Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Brood, daar zit steeds meer in.

Dit is een artikel van

Basisrecept voor 2 broden

  • 25 gram verse gist
  • 1 kg. bloem
  • halve liter lauw water
  • gedroogde kruiden zoals oregano en tijm
  • olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei

Met dit basisrecept kunt u alle kanten uit, Het is een deeg voor een licht en knapperig wit brood. De Italianen noemen het foccacia. Het is heel eenvoudig zelf thuis te maken. Ook is er met dit recept eindeloos te varieren. Begin met het schoonmaken van uw aanrecht. Dat wordt het werkblad voor het kneden van het deeg. Doe als eerste de gist in het lauwe water. Roer met vork of garde net zo lang tot de gist in het water is opgelost. Maak op het aanrecht een bergje van bloem. Maak daarin een kuiltje en voeg een snufje zout, het ei, de kruiden en een scheutje olijfolie toe.Begin voorzichtig met kneden. Voeg nu beetje bij beetje het water toe, terwijl u de massa kneedt. Doe dit net zo lang tot er een mooie deegbal ontstaat. Mocht het deeg te droog zijn, voeg dan wat water toe. Mocht het te vochtig zijn, dan voegt u nog wat extra bloem toe. Het deeg is goed als het niet aan uw handen blijft plakken. Laat het deeg 20 minuten rusten op een houten snijplank onder een schone, droge theedoek.

Haal de theedoek eraf en geef met de vlakke hand een paar harde klappen op het deeg om het plat te maken. Snij het deeg in twee stukken. Leg de twee stukken deeg weer onder de theedoek en laat nogmaals 20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 175 graden celsius. Vet de bakplaat in met olijfolie. Leg de twee stukken deeg op de plaat en maak ze redelijk plat.Maak er putten in met uw vingers, giet er een flinke scheut olijfolie op en bestrooi het deeg met grof zeezout. Plaats de bakplaat in de oven en bak het brood in circa 25 minuten goudbruin. Het is gaar als je erop klopt en het klinkt hol. Laat het brood afkoelen op het rooster.

Foccacia met paddestoelen en zwarte olijven.

  • basisingredienten
  • truffelolie
  • 3 tl. rozemarijn
  • flinke hand gedroogde paddestoelen
  • 150 gram zwarte olijven zonder pit

Laat de gedroogde paddestoelen eerst een uur wellen in heet water. Laat ze daarna goed uitlekken en knijp ze een beetje uit. Snij de olijven in dunne plakjes. Meng het deeg zoals beschreven in het basisrecept en voeg de paddestoelen, kruiden en olijven toe. Vervang de olijfolie uit het basisrecept door truffelolie. Bewaar enkele olijfringetjes en paddestoelen voor de decoratie van het brood. Laat het deeg rijzen zoals beschreven in het basisrecept en bak het brood in 25 minuten gaar.

Foccacia met gepofte knoflook, kastanjes en gekonfijte tomaatjes

  • basisingredienten
  • gedroogde oregano
  • 175 gram gedroogde tomaatjes op olie
  • 25 gepofte kastanjes
  • 4 bollen knoflook
De zachte, zoet smaak van gepofte knoflook, gecombineerd met de rulle bite van kastanjes en de friszure smaak van tomaat, geeft dit brood iets heel bijzonders. Gepofte knoflook is overigens veel minder heftig dan knoflook in welke andere vorm dan ook; de smaak is heel subtiel en je kunt er van blijven eten. Pof eerst de kastanjes en de 4 bollen knoflook. Maak in de schil aan de onderkant van de kastanjes met een scherp mesje een kruisje. Leg de kastanjes en de hele bollen knoflook op een bakplaat en gaar alles in circa 20 minuten in de oven op 190 graden celsius. De knoflookteentjes moeten zacht aanvoelen als u ze indrukt. Eenmaal zacht zijn de teentjes makkelijk uit de velletjes te drukken. De kastanjes kunnen worden gepeld en gebroken. Meng bovenstaande ingedienten door het deeg van het basisrecept. Doe niet alle ingredienten door het brood, maar bewaar iets om de buitenkant mee te versieren. Bak het brood in 25 minuten gaar.
Zoet notenbrood.

  • basisingredienten
  • notenolie
  • 350 gr ongezouten pecannoten, walnoten en amandelen
  • 180 gr gehakte biscotti(of bitterkoekjes)
  • 350 gr grof gehakte pure chocolade
  • 150 gr fijne, bruine kandijsuiker
  • notenolie
Dit brood is heerlijk bij het ontbijt of de lunch. Ook lekker als tussendoortje bij de thee. Begin met het mengen van het deeg en voeg de noten, de koekjes en de chocolade toe. Biscotti zijn kleine Italiaanse koekjes met amandelsmaak. Zijn die niet te krijgen gebruik dan bitterkoekjes. Let er op dat u in plaats van olijfolie notenolie gebruikt. Gebruik in het deeg 100 gram van de kandijsuiker. De rest strooit u over het brood, vlak voor het de oven in gaat. Laat rijzen zoals in het basisrecept beschreven staat. Laat het grove zeezout uit het basisrecept weg en bak af in 25 minuten.

Zalmterrine met knapperige broodkorst.

  • witte broodbol
  • 250 gr gerookte zalm
  • 12 groene asperges
  • 200 gr cream cheese
  • 100 gr magere kwark
  • doosje waterkers
  • zout, witte peper
  • potje roze zalmeitjes
  • klontje roomboter
  • grof zeezout

Koop een mooi rond brood, met de doorsnede van een ontbijtbord. Snij het kapje van de bol en haal voorzichtig het broodkruim eruit. Blancheer of gril de asperges kort. Meng de cream cheese en de kwark tot een stevige, egale, romige massa. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Besmeer de binnenkant van de bol met een laagje van het mengsel. Snij de helft van de waterkers uit het bakje en beleg de binnenkant van de bol ermee. Nu een laag met de helft van de zalm en de eitjes. Daarna weer een dun laagje van het cream cheese-mengsel. Vervolgens de asperges, met de kop en de steel om en om. Daarna weer de cream cheese, de rest van de zalm en de eitjes en de overgebleven waterkers. Bewaar een beetje voor de garnering. Vul de top van de bol met het laatste restje van het cream cheese-mengsel. Druk het kapje van de broodbol er stevig op en verpak hem strak in plastic folie. Laat de broodbol minstens twee uur in de koelkast opstijven. Zet de bol vlak voor het serveren nog 8 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Bestrijk de bol eerst nog met gesmolten boter en strooi grof zeezout op het kapje, zo krijg je een knapperig korstje.

Zoete broodbol

  • witte broodbol
  • 25 gr roomboter voor de buitenkant
  • 25 gr roomboter voor de croutons
  • 2 anijsblokjes
  • 35 gr taaitaai
  • 70 gr ontbijtkoek
  • 180 gr halfgedroogde pruimen
  • scheut cognac of whiskey
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • theelepel kaneel
  • 3/4 flesje schenkstroop
  • 2 eieren
  • 2 a 3 rolletjes palmsuiker
  • 150 ml melk
  • bakje physalis besjes
  • half zakje vanillesuiker
  • afgestreken eetlepel bloem

Koop een rond brood met de doorsnede van een ontbijtbord. Snij het kapje van de bovenkant van het brood. Hol de bol uit en bak van de helft van het kruim knapperige croutons in de boter, vermengd met het poeder van een anijsblokje. Breek de taaitaai, de ontbijtkoek en de palmsuiker in kleine stukjes. Snij de gedroogde pruimen ook in stukjes. Doe alles in een mengkom. Voeg kaneel, bastersuiker, vanillesuiker, een flinke scheut cognac en een half flesje schenkstroop erbij. Meng alles goed door elkaar. Roer de eieren erdoor, de melk, voeg de besseb toe en meng alles goed. Strooi de bloem erover en meng nog eens goed door. Bestrijk nu de binnenkant van de bol met stroop en vul de bol met het mengsel. Vergeet niet de onderkant van het kapje ook met stroop te bestrijken en druk deze stevig op de gevulde bol. bestrijk nu de buitenkant met een flinke laag boter, ook de onderkant. Bestrooi de bovenkant roaal met basterdsuiker en schenkstroop. Pak een flink stuk zilverfolie en bestrijk 2/3 van het oppervlak met de boter, basterdsuiker en schenstroop alvorens de bol ermee in te pakken. Bak de bol in 45 minuten knapperig en gaar in een voorverwarmde oven op 225 graden. Laat de bol enigszins afkoelen alvorens hem te serveren.
Hier komen -linken- naar leuke broodrecepten.

Van Sonja26975

Italiaans gevuld brood.

Gevuld brood.

Van Riakooktgraag

Ciabatta gehakt brood

Van Chutneyzusje

ABC_sandwich

Reuben sandwich

Van Roxy-floxsy

Brood Gehaktprutje

Van Sonjatestpagina

Broodje gevuld met oosters gehakt

Van Bezemsteeltje

Kruidenbrood

Van Visscher1950

Pain bagnat

Van Marianneoud

Kaas uienbrood met rode ui en zongedroogde tomaatjes

Van Roxy-floxsy

Knoflookbroodjes

Van Maria1975

Tosti met ananas en gorgonzola

Palingsandwich metmierikswortel

Home Recepten Kookboeken