10 tips voor het gebruik van paddestoelen

in de keuken…Bij vis of vlees & vegetariers: paddestoelen zijn allemansvrienden. voor het gebruik van paddestoelen in de keuken

Bij vis of vlees: paddestoelen zijn allemansvrienden. Zelfs een simpel omeletje met oesterzwammen smaakt heerlijk. Bovendien zijn paddestoelen zeer gezond, want ze zijn rijk aan mineralen, vitaminen, spijsverterings- bevorderende stoffen en eiwitten. Zelf plukken is tegenwoordig verboden, en bovendien -behalve voor de echte kenners- ronduit gevaarlijk. Maar geen nood: in groentewinkel of supermarkt vind je nu een rijkelijk aanbod.

1 Was paddestoelen nooit, maar borstel ze schoon met een zacht borsteltje. Als ze te veel water opnemen, verliezen ze hun smaak. Alleen cantharellen en morieljes mag je wassen. Dat doe je het best met koud water. Nadien droog je ze goed af.

2 Laat (verse) paddestoelen dus zeker nooit weken.

3 Als er veel kleine gaatjes in zitten, wijst dat wellicht op ongedierte. Snij de gaatjes weg. Zijn er te veel, gooi dan maar meteen de hele paddestoel weg.

4 Snij de onderste droge stukjes van de steel weg.

5 Bewaar paddestoelen nooit te lang. Verwerk ze het liefst op de dag van de aankoop. Bewaren in de koelkast.

6 Bewaar paddestoelen niet bij sterk ruikende groenten zoals prei, ui of knoflook. Ze nemen geurtjes over.

7 Bewaar champignons niet bij (citrus)vruchten. Die geven een stof af die de champignons snel doet verouderen.

8 Wilde paddestoelen kun je bewaren door ze te drogen. Rijg ze aan een draad en hang die op een warme, droge en goed verluchte plek.

9 Als je paddestoelen in een verpakking wilt bewaren, moeten ze volledig droog zijn want anders gaan ze schimmelen. Ze zijn dan wel lang houdbaar. Sommige paddestoelen kun je ook gedroogd kopen.

10 Drogen verandert de smaak, maakt die dieper. Daarom geven gedroogde paddestoelen in sauzen, ovenschotels en risotto\’s een intense, volle smaak.

6 Reacties

 1. Weer wat bijgeleerd.
  Dank je wel.
  Vroni.

 2. bewaren met een nat doekje erover heen geeft m.i.beslist schimmel!tine

 3. Bedankt voor de bewaar tip van de paddestoelen.
  groetjes
  Louise

 4. jip_en_jannekes_kookboek

  7 november 2005 at 14:39

  Ik neem deze dus mee!
  En nog een tipje:
  Als je paddestoelen toch iets langer wilt bewaren laat ze dan rustig in het bakje liggen, haal het deksel eraf en leg er een vochtig keukenrolletje of washandje op. Ze blijven dan absoluut goed vers!
  Liefs,
  Maria

 5. Leuk om het zo te lezen en ja, paddestoelen is een zegen van ‘t natuur.

  Groetjes Deon

 6. bezemsteeltje

  6 november 2005 at 13:16

  Interressant dus neem ik dat van je mee!
  Bedankt,Lut.

Geef een reactie