Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Deens kerstmenu voor 8 personen

Het Kerstmenu in Denemarken bestaat bijna in alle gezinnen uit dezelfde traditionele gerechten.
Het Kerstmenu bestaat bijna in alle gezinnen uit dezelfde traditionele gerechten. Als er nog kleine kinderen zijn, wordt er begonnen met rijstebrij met suiker en kaneel en een dikke klont boter. Maar het spannendste voor de kinderen is dat er een amandel in de pap zit. Wie de amandel heeft krijgt een cadeautje. Pas na de rijstebrij komt het echte kerstdiner.Gebraden gans met appelen en pruimen uit Denemarken, voor 8 personen

350 gr gedroogde pruimen

1 gemeste gans (4 kg)

1/2 citroen

4 zachte zure appelen (Boskoop)

1 grote ui

2 theel gedroogde bijvoet (alsem)

zout

vers gemalen zwarte peper

De pruimen met water bedekken en een nacht laten weken. De volgende dag de gans van binnen en van buiten afspoelen, eventueel grote stukken vet verwijderen. De gans met keukenpapier droogdeppen. Daarna de binnen- en buitenkant inwrijven met de doorgesneden citroen. De uitgelekte pruimen ontpitten en daarna grof hakken. Appelen schillen en in stukjes snijden. Uien schillen en in achten snijden. De bijvoet door dit mengsel roeren. De gans van binnen en van buiten inwrijven met zout en peper en daarna vullen. De openingen vaststeken met prikkertjes en daarna kruiselings garen erom wikkelen. Het vel van de hals met een prikkertje op de rug vaststeken, en de poten en de vleugels opbinden. De gans vervolgens op het rooster leggen met een braadslee eronder, en in een voorverwarmde oven van 180 graden C (gas: stand 2) schuiven. De gans 3 - 3,5 uur braden. Het braadvet uit de vetpan scheppen, maar de gans in totaal maar twee- tot drie keer bedruipen. Uit de gare gans loopt lichtgeel vocht als we er met een dun stokje of een scherp mes insteken. 5 min. voor het einde van de braadtijd de gans bestrijken met water met veel zout. Het vel wordt dan heel knapperig. De gans nog 10 min. in de uitgeschakelde oven laten rusten, daarna op een voorverwarmde schotel leggen. Draadjes en prikkers verwijderen. De vulling uit de gans halen en weggooien (smaakt tanig!). De vulling dient alleen maar om de gans geur en aroma te geven. De gans nu trancheren en serveren.

Serveren: Traditioneel wordt de gans geserveerd met rode kool, zoete aardappelen en appelen, gevuld met pruimedanten of cranberry's. Voor het eten wordt ijskoude aquavit gedronken en aan tafel een stevige rode wijn.

Wie graag saus geeft bij dit gerecht, moet het vet van het braadfond scheppen, het aanlengen met water (kokend water nemen) en naar eigen smaak afmaken.(Kerst) Appelen gevuld met pruimen uit Denemarken voor 8 personen

300 gr gedroogde pruimen

krap 1/4 L port

80 gr suiker

8 middelgrote appelen (bv Cox orange)

1 L water

De gedroogde pruimen in een kom leggen, de port en 20 gr suiker toevoegen. Afgedekt een nacht laten intrekken.

De pruimen dan met de vloeistof langzaam verhitten en vervolgens zachtjes in 30 minuten gaar koken. Appelen schillen en in de lengte doorsnijden. Klokhuis er uitsnijden. Het water met de overgebleven 60 gr suiker aan de kook brengen en 3 minuten laten koken. De halve appelen erin leggen en 10 minuten zachtjes laten trekken, maar niet koken. De halve appelen met een schuimspaan uit het water scheppen, laten uitlekken en om de gans heen leggen. Iedere halve appel vullen met de grof gehakte pruimen.(Kerst) Gestoofde rodekool uit Denemarken voor 8 personen

1 3/4 kg rodekool

60 gr ganzen- of varkensreuzel

1/8 L rode wijn

4 eetl azijn

20 gr suiker

1 theel zout

1/2 theel gemalen kruidnagelen

1 grote zure appel (goudreinet)

6 eetl rode bessengelei

De buitenste lelijke bladeren van de rodekool verwijderen. De kool in vieren verdelen en de stronk er uitsnijden. De vier stukken kool onder koud water goed afspoelen, laten uitlekken en daarna fijnschaven. In een grote pan de reuzel niet al te heet laten worden, de kool beetjes bij beetjes tegelijk erin scheppen en alles samen 10 minuten fruiten. Daarna rode wijn, water, azijn en kruiderijen door de kool roeren en die op een zacht vuur in een gesloten pan 2 uur laten stoven. 10 minuten voor het einde van de kooktijd de geschilde, fijngeraspte appel en de bessengelei erdoor roeren. De kool zo nodig met zout op smaak brengen.(Kerst) Zoete gebakken aardappelen uit Denemarken voor 8 personen

750 gr krieltjes

water

zout

60 gr boter

50 gr suiker

De gewassen ongeschilde aardappelen in water met zout in ca. 30 minuten gaar koken, afgieten, laten uitdampen en pellen.

Boter in een grote koekenpan verhitten en de aardappelen aan alle kanten mooi erin bruin bakken. De suiker erop strooien en onder voortdurend omscheppen laten karamelliseren. De gebakken aardappelen krijgen op die manier een dun glazuur.

Ze in een voorverwarmde schaal opdienen.(Kerst) Deens appelgerecht voor 8 personen

120 gr boter

350 gr paneermeel

200 gr suiker

1 theel kaneel

800 gr matig zoete appelmoes

200 gr rode bessengelei

3/8 L slagroom

75 gr poedersuiker

merg van 1/4 vanille stokje

Boter verhitten en hierin het paneermeel goudbruin roosteren. Beetje bij beetje de suiker erdoor roeren en alles zolang laten bakken tot de suiker is gesmolten. De kaneel door de appelmoes roeren. Nu in een schaal laag om laag paneermeel, appelmoes en gelei doen of anders in eenpersoons schaaltjes. Slagroom stijf kloppen, poedersuiker bij beetjes toevoegen. Vanillemerg erdoor roeren en de slagroom vervolgens in een spuitzak overdoen. Het appelgerecht garneren met een laag slagroom.Deense kerstpunch voor 8 personen

Na het kerstdiner wordt er glogg geserveerd

1 L rode wijn

1 L muskaatwijn

1/4 L rode vermout

1 flinke scheut angostura

125 gr rozijnen zonder pit

geraspte schil van 1 onbespoten citroen

1 theel gestampte kardamom

5 kruidnagelen

1 stukje verse gemberwortel

1/2 pijp kaneel

5 glaasjes gele aquavit van 2 cl

150 gr suiker

100 gr gepelde amandelen

Rode wijn, muskaatwijn, vermout en angostura in een geemailleerde pan door elkaar roeren. De gewassen, in een schone doek gedroogde rozijnen, de kruiderijen, de in heel dunne plakjes gesneden gemberwortel en de gebroken kaneelpijp bij de wijnen voegen en dit mengsel een hele nacht laten trekken. Vlak voor het serveren de suiker en amandelen toevoegen. Al roerend even laten koken, zodat de suiker kan oplossen. Nu pas de aquavit toevoegen en de punch heet in de glazen schenken.

Bij de punch kleine knabbeltjes serveren.

Home Recepten