Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Mango's

Dit is een artikel van

De mango of manga is een van de oudst bekende vruchten en komt van oorsprong uit India. Tegenwoordig wordt de vrucht in bijna alle tropische gebieden van de wereld verbouwd. Van oudsher nemen de 10-30 meter hoge mangobomen in deze gebieden een belangrijke plaats in omdat ze veel schaduw geven. De prachtige trossen groengele bloemen worden vooral in India gebruikt voor ceremonieen en godsdienstige plechtigheden. Men beweert dat Boeddha al slapende onder een mangoboom zijn wijsheid heeft opgedaan.Mango's groeien aan lange stelen aan de takken van de mangoboom. Er bestaan zeer veel verschillende varieteiten. De schil van een rijpe mango kan groengeel, oranje, rood of zelfs purperrood van kleur zijn. Het oranjegele vruchtvlees zit vrij vast aan de grote, ovale pit.Soort : Mango

Vitamine C : zeer veel

Vitamine B : veel

IJzer : ruim aanwezig

K-joules : 268 per 100gr.

Kcal : 64 per 100gr.

KOOPINFORMATIE

Mango's zijn hier bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Het hoofdseizoen voor de mango is mei en juni. Er bestaan 'zoals hierboven gezegd' vele rassen, vandaar dat de kleur en vorm sterk kunnen wisselen Aan de kleur varierend van groen-geel tot geel-oranje en oranje-rood, is de rijpheid niet te zien. Wanneer de vrucht pittig geurt en het vruchtvlees bij lichte vingerdruk meegeeft is de mango rijp. Mango's zijn ook verkrijgbaar in blik, maar dan boeten ze behoorlijk aan smaak in.

SMAAK

Het vruchtvlees van de mango is zoet, sappig en zeer aromatisch. De smaak ervan doet denken aan de abrikoos en de perzik. Soms is de mango vlak bij de pit wat vezelig. De mango komt koel het best tot zijn recht, echter niet uit de koelkast, want dan gaat de geur verloren.

Bewaar mango's bij kamertemperatuur wanneer ze nog verder moeten rijpen. Rijpe mango's moeten vrij snel worden gebruikt, ze kunnen nog een enkele dag op een koele plaats worden bewaard. Pel de mango zoals een sinaasappel, schil hem niet omdat het laagje vlak onder de schil soms een terpentine-achtige smaak kan hebben.

Home Recepten Kookboeken