Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

RABARBER

informatie en lekkere recepten over en met rabarber

Die fris-zure smaak van rabarber. Ik heb iets met rabarber, daarom dit artikel.

Ik wil hier informatie geven over rabarber, alsook recepten verzamelen die met rabarber te maken hebben.

Met rabarber kun je alle kanten op:

- Een aftreksel van het (overigens zeer giftige) blad is een zeer goed middel tegen bladluis.

- De stelen zijn perfecte vlekkenoplossers: met het sap van een gekookte rabarberstengel kun je heel gemakkelijk roestvlekken uit stof weken.

- Rabarber is een goed middel tegen maagklachten, is heel effectief als laxeermiddel en zou ook wonderen doen bij aandoeningen van borst, maag en lever.

Pas sinds 1788 eten we de plant. In de vorm van rabarbermoes, rabarberinmaak, rabarbersorbet, rabarberkruimeltaart of rabarberpudding, rabarberjam, etc.

Teelt, onderhoud en oogst:

Veel mensen hebben een rabarberplant achter in de (moes)tuin staan of willen er een planten, maar hoe??

De forse rabarberplant is uit zaad op te kweken, maar een beter resultaat heb je als je de volgroeide kronen rooit of planten koopt. Let erop dat ze virusvrij zijn!

De vermeerdering geschiedt voornamelijk door het scheuren of snijden van de pollen, dus langs vegatatieve weg. Het is een kruisbestuivend gewas. Vermeerdering door zaad geeft een mengelmoes van verschillende typen, uiteenlopend van sierplanten tot allerlei andere afwijkende (wilde)vormen.

Uit de ogen op de wortelstokken ontwikkelen zich stevige stelen met grote bladeren. In augustus/september stopt de groei. De wortelstokken zijn volkomen winterhard. Stelen van bladeren die 10-35 dagen oud zijn, leveren de beste consumptiekwaliteit. Oudere bladeren geven stelen met meer oxaalzuur. Naast oxaalzuur bevat rabarber relatief veel appelzuur, waarvan een bloedreinigende werking wordt toegeschreven.

Rabarber doet het 't best op een open, zonnige plaats. Omdat het een hongerig gewas met lange wortels is, moet de grond vruchtbaar zijn.

Rabarber is er in alle soorten, maten en rassen; elk ras weer met een eigen smaak en oogsttijd:

- "Early Champagne"; geschikt voor wijn,

- "Valentine"; met malse roze stengels,

- "Victoria";een betrouwbaar oud ras.

De beste tijd om rabarber te planten is het einde van de herfst tot het begin van het voorjaar.

RABARBERVLAAI

Nodig:

Bodem:

- 300 gram bloem;

- 200 gram boter;

- 100 gram suiker;

- 1 ei;

- gedroogde peulvruchten of bakbonen

Vulling:

- 1 kilo rabarber;

- bodempje water;

- 200 gram suiker;

- 6 blaadjes witte gelatine;

- 2 eetlepels maizena;

- rode bessensap.

Bereiding:

- Kneed de gezeefde bloem met de boter, suiker, en het ei door elkaar. Laat dit deeg twee uur in de koelkast rusten.

- Verwarm de oven voor op 190 graden C.

- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed hiermee de vlaaivorm.

- Prik met een vork de bodem op verschillende plaatsen in . Leg bakpapier op het deeg en verdeel de bakbonen (peulvruchten) hierover.

- Bak de bodem in 20 minuten, verwijder de bakbonen en laat de bodem op een taartrooster afkoelen.

- Snijd ondertussen de rabarber in grove stukken en kook de groente in vijf minuten in het water met de suiker.

- Laat de gelatine weken in koud water.

- Roer een glad mengsel van maizena en wat koud water, schenk dit bij de rabarber en laat nog even koken.

- Roer de uitgeknepen blaadjes gelatine door de rabarber.

- Vul de taartbodem met dit mengsel en laat de taart afkoelen en opstijven in de koelkast.

RABARBERJAM

Nodig:

- 1 kilo rabarber;

- 1 kilo geleisuiker;

- sap en rasp van 1 citroen;

- 1/2 pond aardbeien.

Bereiding:

- Voeg de in stukken gesneden rabarber en aardbeien in een pan met dikke bodem waarin een klein laagje water zit.

- Als dit kookt, suiker en citroensap en ?rasp toevoegen en laten koken totdat alles is ingedikt.

- In goed gereinigde jampotten doen, afsluiten. De pot even op z?n kop houden, weer recht en op een koele donkere plaats bewaren

RABARBERCOMPOTE 1

Nodig:

- 750 gram rabarber;

- 50 gram suiker;

- geraspte schil en sap van 1 grote sinaasappel

Bereiding:

- Zet de in stukjes gesneden rabarber bestrooid met suiker en met het sinaasappelsap en de geraspte schilletjes onafgedekt in een oven van 180 graden C.

- Laat de compote in 30 tot 40 minuten gaar worden.

- Je kunt als variatie de sinaasappelrasp vervangen door een volle theelepel geraspte verse gemberwortel.

RABARBERCOMPOTE 2

nodig:

- 750 gram schoongemaakte rabarber

- 50 gram suiker

- 1 zakje vanillesuiker

- 1 kaneelstokje

- 2 moesappels

- 2 handenvol rozijnen

- 2 eetlepels ma?zena

Bereiding:

- Snijd de rabarber in kleine stukjes en zet het met 1 dl. water op het vuur en breng dit aan de kook.

- Als dit kookt voeg je de suiker, vanillesuiker en kaneel toe en de in stukjes gesneden appel. Laat dit alles zacht worden, maar niet tot moes laten koken.

- Voeg de rozijnen toe, even mee laten koken en proef of alles zoet genoeg is, desgewenst suiker toevoegen.

- Leng de ma?zena aan met iets water en bind hiermee de rabarbercompote even laten koken en dan laten afkoelen.

RABARBERIJS MET KRUIMELS

Nodig:

Kruimels:

- 75 gram bloem

- 50 gram boter

- 50 gram lichtbruine basterdsuiker

- 1 theelepel gemberpoeder

IJs:

- 500 gram schoongemaakte rabarberstelen

- 225 gram suiker

- 1 eetlepel citroensap

- 4 dl. Slagroom

- een laag bakblik van 28X18 cm.

- Een kunststof diepvriesdoos met een inhoud van 2 liter

Bereiding:

- Verwarm de oven voor op 190 graden C.

- Doe alle genoemde ingredienten voor de kruimels in een kom en wrijf er met de vingertoppen de boter door tot het op grof broodkruim lijkt.

- Verdeel de kruimels over de bakplaat.

- Snijd de rabarber in stukjes van 1 cm. en doe ze met de suiker en het citroensap in een lage ovenschaal.

- Zet de schaal met de rabarber onderin de voorverwarmde oven en het bakblik met de kruimels erboven.

- Neem de kruimels na 10 minuten uit de oven. De rabarber heeft dan nog 20 tot 25 minuten nodig om zacht te worden.

- Laat de rabarber iets afkoelen en draai de groente in een blender (of keukenmachine) tot een gladde puree.

- Laat de moes in de koelkast afkoelen.

- Rol de kruimels los tot ze de grootte hebben van doperwtjes.

- Schep de slagroom door de rabarberpuree.

- Draai de mix af in de ijsmachine of?

- Zet het mengsel 3 tot 4 uur in de doos in diepvries, klop het door en zet het weer terug in de vriezer.

- Klop na twee uur opnieuw door en roer de kruimels erdoor.

- Laat het ijs vriezen tot het vast is

- Haal het ijs 25 minuten voor je het serveert uit de vriezer en zet het in de koelkast.

RABARBERRELISH MET ROZIJNEN

(voor 3 potten van circa 450 gram)

Nodig:

- 750 gram jonge rabarber (schoon gewicht);

- 300 gram sjalotten;

- 3 teentjes knoflook;

- 200 gram rozijnen;

- 3 pijpjes kaneel;

- 1 theelepel kruidnagelpoeder;

- 3 theelepels gemberpoeder;

- 350 gram basterdsuiker;

- rasp van 1 citroen

Bereiding:

- Maak de rabarber schoon en snijd de stelen in stukken van circa 2 cm.

- Pel de sjalotten en de knoflook en snijd de sjalotten in dunne ringen.

- Spoel de rozijnen af onder heet stromend water en laat ze in een zeef uitlekken.

- Doe de stukken rabarber en ringen sjalot in een pan en knijp de teentjes knoflook met een persje hierboven uit. Voeg de overige ingredienten, behalve de rozijnen, toe en breng alles aan de kook.

- Laat de relish onder voortdurend roeren inkoken tot de gewenste dikte. Voeg na circa 15 minuten de rozijnen toe.

- Vul de schoongemaakte potten met de relish (Vul de potten als ze warm en droog zijn, vul ze tot de rand met de hete massa. Sluit de potten onmiddelijk af met een vochtig gemaakt stukje huishoudfolie en vervolgens met het warme schroefdeksel; dit voorkomt oxydatie van het metaal door het zuur)

- Zet de potten circa 10 minuten omgekeerd weg.

- circa 12 maanden houdbaar

- lekker bij koud vlees, gehakt en varkensvlees.

RABARBERCHUTNEY

(Voor 2 potten van circa 450 gram)

Nodig:

- 500 gram rabarber

- 1 grotte zure appel (bv. Granny Smith)

- 3 sjalotten

- 2 teentjes knoflook

- stukje gemberwortel van ca. 5 cm.

- stukje koenjitwortel (geelwortel) van circa 3-4 cm.

- 2 theelepels kaneelpoeder

- 2 theelepels gemberpoeder

- 1/4 theelepel kruidnagelpoeder

- 1 theelepel zout

- 1/2 theelepel versgemalen peper

- 175 gram bruine basterdsuiker

- 1.5 dl. azijn

- 175 gram blanke rozijnen

Bereiding:

- Was en schil de rabarber en snijd het in stukjes en laat ze uitlekken

- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukken

- Doe de rabarber met de appel in de magnetronschaal (inhoud 3-4 liter) en zet de schaal, afgedekt, 2-4 minuten op 750 Watt in de magnetron

- Pel in de tussentijd de sjalotten en de knoflook

- Was de gember- en geelwortel

- Hak in de foodprocessor de sjalot, knoflook, gember en geelwortel fijn

- Meng kaneelpoeder, gemberpoeder, kruidnagelpoeder, zout en peper door de bruine basterdsuiker.

- Voeg het fijngehakte kruidenmengsel, het suikermengsel en de helft van de azijn toe aan de inhoud van de schaal. Meng het goed en zet de schaal in de magnetron, onafgedekt 8-10 minuten op 750 Watt. Voeg halverwege de kooktijd de overige azijn en de rozijnen toe en schep goed om.

- Laat de chutney, als deze goed kookt, onafgedekt, nog 1 minuut op 750 Watt, goed doorkoken.

- Vul de schoongemaakte, warme potten en sluit ze goed af met vochtige huishoudfolie en schroefdeksel en zet ze 10 minuten omgekeerd op een doek.

Na circa 4 weken is de chutney lekker en hij is circa 12 maanden houdbaar

Lekker bij koude en warme vleesgerechten, vooral bij kalfsvlees.

RABARBERIJS-LIMONADE

BENODIGDHEDEN:

- EEN ZEEF

- 750 gram rabarber

- circa 100 - 200 gram suiker

- veel ijsblokjes (circa 50 stuks)

- eventueel voor de garnering:

- 10 stengeltjes (met enkele blaadjes) munt

INFO:

Deze limonade is erg lekker fris op een warme dag en het lekkerst als hij echt ijskoud is.

LET OP:

Maak van te voren voldoende ijsblokjes (vul de laatjes voor de ijsblokjes zonodig een paar keer en bewaar de blokjes los).

BEREIDINGSTIJD:

circa 30 minuten.

KOELEN:

circa 2 uur

BEREIDEN:

Was de rabarber en snijd de rabarber in stukken van circa 5 centimeter lang.

Breng de rabarber in een pan met 2 liter water aan de kook en laat de rabarber circa 15 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan.

Controleer - na 10 minuten koken - af en toe of de rabarber al goed is, dat is zo als de stelen helemaal uit elkaar vallen als er in de pan geroerd wordt.

Zet de hittebron uit als de rabarber klaar is en leg een zeef op een schone pan.

Giet het rabarber / water mengsel in de zeef.

Til de zeef op en houd hem boven de pan, druk met een lepel het laatste vocht uit de rabarbersmurrie en gooi de inhoud van de zeef daarna weg.

Roer suiker naar smaak door het sap, houd er daarbij rekening mee dat de limonade koud minder zoet is dan nu (omdat hij nog warm is).

Zet de pan met limonade in een bak met koud water, laat de limonade afkoelen en zet hem daarna tot gebruik in de koelkast.

SERVEERTIP:

Doe de limonade in een serveerkan met veel ijsblokjes of:

Giet de limonade in hoge limonadeglazen met 5 ijsblokjes per glas en garneer de glazen met munt.

TARTE TATIN MET GEITENKAAS

Ingredienten:

roomboter

- 8 eetlepels suiker

- 1 kilogram rabarber

- 4 plakjes bladerdeeg

- verse geitenkaas

- vanillehoning

- enkele pecannoten

- kaneel

Benodigdheden:

- 12 ovenvaste aluminiumschaaltjes

- 12 vellen papieren kant

Werkwijze:

Plakjes bladerdeeg ontdooien.

Rabarber schillen en in stukken snijden.

Rabarber in 15 minuten tot moes koken en op smaak brengen met 8 eetlepels suiker en kaneel.

In ovenvaste aluminiumschaaltjes scheppen.

Bladerdeeg op maat snijden en schaaltjes met bladerdeeg bedekken.Met vork inprikken en bestrijken met koffiemelk of eigeel.

In voorverwarmde oven van 200 graden 15 tot 20 minuten bakken.

Voorzichtig keren en geitenkaas, honing en pistachenoten erover verdelen.

Nog 5 minuten kaas in oven laten smelten.

serveren:

Papieren kant op groot bord.

Daarop schaaltje plaatsen.

RABARBER-AMANDELTAART MET SINAASAPPEL

8 personen

Ingredinten

- 1 sinaasappel

- 750 g rabarber, in stukjes

- 175 g lichtbruine basterdsuiker

- 2 zakjes vanillesuiker

- 200 g zachte boter

- 3 eieren

- 125 g blanke amandelen, fijngemalen

- 125 g zelfrijzend bakmeel

- 1 zakje amandelschaafsel (45 g)

Materialen:

springvorm doorsnede ca. 20 cm

Bereiden:

Oven voorverwarmen op 200 graden C. Sinaasappel schoonboenen en schil eraf raspen. Halve sinaasappel uitpersen. In kom rabarber omscheppen met helft van sinaasappelrasp, 1 el basterdsuiker en 1 zakje vanillesuiker. In andere kom 175 g boter, 150 g basterdsuiker en 1 zakje vanillesuiker tot cremekleurige massa kloppen. Eieren een voor een erdoor kloppen. Gemalen amandelen, zelfrijzend bakmeel en sinaasappelsap in gedeelten erdoor kloppen. Beslag overdoen in ingevette vorm en bovenkant gladstrijken. In zeef rabarber laten uitlekken en over beslag verdelen. In oven taart ca. 20 min. bakken. Intussen rest van boter smelten. Rest van sinaasappelrasp, 1 el suiker en geschaafde amandelen erdoor mengen. Oven terugschakelen naar 175 graden C. Amandelmengsel over taart verdelen en taart in nog ca. 30 min. gaar en lichtbruin bakken.

Home Recepten Kookboeken