Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Stoneleeks.

Dit is een artikel van

Eigelijk heb ik de smoor een beetje in, heb weinig gevonden en het weinige wat hier staat is een open deur intrappen. Zonde van mijn tijd. Ik weet dus niet of ik dit wel moet houden of maar laat staan tot ik wat leukers heb gevonden. Het komt dus allemaal van het internet. Heb het product wel geprobeert en ik vond ze erg lekker, dat wel!

Stoneleeks een nieuw product, een pittige, smaakvolle stengelui. Groen en Gezond!

Stoneleeks vindt zijn oorsprong in Noord-oost Azie, alwaar het geteeld werd op kiezelachtige lavagrond. Vandaar de naam. Het product heeft vooral naam gemaakt door zijn gezonde en heilzame werking. In de Stoneleeks? vindt u namelijk de combinatie van verse groene groenten met de gezonde stoffen uit de Allium familie. Deze stoffen; Alicine en Flavonoide verlagen de kans op ziektes aan hart en bloedvaten met 60 %.

De basis voor de exclusieve eigenschappen van stoneleeks? ligt bij de versheid van het product. Door de wijze van verpakken en logistieke mogelijkheden kunnen stoneleeks? het hele jaar vers worden aangeboden.

Het grootste voordeel van stoneleeks? is dat ze in zijn geheel gebruikt kunnen worden. Dus zowel het witte als groene gedeelte van de stengel. Door de liefhebber wordt hij gewoon rauw gegeten, maar het product wordt ook veel gebruikt in ringetjes gesneden door diverse culinaire gerechten. Decoratietip: de stengel fijn insnijden en in koud water dompelen, waardoor het product een mooie krul krijgt.

Gebruiksmogelijkheden:

In ringetjes gesneden door salades, pastasauzen en eiergerechten.

In diverse soepen, waaronder gebonden soepen als asperge-, champignon- en mosterdsoepen, wat te denken van aardappel-preisoep!

Bij het aanbraden van diverse vlees- of kipvariaties, eventueel in combinatie met sjalotten en/of champignons.

Door diverse oosterse wokgerechten evenals in nasi- en bami.

Op brood tussen kaas of fijne vleeswaren.

Als algemene creatieve decoratie.

Wie de uitdaging in de keuken aandurft heeft aan Stoneleeks? een mooi product met ongekende mogelijkheden.

Recepten gekregen van Bumblebeelief

1 zakje stoneleeks

2 schaaltjes zuurstofarm verpakte hele forellen (a 400 gr.; 4 stuks)

zout & peper

6 eetlepels slaolie

2 theelepels sesamolie

1 theelepel gemberpoeder

3 lepels Chinese sojasaus

14 takjes peterselie

--------------------------------------------------------------------------------

Bereiden:

Snijd 6 stoneleek in lucifer dunne reepjes van +/- 4 cm. lang. Snij de rest van de stoneleeks op de lengte van de forellen af en leg ze in een schaal. Spoel de forellen schoon en dep ze droog. Bestrooi de buikholten met zout en peper. Leg de forellen met de buik holten op de stoneleek in de schaal. Zet het tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Breng in een wok +/- 1 liter water aan de kook. Zet er een stoomrekje in en zet de schaal met de forellen op het rekje. Zet de deksel op de wok en stoom de forel in +/- 10 min. gaar. Verwarm 4 borden voor. Verhit in een steelpan de slaolie en de sesam olie/ bestrooi de buitenkant van de forellen met zout en peper en leg ze met buik op de warme borden. Verdeel de luciferdunne stoneleeks erover. Roer de gemberpoeder door de hete olie. Schenk dit direct op de forellen. Sprenkel er sojasaus over. Garneren met takjes peterselie.

Eet smakelijk ! ! !

Knapperige salade met geroosterde Karma mulfilets

6 mulfilets op de huid

1 pakje Karma currypasta van 80 gram

100 gram magere yoghurt

1 stevige krop ijssla

1 eetlepel mangochutney

2 dl visbouillon

sap van 1 limoen

3 stoneleeks in dunne ringetjes gesneden

1 pakje gemengde mini pappadums

--------------------------------------------------------------------------------

Meng in de kom de Karma currypasta, de yoghurt en de helft van het sap van de limoen goed door elkaar.

Snijd de mulfilets op de huidzijde voorzichtig in (ongeveer 3 kleine inkepingen)

Doe de mulfilets in de kom met de marinade en zorg dat de filets goed bedekt zijn met de marinade.

Dek de kom af met plasticfolie en zet de kom een uurtje weg in de koelkast.

Meng in een slakom de mangochutney met de (koude) visbouillon, de rest van de limoensap en de helft van de stoneleek-ringetjes.

Verwijder de buitenste bladeren van de ijsbergsla en snijd de sla in stukjes.

De sla wordt lekker knapperig als je die even in ijswater laat staan.

Droog de sla in een slacentrifuge of op keukenpapier zodat die zo droog mogelijk is. Meng de sla nu met de dressing in de slakom.

Rooster nu de (afgedepte) visfilets op de barbecue ongeveer 1 minuut aan elke kant.

Verdeel de mulfilets nu over de salade en strooi de rest van de stoneleek-ringetjes erover.

Eet daar mini-pappadums.

Home Recepten Kookboeken