Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Meloenen

Meloenen

en mooie decoraties met meloenen body{background: url(http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20050519121319.jpg)}--

Meloenen
Met dank aan Rens - Sawadi

Meloenen

Een Arabisch gezegde luidt :
"Wie zijn buik vult met meloen vult hem met licht".
Meloen is door de eeuwen heen
een gewilde vrucht geweest.
Catharina de Medicis at er zich volgens
de overlevering rond aan
en het schijnt dat Paus Paulus II rond 1470
gestorven is aan een overdosis meloen.

Al voor onze jaartelling was de meloen
bekend bij de Romeinen en Grieken.
De vrucht is waarschijnlijk afkomstig
uit Midden-Azie.
Meloenen behoren tot de familie van de
cucurbitaceae, de komkommerachtigen.
Andere bekende leden van deze familie zijn
de watermeloen en groentesoorten als
komkommer, pompoen en augurk.

Meloenen worden in vele tropische en
subtropische streken verbouwd en
daarnaast ook in kassen,
onder meer in Nederland.
Watermeloen komt oorspronkelijk uit
Noord-Afrika en India en
wordt tegenwoordig eveneens op ruime schaal verbouwd.
Meloenenrassen lenen zich goed voor kruisingen.
Het gevolg is dat er een verwarrende
hoeveelheid varieteiten bestaat,
die zich niet makkelijk laat indelen.
Ik geef een beschrijving van de
belangrijkste typen en soorten.

Kantaloep-meloenen

De naam kanteloep is afgeleid van Canteloupe,
een plaatsje in de buurt van Rome,
waar deze meloenen in de tuin van de
Paus werden geteeld.
Ze zijn rond of iets afgeplat van vorm.
De buitenkant kan verdeeld zijn in segmenten
of bedekt zijn met wratachtige knobbels.
Beroemd is de cavaillon of
charentaismeloen uit Frankrijk.
Deze kleine meloen (tot 1 kg zwaar)
heeft een gladde, dunne, geelgroene
schil met donkere strepen
Het oranje-gele vruchtvlees is
zoet en zeer aromatisch.
De vrucht, die als de fijnste
onder de meloenen wordt beschouwd,
wordt rijp geplukt en is daarom
slechts enkele dagen houdbaar.
De ogenmeloen is genoemd naar de kibboets
in Israel waar deze varieteit is gekweekt.
Het is een kruising tussen de kanteloep
en de netmeloen, oranje-geel van kleur
met groen vruchtvlees dat zeer smakelijk is
en een sterk aroma heeft.

Netmeloenen

Meloenen met een kurkachtig lichtbruin of
wit netwerk op de schil, die glad of
gesegmenteerd is.
Een Israelische varieteit is de Galiameloen.

Galiameloen

De Galiameloen is een heerlijke friszoete
meloen met een lichtgroen vruchtvlees
en een aromatische smaak.
De Galiameloen is voor het eerst
gekweekt in Israel.
Tegenwoordig komen Galiameloenen uit tropische
en subtropische streken zoals Israel,
Venezuela en Zuid-Afrika.
Daardoor zijn meloenen praktisch
het hele jaar verkrijgbaar.z

Gladde meloenen

Deze meloenen staan ook bekend als honing- of
suikermeloen en behoren tot de wintermeloenen.
Dit zijn soorten die laat rijpen en
daarom in de winter worden aangevoerd.
De honeydew uit Spanje is de bekendste.

Watermeloenen

Watermeloenen, afkomstig uit
Middellandse-Zeelanden, zijn donkergroen
van kleur en hebben een
gewicht van ca. 2 1/2 kilo.
Het vruchtvlees is roze tot dieprood.
De zwarte pitten van de watermeloen bevinden
zich niet in een holte zoals
bij de andere meloenen, maar liggen
ingebed in het vruchtvlees.
Uit Amerika worden langgerekte
watermeloenen aangevoerd met
een gestreepte schil.
Er bestaan ook soorten met geel vruchtvlees.
Watermeloenen bestaan voor 95 % uit water.
Het dorstlessende vermogen is het grootst
als de vrucht gekoeld en puur wordt gegeten.

Meloenen
Decoratief

Meloenen

Koopinformatie

Meloenen staan een zoete geur af als ze rijp zijn.
Geeft de onderkant van de meloen mee als we erop drukken,
dan is dat ook een teken dat de vrucht rijp is.
De smaak van meloenen kan varieren en is mede afhankelijk van het suikergehalte.
Factoren als klimaat en bodemsamenstelling spelen een grote rol.
Meloenen zijn het hele jaar verkrijgbaar.
In de wintermaanden zijn vooral de gladde meloenen goed verkrijgbaar.

Bewaren

Meloenen rijpen goed na bij kamertemperatuur.
Bewaar ze niet in de koelkast.
Dan bestaat het gevaar dat ze niet meer narijpen en gaan rotten.
Rijpe vruchten kunnen nog enkele dagen worden bewaard op een koele plaats (ca. 12 graden Celsius).
Aangesneden meloen wordt wel enkele dagen in de koelkast bewaard.
Goed afdekken met folie of verpakken in een plastic doos.

Bewaar rijpe watermeloenen op een koele plaats of in de koelkast.
Parten meloen zijn nog enkele dagen houdbaar in de koelkast,
mits verpakt in plastic folie.

Behandeling

Leg meloenen voor het gebruik 1 a 2 uur in de koelkast.
Halveer de meloen en verwijder de pitten uit de holte.
Snijd de vrucht in parten.
Parten meloen op een dessertbordje met mes en vork serveren,
of het vruchtvlees van de schil lossnijden,
in blokjes snijden en op de schil laten liggen.
Watermeloen altijd ijskoud eten.
Snijd de vrucht in parten, verwijder de pitten zo goed mogelijk
en hap of lepel het vruchtvlees uit de schil.

Heel decoratief zijn bolletjes meloen.
Schep met een speciale bolletjeslepel, bolletjes uit het vruchtvlees.

Toepassing

  • als voorgerecht: bolletjes meloen overgieten met port
  • als voorgerecht: parten meloen met rauwe ham
  • halve kleine meloen vullen met fruitsalade
  • in salades met kip, krab of garnalen
  • parten watermeloen als dorstlesser op een warme dag

  • Home Recepten Kookboeken