Pasta


Pasta doet meteen aan de Italiaanse keuken denken… Enkele tips om van uw pastagerechten een succes te maken:

Pasta doet meteen aan de Italiaanse keuken denken… maar toch hebben ook veel andere zuiderse en Aziatische landen een rijke culinaire pastatraditie. Pasta kan u op ontelbare manieren klaarmaken en altijd is het resultaat lekker en origineel. Enkele tips om van uw pastagerechten een succes te maken:

Hoeveel pasta per persoon?

Reken ongeveer 125 g droge pasta per persoon. Verse pasta slorpt minder water op bij het koken zodat u er iets meer van nodig hebt. Blijft er een restje pasta over, vries dat dan in (met de saus) in individuele porties voor als het eens vlug moet gaan.

De voedingswaarde van pasta

100 g gekookte pasta bevat ongeveer 125 calorieen. Pasta is rijk aan trage suikers, mineralen (magnesium, ijzer en fosfor) en vitamines B1, B2 en B3.

Grano duro

De meeste pastasoorten bestaan uit slechts drie ingredienten: griesmeel, water en zout. Aan sommige soorten wordt ook nog ei toegevoegd (all? uovo). De beste pasta wordt gemaakt van griesmeel van harde tarwe (semola di grano duro). De korrel van deze tarwesoort is, zoals de naam het zegt, vrij hard. Harde tarwe bevat het hoogste percentage gluten, een kleefstof die het pastadeeg tegelijk voedzaam, stevig en soepel maakt.


Bij elke pasta … past een saus

Elke soort pasta heeft zijn bijpassende saus, die van de maaltijd een harmonieus geheel maakt.

Tagliatelle: kaassauzen of witte sauzen op basis van boter

Spaghetti: sauzen met vis, sauzen op basis van tomaat

Spirelli, fusilli en farfalle: kruidige sauzen, vleessauzen

Penne en schelpjespasta (korte pasta’s): vleessauzen

?Rigate?-pasta (pijpmacaroni met groefjes) neemt de saus nog beter op door de groefjes.

Kleine pastasoorten zoals vermicelle zijn meer geschikt om de soep te binden.

Lange pasta?s breekt u beter niet. Druk ze met een houten lepel onder water zodra ze wat zachter worden.

Pasta koken

? Kook de pasta altijd in een grote hoeveelheid lichtgezouten water of voeg een blokje bouillon ?speciaal voor pasta? toe.

? Doe de pasta in het water zodra het kookt en blijf roeren tot het water opnieuw kookt. Roer ook tijdens het koken af en toe nog eens om.

? De gaartijd van pasta staat altijd duidelijk vermeld op de verpakking. Die aanduiding kan een richtpunt voor u zijn, maar het is toch beter om de pasta eens te proeven om er zeker van te zijn dat hij gaar is. Als hij soepel is aan de buitenkant maar nog lichtjes krokant vanbinnen, dan is hij ?al dente? gekookt.

? Giet de pasta in een vergiet en spoel kort onder koud stromend water om verder garen te voorkomen.

Pasta … die nooit kleeft

? Voor pastasalades: een eetlepel olijfolie in het kookwater is een must.

? Voor pasta met saus: voeg geen olijfolie toe aan het kookwater maar onmiddellijk na het afgieten en uitlekken. U kan er ook een lepel saus door scheppen om kleven te vermijden.

? Voor pasta met saus: voeg geen olijfolie toe aan het kookwater maar een glas koud water om de kookproces te breken en onmiddellijk afgieten en uitlekken.

Kaas en pasta

Voor een pittige smaak bij uw pasta kiest u best voor parmezaan of pecorino.

Houdt u van iets mildere kazen, kies dan voor de Italiaanse provolone of voor Franse comte.

Wil u liever een heel zachtsmakende kaas, probeer dan eens de gemalen mozzarella.


Pastasalades

? Meng afgekoelde gekookte pasta met snippers gerookte zalm, kleine stukjes avocado, halve kerstomaatjes en druiven zonder pitjes. Breng op smaak met peper en zout en schep er vinaigrette door (met citroen bijvoorbeeld).

? Meng afgekoelde gekookte pasta met olijven, stukjes gedroogde tomaten, hamdobbelsteentjes en champignons in kleine stukjes die u besprenkelt met citroensap. Schep er vinaigrette door.

Creatief idee
Tomatensaus met rode wijn en fijne groenten

Ingredienten

– 100 g ham (gekookt of rauw)
– 3 wortelen
– 3 stengels groene selder
– 1 dl rode wijn
– 1 blokje runderbouillon
– 70 g tomatenpuree
– 400 g tomatenstukjes
– 1 eetl. olijfolie
– peper en zout

Bereiding

Laat de in stukjes gesneden selder en de in blokjes gesneden wortelen 2 min. stoven in 1 eetl. olijfolie.

Leng aan met de rode wijn en 1 dl water. Voeg de tomatenstukjes, het bouillonblokje en de tomatenpuree toe. Meng alles goed door elkaar en voeg de in reepjes gesneden ham toe.

Laat de saus afgedekt verder sudderen gedurende 30 a 35 min.. Breng op smaak met peper en zout.


Ontdek een brede waaier aan creatieve ideeen, pastagerechten, in https://www.smulweb.nl/webgroep/Pastas

9 Reacties

  1. dank je wel,is zeker handig.
    smulgroet antoniake

  2. simone_spronck2

    6 april 2008 at 15:43

    deze pasta''s lijken mij overheerlijk. ik neem hem mee naar mijn pagina.groet van simone

  3. ben dol op pasta, neem hem mee hoor,dank je

  4. Via de site van mijn zus kwam ik dit artikel tegen.
    Leuk, want ik ben eeen echte pastaverslinder!

    Groet!
    Jerusa

  5. Handig! Groetjes Petra

  6. Net nog iets wat ik gebruiken kan ,succes hoor ,bedankt ,
    Groetjes Gissie

  7. Ik ben gek met pasta’s dus neem ik je artikel mee.

    Groetjes, Joke

  8. Een mooie korte samenvatting, die snel als naslagwerk kan worden gebruikt.
    Ik ga het printen.
    Groetjes VOBO

Geef een reactie