Wat doe ik met de pompoenpitten?

Gooi de pompoenpitten niet weg. Was en droog ze. Gooi de pompoenpitten niet weg. Was en droog ze. Je kunt ze pellen en daarna de kernen oppeuzelen, terwijl je voor tv zit te zappen bijv.
In een natuurwinkel zijn natuurlijk ook gepelde pompoenpitten te koop. Deze pitten kunnen helpen tegen incontinentie en prostaatklachten. Ze werken vochtafdrijvend en ondersteunen daarom je dieet.

Attentie: eet zeker niet meer dan 20 pitten per dag. Als je er meer dan 20 eet, verlies je misschien te veel vocht en dan verdwijnen er ook waardevolle mineralen.

Hoe kom ik op een vlotte manier aan pompoenpitten?

Het is een hele klus om pompoenpitten uit hun omhulsels te krijgen. Ideaal werkje voor je partner, als die goeie punten moet verdienen. Maar goed, neem je partner heeft al genoeg goeie punten? Dan begin je er maar zelf aan.

Die pitten zitten, om te beginnen, in een dikke, vette massa. Pluk ze eruit en was ze. Droog ze goed af en leg ze op een stukje keukenrol in een kartonnen deksel. Laat ze drogen op de verwarming. Je kan ze ook in de oven drogen op 40 graden. En dan komt een geduldig werkje. Elk zaadje snij je met een klein schaartje open. De witte omhulsels gooi je weg en de groen-grijze kernen gebruik je voor de verschillende mogelijkheden.

Waarvoor kan ik pompoenpitten nog gebruiken?

Je kan de pitjes verwerken in je brood.
Op de cake smaken ze heel lekker.
Je kan ze roosteren in de pan met een beetje soyasaus.
Je kan je rauwkostschotels ermee garneren.

Zijn er verschillende soorten pompoenpitten te krijgen?

Eigenlijk zijn de zogezegde pompoenpitten, die je in de winkel koopt, vaak courgettepitten. Ze heten dan alleen maar pompoenpitten. De winkelier heeft zich zeker geen depressie bezorgd om die duizenden zaden te ontmantelen. Hij verkoopt namelijk zaden van de naaktzadige pompoen. Bij die naaktzadigen zijn er verschillende varieteiten zoals Cucurbita pepo Lady Godiva. Het vruchtvlees van deze pompoen is niet veel soeps. Het gaat hier vooral om de zaden.
Je hebt ook de varieteit Triple treat.
Van deze laatste soort kan je zowel het vruchtvlees als de pitten gebruiken. De pompoen leent zich perfect om er met Halloween een afgrijselijk gezicht in te kerven. Dus een drievuodig gebruik, vandaar de naam triple treat.

1 Reactie

  1. Gebruik ze om herfstdecoraties te maken of als pompoenpittensnoer voor de vogels!

    Er zijn hele mooie kranzen te maken met de pitten dus indien ze niet gegeten worden: er is altijd wel een bestemming (naast het bewaren van enkele pitten voor de volgende oogst).
    Hartelijke groeten,
    Ilonka

Geef een reactie