Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kokosnoten.

Dit is een artikel van

KOKOSNOTEN

Er is geen noot waar zoveel mee te doen is als de kokosnoot. De melk, het vruchtvlees en zelfs de schil (bast) is voor allerhande zaken te gebruiken.

Kokosnoten groeien in kokospalmen. Deze boom draagt dikke, groenachtige vruchten waarin de kokosnoot zit.De kokospalm is een modelpalm, op een hoge, onvertakte, stam staat een brede kroon van geveerde bladeren. De plant wordt 20 tot 30 meter hoog en bereikt een leeftijd van 80-100 jaar. De hoge grijze stam draagt ringvormige bladlittekens. De bladeren kunnen tot zes meter lang worden en zijn geveerd, met een duidelijke verstevigde centrale schacht. Deze centrale schacht heeft een diepe aflopende groef in haar bovenzijde. Water dat op het blad valt loopt dus, via deze groef, snel richting stam. De palm fungeert als een grote trechter om meer water op te kunnen vangen! Aan de gezwollen voet van de stam vormt de plant een grote massa bijwortels, deze verankeren de plant in de bodem en nemen het water op. Na ongeveer zes jaar kan de plant gaan bloeien. De twee meter lange bloeiwijzen ontstaan in de oksels van de bladeren en hangen omlaag. Er worden zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen gevormd. De mannelijke bloemen worden in grote getale (200-300) aangelegd en gaan veel vroeger open dan de vrouwelijke bloemen van dezelfde bloeiwijze. Hierdoor wordt er verhinderd dat de plant zichzelf zou bevruchten. Van de vrouwelijke bloemen worden er slechts 20 tot 40 aangelegd. Deze openen zich na de mannelijke bloemen en worden bestoven door stuifmeel van andere kokospalmen. Uit de vrouwelijke bloemen ontstaan hierna de vruchten.

Rond de kokosnoot zit een bruine, vezelige laag. Kokosnoten bestaan uit hard, wit vruchtvlees. Het vocht dat in de kokosnoot zit, is geen kokosmelk. Het is doorschijnend kokoswater, ook klapperwater genoemd. De echte kokosmelk (of klappermelk) ontstaat door het mengen van klapperwater met uitgeperst (of geraspt) vruchtvlees van de kokos. Kokosmelk heeft een witte kleur.

Kokosnoten koopt u best vers. Om te weten of de kokosnoot vers is, moet u er even mee schuden. Wanneer ze een klotsend geluid maakt, is ze vers. Let er ook op dat de 'ogen' (de plaats waar de vrucht vastzat aan de boom) niet beschimmeld zijn. Kokosmelk vindt u ook in poedervorm, in blik of in blokken onder de Oosterse naam 'santen'. Ook gedroogde gerapte kokos is verkrijgbaar.

U gebruikt kokosnoten best vers, maar u kan eveneens gedroogde kokosnoot of bereidingen in blik aankopen.

Hoe opent u een kokosnoot? Klop met een beitel of spijker en hamer een gat in de ogen van de kokosnoot, zodat het kokoswater kan opgevangen worden. Sla op de harde schil tot deze breekt. Nu kan u het vruchtvlees van de schil breken. Het vruchtvlees (geraspt of in kleine stukjes gesneden), de kokosmelk en het kokoswater wordt vaak gebruikt in de Oosterse keuken, maar kan eveneens gebruikt worden voor frisse drankjes of slaatjes.

De kokosnoot wordt in onze streken vooral rauw gegeten. In de tropen wordt er echter vooral kokosolie uit het endosperm gewonnen. Deze olie wordt gebruikt om te koken en industrieel voor de aanmaak van cosmetica en zeep. Verder levert de kokospalm bouwmaterialen en uit de stam en de bladeren kunnen allerlei gebruiksvoorwerpen gemaakt worden. Een andere toepassing, die aan belang wint is het gebruik van de vezels uit de middelste vruchtlaag van de kokosnoot. Deze vezels werden al gebruikt om matten of netten te maken. Ze kunnen echter ook gecomposteerd worden. Hierdoor ontstaat een zuur vezelig substraat, dat ongeveer dezelfde eigen-schappen heeft als turf. Deze kokosturf is zeer geschikt om bv. orchideeen in op te kweken. Echte turf wordt gewonnen uit zure, voedselarme, veenmoerassen. Deze biotopen worden, ondermeer door de turfwinning maar ook door overbemesting, steeds zeldzamer. De talrijke dier- en plantensoorten die erin voorkomen worden met uitsterven

bedreigd. Door kokosturf te gebruiken in plaats van natuurlijke turf wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het natuurbehoud.

Gebruik echter geen uitgeholde, halve kokosnoten die niet goed schoon zijn gemaakt in de winter voor het geven van vogelvoer. Het vruchtvlees wat er in is achter gebleven kan salmonella bevatten. Maak de noten dus zorgvuldig schoon.

Hier wil ik linken zetten naar kokos-recepten, heb je een recept waar kokos in is gebruikt en je wil dat het hier bij komt te staan, geef me dan een seintje.

Bananensoep met cocos

Cocos-omelet

Kool met garnalen en cocos

Flensjes gevuld met cocos

Tarly met kipcurry cocos

Vanillerijst met kokos en vruchten

Kokosmelk-banaansoep

Kokosnoten hebben een hoog vetgehalte. Voedingswaarde per 100 g

  • Energie 354 kcal
  • 1481 kJ
  • Vezels 9 g
  • Koolhydraten 15,23
  • Vet 33,49
  • Eiwit 3,33 g
  • Water 46,99 g
  • Calcium 14 mg
Home Recepten Kookboeken