout en peper toe. Roer weer goed. Als laatste de Parmezaanse kaas erbij en eventueel een klontje boter voor extra smeuigheid. Serveer onmiddelijk.

    Salsa maro

  • 1 kilo jonge tuinbonen
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 muntblaadjes
  • 5 ansjovisfilets
  • 4 volle eetlepels Parmezaanse kaas
  • 4 eetl. of meer peperige olie

    Dop de tuinbonen en blancheer ze 2 minuten in kokend water. Doe ze daarna meteen in een bak koud water om het gaarproces te stoppen.
    Haal het buitenste (bittere) velletje van de tuinbonen. Maal in de keikenmachine alle ingredienten. Voeg, terwijl de machine draait, olie toe tot een smeuige saus ontstaat. Eventueel nog wat peper toevoegen. Lekker op toast, maar ook goed bij lamsvlees.

    Bonen in de tuin

    Zelf verse bonen plukken in de zomer? Dat kan als je in het voorjaar bonen zaait. De planten zijn laag en hooggroeiend. De hoge variant kan een mooie decoratie zijn tegen een heg of een schutting. In het voorjaar bloeien bonen kleurrijk. Let er wel op dat de planten voldoende gestut zijn, zeker als de takken 's zomers vruchten dragen en zwaar worden. Tuinbonen, erwten en kapucijneres kunnen al begin maart worden gezaaid. Meer exotische varianten snijbonen, prinsessenbonen en dopbonen pas na 15 mei. Laat bonenzaad eerst een nachtje wellen in regenwater. Zaai in kleine putjes van 5 cm diep, zo'n 30 cm van elkaar. Als je ze verspreid over enkele weken zaait, kun je de hele zomer oogsten. Salade van bonen, kwarteleitjes en groene kruidenolie

  • 3 ons sperzieboontjes of haricots verts
  • 3 ons snijbonen
  • 3 ons peultjes
  • 1 zakje rucola
  • 8 kwarteleitjes
  • gem. groene kruiden als:dragon, dille, kervel, peterselie
  • 100 ml olie
  • 2 teentjes knoflook
  • p&z

    Blancheer de bonen en peultjes in kokend water. Doe ze, wanneer ze beetgaar zijn, onmiddelijk in een bak koud water om het gaarproces te stoppen. Zo blijven de boontjes mooi groen. Kook de eitjes gaar, laat ze afkoelen en pel ze. Was de kruiden. Maal tweederde van de kruiden samen met de knoflook fijn in de keukenmachine en giet er al draaiende de olie bij. Breng op smaak met p&z. Maak een mooie salade van de peulvruchten en eenderde van de kruiden. Leg hierop de kwarteleitjes. Giet de kruidenolie er overheen. Bestrooi met versgemalen peper en serveer met ciabatta of stokbrood.

    Tuinbonenpotje

  • 200 ml slagroom
  • 1 teentje knoflook
  • 2 kilo tuinbonen
  • 2 eieren
  • z&p
  • klein handje dragon

    Breng de room samen met het teentje knoflook aan de kook. Laat ze afkoelen. Dop de tuinbonen en blancheer ze. Hal de buitenste (bittere) velletjes eraf. Doe de geblancheerde tuinboontjes in de keukenmachine, samenmet de knoflookroom, eieren, zout, peper en de dragon. Laat de machine draaien tot het mengsel een geheel vormt. Stort het mengsel in beboterde timbaaltjes, elk tot tweederde gevuld. Bak de potjes au bain marie (in een schaal met warm water) in een voorverwarmde oven van 200 graden, gedurende 30 minuten. Eet warm of koud met een salade en knapperig brood.

    Bonenkruid

    Peulvruchten worden lekkerder als ze bereid worden met bonenkruid. Bovendien maakt het kruid een zware bonenmaaltijd lichter verteerbaar en voorkomt het gasvorming. kook het kruid mee met de bonen, dan komen smaak en aroma het best tot hun recht. Bonenkruid bloeit van juni tot september, het liefst op een zonnige plaats. Bonenkruid in de schaduw heeft minder aroma. Plant het kruid vlakbij tuinbonen, die schijnen er een betere smaak door te krijgen. Bovendien verdrijft bonenkruid ongedierte zoals de zwarte bonenluis, Of plant het kruid dicht bij een bijenkorf: bijen zijn er dol op en zo krijgt ook de honing een bijzondere smaak. Niet verwonderlijk bonenkruid is familie van basilicum.

    Roergebakken varkenshaas met peultjes en koriander.

  • 500 gram peultjes
  • 2 varkenshaasjes a 250 gram
  • 4 eetl rode wijnazijn
  • 4 eetl tomatenketchup
  • 4 eetl suiker
  • 2 theel geraspte gemberwortel
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 bosje koriander fijngehakt
  • 2 bosjes lente-uitjes, gehakt
  • 8 eetl olie

    Maak de peultjes schoon. Snij het vlees in heel dunne plakjes. Meng in een kommetje azijn, ketchup en suiker door elkaar. Verhit de olie in eeen wok. Bak het vlees gedurende een minuut op hoog vuur. Voeg gember en knoflook en peultjes toe en bak alles al roerende 2 minuten. Roer het ketchupmengsel erdoor en laat even meebakken. Breng het gerecht op smaak met zout. Strooi er voor het serveren koriander en lente-uitjes over. Lekker met gestoomde basmatirijst.bron:Buitenleven.

    Spreekwoorden en gezegdes over bonen.

    In de bonen zijn

    Boontje komt om zijn loontje.

    Een heilig boontje zijn.

    Voor spek en bonen meedoen.

    Weet je er nog eentje, laat het me dan weten dan zet ik hem erbij.

  • Home Recepten Kookboeken