Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Het oudejaarsavond saladebuffet

Huzarensalade (Vlees)

Deense kipsalade (Kip)

Kruidige eiersalade (Veg.)

Hollandse kaassalade (Veg.)

Haringsalade (Vis)
350 gr aardappelen, geschild

250 gr vleesrestjes, gekookte worst of gekookte ham, in kleine blokjes gesneden

2 zachtzure appels, geschild, van de klokhuizen ontdaan en in kleine blokjes gesneden

1 gekookt rood bietje, geschild en in kleine blokjes gesneden

2 eieren, hardgekookt, gepeld en in kleine stukjes gesneden

3 eetl fijngehakte zoetzure augurk

12 zoetzure zilveruitjes, fijngehakt

50 gr gare doperwtjes (uit blik of pot)

4 eetl mayonaise

1 eetl azijn

zout en peper

enkele blaadjes sla

1 ei, hardgekookt, gepeld en in plakjes gesneden

1 tomaat, in plakjes gesneden

enkele plakjes of waaiertjes gesneden zoetzure augurkjes

Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar in een pan water. Giet de aardappelen af, laat ze afkoelen en snijd ze in kleine blokjes.

Vermeng de blokjes aardappel in een kom met het vlees, de worst of de ham, de appels, het bietje, de eieren, de augurk, de uitjes, de doperwtjes, de mayonaise en de azijn. Schep alles voorzichtig dooreen en maak het salademengsel op smaak met wat zout en peper.

Leg wat slablaadjes op een schaal en schep hier de salade op. Garneer de huzarensalade met plakjes ei en tomaat en enkele augurkjes.

Tip:

Voor een extra fraaie presentatie kan de salade ook nog worden gegarneerd met toefjes mayonaise2 dl slagroom

1 theel mosterd

2 eetl kappertjes

zout en peper

500 gr gaar kippenvlees, in blokjes gesneden

5 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden

enkele blaadjes sla

1 tomaat, in plakjes gesneden

enkele zoetzure augurkjes

enkele zoetzure zilveruitjes

Sla de slagroom in een kom halfstijf. Voeg de mosterd, 1 eetlepel van de kappertjes en wat zout en peper toe.

Vermeng het kippenvlees in een kom met de bleekselderij. Schep de kruidige slagroom door het mengsel.

Leg wat blaadjes sla op een schaal en schep hier de salade op. Garneer de Deense kippensalade met plakjes tomaat, enkele zoetzure augurkjes en zilveruitjes en de rest van de kappertjes.15 gr boter

1 sjalotje, schoongemaakt en fijngehakt

1 teentje knoflook, schoongemaakt en uitgeperst

1 theel sambal

1 theel gemalen komijn

1 snufje kardemom

2,5 dl Bulgaarse yoghurt of zure room

3 eetl fijngehakte peterselie

1/2 citroen, gewassen en in zeer kleine stukjes gesneden

zout

6 eieren, hardgekookt, gepeld en in partjes gesneden

Verhit de boter in een pan en fruit hierin het sjalotje, de knoflook, de sambal, de komijn en de kardemom onder voortdurend omscheppen 3 minuten. Neem de pan van de hittebron af. Roer de yoghurt of zure room, de peterselie en de citroen door het kruidenmengsel. Maak de saus op smaak af met wat zout.

Leg de parten ei in een schaal en schenk er de saus over. Laat de salade in de koelkast door en door koud worden.

Variatie:

Vervang de komijn en kardemom door 2 theel. kerrie350 gr jong belegen kaas, in kleine blokjes gesneden

1 groene paprika, schoongemaakt en in zeer kleine stukjes gesneden

1 appel, geschild, van het klokhuis ontdaan en in kleine blokjes gesneden

4 zoetzure augurkjes, in plakjes gesneden

3 eetl mayonaise

2 eetl zure room

1 eetl citroensap

1 theel mosterd

enkele blaadjes sla

1 tomaat, in plakjes gesneden

enkele toefjes peterselie

Vermeng de kaas in een kom met de paprika, de appel en de augurkjes. Roer van de mayonaise, de zure room, het citroensap en de mosterd in een kommetje een sausje. Schep het sausje door het kaasmengsel en laat de salade 15 minuten staan. Leg wat blaadjes sla op een schaal en schep hier de salade op. Garneer de kaassalade met plakjes tomaat en toefjes peterselie.250 gr aardappelen, geschild

3 zoute haringen, gefileerd en in reepjes gesneden

2 uien, schoongemaakt en in ringen gesneden

2 zachtzure appels, geschild, van de klokhuizen ontdaan en in schijfjes gesneden

3 zoetzure augurkjes, in plakjes gesneden

1 dl zure room

2 eetl mayonaise

1 eetl citroensap

1 theel suiker

2 eetl fijngehakte dille

zout en peper

enkele blaadjes sla

1 ei, hardgekookt, gepeld en in plakjes gesneden

1 tomaat, in plakjes gesneden

enkele toefjes dille of peterselie

kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar in een pan water. Giet de aardappelen af, laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes.

Vermeng de blokjes aardappel in een kom met de haringen, de uien, de appels en de augurkjes.

Roer van de zure room, de mayonaise, het citroensap, de suiker, de dille en wat zout en peper in een kommetje een sausje. Schenk het sausje over het salademengsel en schep alles goed doorheen. Laat de salade 45 minuten op een koele plaats staan.

Leg wat blaadjes sla op een schaal en schep hier de salade op. Garneer de haringsalade met plakjes ei en tomaat en met wat toefjes dille of peterselie.

Home Recepten