Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

FIESTA MEXICANA !

...een Mexicaans buffet, met tortilla's en salsa's en een frisse tequila om in de stemming te komen


Het gezelligste is buiten, maar het kan ook binnen, Dit zomerse buffet met specialiteiten uit Mexico. Met tortilla's en salsa's en een frisse tequila om in de stemming te komen!

Een uitbundige tafel vol pittige hapjes en exotische drankjes

geroosterde mais met tortilla wraps, scampi met limoensaus,chili-sinaas boutjes, Tafeldecoratie, Spelletje Pinata, ........

Zonnige (originele) tafeldecoratie,echt mexicaans

Vul een grote glazen vaas met citroenen en limoenen, kleine rode en groene paprika's en chilipepertjes. Zet die in het midden van de (buffet)tafel tussen de gerechten

Haal voorzichtig de steelaanzet van een (geel) paprika's weg. Verwijder zaadjes en zaadlijsten, zonder de vrucht te beschadigen. Vul ze met wat aarde en zet er een kleine cactus in.

Zet deze op verschillende plaatsen op de (buffet)tafel tussen de gerechten

Een spelletje pinata

Leuk voor de kinderen.Moet wel al een paar dagen tevoren maken.

Maak een dikke bal van drie lagen papier-mache. Gebruik voor de buitenste laag een vrolijk gekleurd papier ( of verschillende kleuren). Maak aan beide uiteinden (boven kant) van de bal een gaatje en stop er snoepjes in. Rijg er een raffiakoordje door, zodat de bal opgehangen kan worden. Het is de bedoeling dat de gasten (en /of kinderen) de bal te lijf gaan met een stok, tot hij barst en de snoepjes voor het rapen liggen.

(hier een vb. een kikkerpinata)

Veel plezier!

Voor meer smaak

Salsa

is het spaanse woord voor saus. Mexicaanse tomatensalsa, chilisalsa en guacamole zijn tegenwoordig in alle supermarkten te koop. Maar u kunt ze natuurlijk zelf ook maken.

Mag het pikant?

Enchiladesaus

is een heel scherpe saus op basis van chilipepers. U kunt ze gebruiksklaar kopen, soms ook onder de benaming chilisaus. Deze kan echter van mild zacht tot scherp zijn. Terwijl enchiladesaus altijd pikant is.

Avocadodip

Guacamole

Pureer 3 geschilde rijpe,avocado's. Voeg er 1 kleine (gepelde) tomaat in blokjes, 4 eetlepels fijngesneden ui, 2 fijngesnipperde chilipepertjes (zonderzaadjes of zaadlijsten) en 1 geperst knoflookteentje aan toe. Meng goed, breng op smaak met 1 a 2 theelepels citroensap. Dek af (om verkleuren te voorkomen) en zet minstens 1 uur koel weg, zodat de smaken zich goed vermengen.

Sante

Tequila

is een alcoholhoudende drank uit Mexico. Hij wordt gemaakt van het sap van de agave, een bosvrucht die ongeveer zo groot als een flinke pruim is.

Alhoewel het een vrij sterk drankje is, wordt de tequila puur gedronken, als aperitief. Volgens de traditie doopt u de bovenste rand van het glas eerst even in water en dan in zout voor u de tequila inschenkt.

Zo maakt u ze klaar, die FIESTA - HAPJES

Al de recepten zijn voor 6 personen.

TEQUILA SUNRISE

Lekker, maar wel verraderlijk! Met mate genieten, dus!

1.Strooi 150 g fijne suiker in een plastic of een metalen schaaltje, dat in de diepvries kan. Schenk er 150 ml kokendheet water bij en roer tot de suiker gesmolten is.

2. Leng aan met 150 ml tequila en 500 ml sinaasappelsap, en laat minstens 2 uur opstijven in de diepvries. Bewerk het mengsel, zodra de vloeistog harder wordt, met een vork zodat er ijskorrels onstaan.

3. Verdeel de sunrise over 6 hoge glazen en schenk bij elke portie 1 eetlepel grenadine. Serveer met een rietje.

KAASSCHOTELTJES MET SALSA

Mozzarella, cheddar, gruyere: van elk 125 g

Voor de salsa: 1 teentje knoflook, 1 ui, 1 vleestomaat, 2 chilipepertjes uit blik, 1 eetlepel verse korianderblaadjes, peper uit de molen en zout.

om te serveren: 1 pakje tortilla chips.

1. Pel de knoflook en de ui, en snipper ze fijn. Pel de tomaat en snij ze in blokjes. Laat de pepertjes uitlekken en snij ze vervolgens in fijne ringetjes.

2. Vermeng de groenten met de fijngehakte korianderblaadjes, en kruid met peper en zout. Snij de mozzarella in blokjes, en rasp daarna de cheddar en de gruyere.

3. Verdeel de kaas over vuurvaste kommetjes. Zet ze Vijf minuten in een voorverwarmde oven (200?C), tot de kaas gesmolten is.

4.Verdeel de salsa over de warme kaas. Serveer meteen, met tortilla chips.

CHILI-SINAAS BOUTJES

6 kippenbouten, 1 onbespoten sinaasappel, 1 blikje (240 g) enchiladasaus, 1 bosje lente -uitjes, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel komijnzaadjes, 2 theelepels chilipoeder, verse peper uit de molen en een beetje zout.

1. Kerf het vel van de kippebouten hier en daar in met een scherp mes. Snij die gepelde knoflookteentjes in dunne plakjes, en steek in elk sneetje een stukje knoflook.

2. Leg de bouten naast elkaar in een ovenschaal. Kruid ze met komijnzaadjes en chilipoeder, peper uit de molen en zout.

3. Boen de sinaasappel goed schoon. Trek met een dunschiller een reep van de schil en leg die bij de kip. Pers het vruchtvlees uit en besprenkel er de bouten mee. Schenk er de enchiladasaus bij. Dek af en laat 2 uur marineren in de koelkast.

4. Bak de kippebouten ongeveer 30

minuten, onafgedekt, in een op 200?C voorverwarmde oven.

5. Maak de lente-uitjesschoon, leg ze op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Zet ze de laatste 10 minuten bij de kip in de oven.

SCAMPI MET LIMOENSAUS

450 g(diepvries)scampi's, 2 kleine uien, 2 onbespoten limoentjes, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels witte wijnazijn, 1 eetlepel verse oregano, 1/2 theelepel cayennepeper, 1 a 2 eetlepels mild paprikapoeder, verse peper uit de molen en een beetje zout

1. Laat de diepvriesscampi's ontdooien. Pel ze, en laat de staartjes er eventueel aan. Boen de limoentjes goed schoon. Schil ze dun (zodat er geen wit velletje aan de schil zit) en rasp de schilletjes fijn. Pel de uien en de teentjes look en snipper ze fijn.

2. Doe 1 gesnipperde ui in een kommetje met limoensap, de limoensschilletjes en de oregano die u fijngehakt hebt.

3. Fruit de snippers van de tweede ui en de knoflook glazig in de hete olijfolie. Voeg er de scampi's aan toe. Kruid ze met cayennepeper,paprikapoeder, peper en zout. Roerbak ze tot ze dieproze zijn.

4. Doe de scampi's in een kom, besprenkel ze met de wijnazijn en laat ze afkoelen. Voeg er het limoen-uiensausje bij.

Schep goed om en serveer lichtjes gekoeld.

GEROOSTERDE MAIS MET TORTILLA WRAPS

6 kleine maiskolven, 25 g boter

Voor de wraps: 6 tortilla's, 1 blik witte bonen (220 g), 1 kleine ijsbergsla, 6 eetlepels pikante tomatensaus, 6 eetlepels zure room, 1 potje guacamole, zwarte olijven, verse koriander

1.Maak de maiskolven schoon (trek de haren eraf en was ze). Wikkel rond het uiteinde 1a2 maisbladeren. Leg de kolven in een magnetronschaal en schenk er 4 eetlepels water bij. Dek af en verwarm 8 minuten op volle kracht, tot de maiskorrels zacht zijn. Giet het water weg. Leg nootjes boter op de kolven en zet ze 4 minuten onder de hete grill, maar ker ze af en toe om.

2. Laat de bonen goed uitlekken. Vermeng ze met de pikante tomatensaus en de zure room. Leg op elke tortilla enkele blaadjes ijsbergsla en en paar olijven. Schep er een lepel bonensaus en een toetje guaccamole over en rol de tortilla's op.

3. Schik de maiskolven en de gevulde tortilla's op een schaal. Werk af met verse gehakte korianderblaadjes en dien op.

CHOCOLADEDESSERT

Een snelle variant op de klassieke mousse, die onweerstaanbaar is voor chocoladeliefhebbers. Voor de andere gasten kunt u eventueel een frisse fruitsalade maken

200 g bittere chocolade, 2 eetlepels brandy, 500 g room, cacaopoeder

1. Breek de chocolade in stukjes en laat hem smelten in en warmwaterbad of in de microgolfoven (afgedekt, 1 a2 miuten op volle kracht).

2. Roer er de brandy door. Klop de room stijf en spatel hem luchtig door de gesmolten chocolade.

3. Verdeel de mousse over glazen coupes en laat opstijven in de koelkast. Werk af met gezeefde cacaopoeder en serveer met een kopje koffie.

Home Recepten