COURGETTES

Om je slank te smullen Om je slank te smullen

Courgettes zien er uit als grote komkommers, maar ze verschillen van smaak, leunen aan bij de pompoenen, en je kan er heerlijke gerechten mee maken, hoewel ze weinig calorien bevatten. Het ideale vermageringsrecept dus ? Het zijn gemakkelijke groenten, men kan ze eenvoudig telen, Ze zijn ook gezond vanwege hun vitamines en mineralen.

Een beetje geschiedenis
De oorsprong van het telen van courgettes en andere pompoenachtige groenten ligt in Mexico en het noordelijk deel van Zuid-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat pompoen en aanverwanten er al duizenden jaren voor onze tijdrekening geteeld werden. Pompoenen en courgettes zijn trouwens nog altijd belangrijk voor de familielandbouw van Zuid- en Midden-Amerika. Vaak worden ze tussen andere gewassen geteeld.

De courgette behoort tot de komkommerachtige, evenals de pompoen, augurk en meloen. Al eeuwen geleden gebruikten de Indianen pompoenen en courgettes als hoofdgerecht bij hun dagelijkse voeding. Ook droogden zij stroken en vlochten daar matten van en roosterden stroken op een open vuur om ze daarna op te eten. Via blanke kolonisten werd de eetgewoonte van de Indianen van courgettes en pompoenen in de westerse voeding opgenomen.

Courgettes kunnen in vele klimaatomstandigheden worden geteeld, dus ook in een gematigd klimaat, maar ze kunnen niet tegen vorst.

Gezonde delicatessengroente
Courgette groeit zeer snel en de vruchten kunnen wel een halve meter lang en 4-5 kg zwaar worden. Voor de consumptie worden alleen de jonge vruchten geplukt. Let er bij de koop op dat de courgette stevig aanvoelt, dat de schil gaaf is en dat er nog een stukje van de steel aan de vrucht vastzit. Courgette is een gezonde groente, ze levert slechts 28 kcal per 100 g en bevat de mineralen fosfor en ijzer en de vitamines A en C.

De heel jonge vruchten van de courgette dragen nog de bloemblaadjes, die algemeen bekend staan als courgettefleur. Courgettebloemen zijn een echte delicatesse, die u op hun beurt kunt opvullen met gehakt en stoven in de oven. Een lekkernij uit een onverwachte hoek! Courgettes worden nooit geschild omdat anders het vruchtvlees bij het bakken of stoven uit elkaar valt. Alleen de steel en eventueel bruine vlekjes worden verwijderd.

Vruchtbare plant
Courgettes groeien aan een struik met weelderige groei, en hebben een omvangrijke bladmassa. Het is een pompoenvari?teit met verfijnd vruchtvlees. Een struik geeft 1tot 10 courgettes; de opbrengst ligt dus hoog. De bloem is langgesteeld. De vrucht is donkergroen, langwerpig, bijna peervormig en gelijkt dan ook op de komkommer. Courgettes kunnen ook witgeel gestipt of gelijnd zijn. Aangezien bij ons de zomers niet altijd even fraai zijn moet er voor gewaarschuwd worden, want ze neigen tot rotten in natte zomers.

OOGSTEN: het gewas vergt tijdens de teelt weinig zorg. Als de vruchten ongeveer l0 cm lang zijn, kun je ze beginnen oogsten, maar sommige worden ook wel 20 cm. Daardoor bevorder je ook de groei van nieuwe groenten. De vruchten groeien erg snel. Daarom moet er minstens 3 maal per week worden geoogst. Oogsten is mogelijk van half juli totdat de nachtvorst invalt.

Soorten
Courgettes bestaan in vele vari?teiten. De best bekende zijn de groene, oranje, geelrond, ze komen vooral uit Itali? of Zuid-Frankrijk. De courgette bevat minder vocht en is kleiner dan de komkommer. Ook bekend onder de naam zucchini of zucchetii.

Bij ons spreekt men over courgettes, een naam die we uit het Frans hebben gehaald. Maar ze staan ook bekend als mergpompoen (Nl), courgettes (Fr), marrow (Eng), zuchetti (H). Deze kalabassoort is hier als inheemse groente herkend. Ze is vooral donkergroen van kleur en lijkt enigszins op een augurk!

Grootmoeders tip
Courgettes hebben een laag caloriegehalte en komen in aanmerking voor een vermageringsdieet. Ze mogen dan evenwel niet gebakken worden. Je hebt er belang bij allerlei recepten uit te proberen, zodat je een gevarieerd, lekker, smulheerlijk vermageringsdieet hebt, waarbij je voldaan en zonder honger van tafel opstaat.

Heb je een tuintje? Zet daar altijd wat courgettes? Het is een heel gemakkelijke plant, ze groeit vanzelf en je hebt een hele zomer gratis ?vermageringsgroente?.

Praktisch
BEWAREN: courgettes moet je met een scherp mes verzamelen of vergaren. Laat er altijd een stukje steel aan, anders verwelken ze te vlug. Na het plukken in een koele kelder bewaren.
SMAAK: ongeveer als bloemkool of asperges.
GEBRUIK: courgettes kunnen worden gekookt, gestoofd, gebakken, geroosterd, gestoomd of worden gevuld met bijvoorbeeld gehakt en ook kan men ze gegratineerd gebruiken. Rauwe courgette smaakt erg flauw.
Ook kunnen ze worden gebruikt bij beignets en gefrituurd en gevuld. Als ratatouille zijn ze onmisbaar in talloze schotels.
Het is een zeer goedkope en makkelijk te telen groente. Je kan ze zowel geschild als ongeschild klaarmaken.
De Grieken doen er kaneel op en de Fransen veel kruiden. Maak ze eens klaar met munt, heerlijk.

Goede raad…
Wie wil vermageren en toch lekker en veel wil eten, kan zonder problemen courgettes gebruiken. Hier kan je niets mee verkeerd doen, aangezien ze weinig calorie?n bevatten (amper 30). Bovendien kan je met courgettes in de keuken knutselen en recepten uitproberen, de smaak komt van kruiden en ? je verdikt er helemaal niet van. Met courgettes kan je niets misdoen!

Enkele Recepten


ROMIGE SPAGHETTI MET COURGETTE


FRANSE COURGETTESALADE

SPAANSE COURGETTESALADE

2 Reacties

  1. neem het mee dank je wel.liefs ruth

  2. Ik neem je artikel mee,alvast bedankt.
    m.v.g.

Geef een reactie