Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Leuke tips over van alles.

Dit is een artikel van

Noten luchtig bewaren.

Sla walnoten nooit van de boom, wacht tot ze er vanzelf afvallen, dan zijn ze ook echt rijp.
De noten regelmatig verzamelen en meteen uit de groen-zwarte schaal halen.
Laat ze goed drogen en bewaar ze in luchtige zakjes.


Uien houden van warmte

Uien moeten voor het inkelderen geheel droog zijn, anders gaan ze rotten.
Zodra het groene loof bruin is, worden de uien uitgegraven. Daarna nog enkele dagen in de zon laten liggen om goed te drogen. Met behulp van het droge groen kun je decoratieve vlechten maken.

Tomaten rijpen na
Vaak moeten de laatste tomaten nog groen geplukt worden, omdat nachtvorst dreigt. Deze tomaten worden ook in huis nog rijp. En wel in een warme ruimte. Licht of donker is niet zo belangrijk. In een papieren zakje of met een handdoek toegedekt zijn de vruchten tijdens het narijpen tegen stof en vliegen beschermd.

Kool aan een touwtjeWaar laten we die grote koolkoppen, knoop ze gewoon aan een touw en hang ze op. Eerst de aarde zorvuldig uit de wortels schudden en de koppen stuk voor stuk met die stronk aan een stabiele lijn bevestigen. Vervolgens hang je de koolguirlande aan het plafond in een koele kelder. Lekker ruimte besparend.

Kool met zonnescherm

Bloemkool is heel gemakkelijk te bleken. Vouw enkele bladeren ter bescherming tegen de zon over de bloemen. Zo ontstaan mooie, witte koppen. De smaak wordt door het bleken niet veranderd.

Pepers in een pot

Rode en groene pepers zijn een interessante groente voor het balkon. Een of twee planten zijn voldoende voor de hele zomer. Per slot van rekening is een pepertje in het eten al voldoende om de genieter in vuur en vlam te zetten. Alles, wat deze planten nodig hebben, zijn een ruime bloempot, regelmatig water en mest en heel veel zon. Wanner je de eerste bloemknop uit de plant breekt, valt de oogst nog groter uit.

Vruchten en kruidennthee zelf makenVele planten aan de rand van de weg of uit de tuin zijn uitstekend geschikt om thee van te maken. Verzamel ze en schud ze eenmaal krachtig uit om kleine beestjes te verwijderen. De planten dan in klieine bosjes op een luchtige plaats in de schaduw ophangen. Bessen en schillen van vruchten worden dun op planken uitgespreid en in de zon gedroogd.

Naam............... gebruikt planten deel

Brandnetel......... Gedroogde bladeren

Rozebottel......... Gedroogde, verkleinde schil

Blauwe bosbessen... Gedroogde vruchten

Zure appels........ Gedroogde, verkleinde schil

Citroenmelisse..... Gedroogde bladeren

Sierkalebassen als kaars

Kleine pompoenen zijn uitstekend geschikt als tafeldecoratie. Voor dit decoidee heb je nodig: meerdere kleine sierkalebassen in verschillende kleuren; de benodigde hoeveelheid lont voor kaarsen; waskorrels. En zo ga je te werk; een dekseltje uit de kalebassen snijden en het vruchtvlees er met een lepel uithalen. De lont in het midden zetten en de pompoen met waskorrels vullen.

Rijst warm houden

Kook de rijst 10 minuten(geen instant). Spreid een aantal oude kranten uit en zet de pan erin en vouw de kranten om de pan. Doe daar nog een theedoek om en knoop die stevig dicht. Zet het geheel in bed met een kussen erop, daarover heen het dekbed of dekens. S'avonds is de rijst gaar en nog warm en niet aangebrand. Het kan ook met paprijst. Dit is de stadse variant van de hooikist.

Voorkom vieze luchtjes in de koelkast

bewaar overgebleven komkommersalade altijd in een goed afgesloten doos in de koelkast
anders gaat de geur ervan op alle andere etenswaren zitten. Datzelfde geldt ook voor schoongemaakte uien en meloenen.
Zorg voor goed afsluitbare bakjes maar uien moet je maar liever helemaal niet in de koelkast leggen.

Tomaten ontvellen:

Breng een steelpan met water aan de kook. Zet een bak met koud water klaar. Snijd met een scherp mesje aan de onderkant van de tomaten een kruisje in de velletjes van de tomaten. Dompel de tomaten een voor een enkele tellen in het kokende water tot de velletjes beginnen te krullen (gebruik een lepel of een tang). Leg de tomaten daarna snel in het koude water (de velletjes zijn nu makkelijk te verwijderen).

Olijven ontpitten:

Leg een olijf op een snijplank. Leg er een pannenkoekenmes plat boven op. Maak een vuist en geef een dreun op het mes. Hoe hard? Begin met een zachte klap, als dat niet afdoende is kan er altijd nog eentje volgen die meer indruk maakt.

De olijf en pit zijn na deze behandeling makkelijk van elkaar te scheiden.

Gratineren

Bij het gratineren van ovenschotels krijg je een veel mooier egaal bruin korstje, als een spuitbusje met plantaardige olie (voor het invetten van bakvormen o.a. Baukje) gebruikt, inplaats van vlokjes of klontjes boter.

je gebruikt hierdoor meteen ook veel minder vet.

EierenDe totale houdbaarheid van eieren is 28 dagen na de leg en dienen uiterlijk 21 dagen na de leg verkocht zijn.

Als je wilt weten of eieren nog te gebruiken zijn,dan moet je 1 liter water in (bijvoorbeeld) een maatbeker doen.

Een vers ei blijft op de bodem liggen.

Hoe ouder het ei is, hoe meer de stompe kant (daar zit de luchtkamer) naar boven komt.

Dit komt omdat de luchtkamer groter wordt naarmate het ei ouder wordt.

Een ei van zes weken gaat drijven en mag dus beslist niet meer gebruikt worden!

Vervanger voor roomAls je geen zure room, creme fraiche etc. bij de hand hebt, is dezelfde hoeveelheid volle yoghurt een goed alternatief.

Als je yoghurt moet meekoken wil dat nog wel eens gaan schiften. Als je er een beetje maizena (1 tl maizena op 1 dl yoghurt) door roert, voorkomt dat het schiften van de yoghurt.

Over bananen Bananen laten ethyleen gas los. Dit ethyleen gas zorgt voor de rijping van de vrucht. Dat is overigens niet alleen bij bananen, maar ook bij appels, peren en meer soorten fruit. Stop eens een banaan in een gesloten plastic zak. Er verschijnen dan na enige tijd druppels aan de binnenzijde van de zak. Dit is ethyleen gas in vloeibare vorm. Het fruit op de fruitschaal rijpt dus sneller door dit ethyleen gas. Ook bloemen rijpen door ethyleengas. Een vaas snijbloemen naast of in de buurt van de fruitschaal is dan ook niet verstandig want uw bloemen zijn dan veel sneller uitgebloeid.

De smaak van te zoet eten wordt verbeterd door er een beetje zout of een theelepel appelwijnazijn aan toe te voegen.

Zout

Laat in soep, saus of ragout die te zout is, kleingesneden, rauwe aardappelen meekoken. Het teveel aan zout trekt dan in de aardappelen. Ook een theelepel appelwijnazijn of suiker, toegevoegd tijdens het koken, doet wonderen bij te veel zout.

Zoutstrooier

Doe een paar rijstkorrels in uw zoutstrooier en het zout wordt niet meer vochtig.

Beginnen de uien uit te lopen, houd dan even de uiteinden in een vlammetje, ze lopen dan niet verder uit. Fijngehakte uien moeten zeer snel worden verwerkt, omdat ze anders een bittere smaak krijgen.

Wilt u de geur van uien verwijderen uit porselein, wrijf dit dan in met zout. Uit de koekenpan verdwijnt de uiengeur door er wat azijn in te gieten.

Denkt u dat iedereen kan ruiken dat u uien hebt gegeten, drink dan een glas melk en uw toehoorder ruikt niets.


Een glanzend schone frituurpan

Maak de frituurpan leeg. Doe er koud water in tot min/max. zet de pan aan op 140-150 graden. Laat het water goed heet worden, het water moet echt goed borrelen een tijd lang tot er flink stoom uit de pan komt. Zet dan de pan uit. Kook ondertussen flink veel water in de waterketel, giet dit kokende water in de frituurpan erbij tot de pan tot de rand vol zit. Doe er een sun vaatwas tablet in en sluit de pan. Laat dit 24 uur weken (pan dicht laten).

Schud dan de pan leeg en spoel hem een paar maal na met schoon koud water. Reinig hem goed met doekje of spons. Leg een oude theedoek over de pan heen als hij schoon is en reinig de binnenkant van het deksel en de rand van de pan met een zeepsponsje. Werkelijk het resultaat is verbluffend alle oude aanslag is verdwenen de pan is super schoon en hygienisch.

Home Recepten Kookboeken