Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Countrymuziek en countrywijnen

Behalve zijn countrymuziek heeft de Amerikaanse staat Tennessee zijn countrywijnen.
Bron: Dagblad v/h Noorden, 07-09-2002, Hubrecht Duijker

Behalve zijn countrymuziek heeft de Amerikaanse staat Tennessee zijn countrywijnen. Die zijn net zo landelijk, opwekkend en vriendelijk van karakter als de nasale liedjes en het getokkel van de banjo's. Je kunt ze alleen ter plekke proeven, want de bevolking drinkt ze zo graag dat voor sommige soorten wachtlijsten bestaan.

Aan het eind van de 19e eeuw telde Tennessee, een ruim 800 kilometer brede, zeer groene staat, talrijke wijngaarden - vooral in locaties waar katoen en andere winstgewassen niet konden groeien. Het zag ernaar uit dat de wijnindustrie een zeer bloeiende zou worden, maar in 1919 bracht de Drooglegging deze ontwikkeling abrupt tot een eind. Tot diep in de 20e eeuw mocht er zelfs geen wijn in Tennessee worden geproduceerd. Een groepje wijnenthousiasten, onder wie een rechter, bracht daar verandering in. Ze kwamen in 1973 bij elkaar, rond een keukentafel in Clarksville, en stichtten een wijbouwvereniging. Na stevig gelobby kreeg deze organisatie toestemming om weer wijn te gaan produceren. Voorwaarde was wel dat driekwart van e druiven uit Tennessee zelf moesten komen; dit om de boeren te steunen. In Jamestown, op een paar uur rijden van de muziekstad Nashville, verwierf Highland Manor als eerste een licentie, en bracht van de oogst 1980 zijn eerste wijn uit. Dat was een witte, vrij zoete Muscadine. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan werd deze wijn opnieuw geproefd - en bleek nog verrassend vitaal te zijn. Eigenaar Butch Campbell weet te vertellen: 'Muscadine kan net zo goed rijpen als een roden wijn.' Wat er nog aan 1980 lag, raakte vervolgens snel uitverkocht - voor 40 dollar per fles.

Wie in het Tudorachtige proeflokaal van Highland Manor de jongste jaargang Muscadine geschonken krijgt, maakt kennis met een druivig-kruidige, milde wijn waarvan het aroma ook wat specerijen bevat. Zijn karakter is eerder boers dan verfijnd, maar goed gekoeld geeft deze country wine wel degelijk genoegen. Net als vrijwel alle andere makers van Muscadine heeft Highland Manor er een wachtlijst voor. Duizenden mensen zien uit naar de nieuwe jaargang - en niemand krijgt meer dan zes flessen toegewezen.
De populariteit van Muscadine is vooral te danken aan het feit dat veel mensen in Tennessee de gelijknamige grote, kersachtige druif vaak als kind hebben gegeten. Voor hen vertegenwoordigt Muscadine een zekere nostalgie. De ruim 25 wijnbedrijven van Tennessee betrekken hun druiven van ongeveer 150 hectare wijngaarden die zeer verspreid zijn over de staat. Voorts worden, voor hooguit een kwart van het volume, druiven en most uit andere staten gehaald, vooral Washington en New York.

In Tennessee zelf gedijen edele druivenrassen als cabernet sauvignon, merlot en sauvignon blanc namelijk nauwelijks. Dit heeft te maken met vochtigheid en voorjaarsvorst. Alleen de chardonnay wordt hier en daar met succes geteeld. Zo voert Mountain Valley Vineyards in de pretstad Pigeon Forge (waar ook Dollywood gevestigd is) een lekkere, pure Tennessee Chardonnay die bovendien op vat wer gelagerd.
Varieteiten die men in Tennessee wel kan cultiveren, zijn autochtone Amerikaanse druiven (als muscadine) en resistente, in Frankrijk ontwikkelde hybriden. Een daarvan is de vidal blanc, die dankzij zijn dikke schillen gepantserd is tegen rotting en vrieskou. Er kunnen aardige wijnen van worden gecreeerd. Die van het kleine, in Zuid-Tennessee gesitueerde Loudon Valley Vineyards smaakt droog, met hints van groene appel, citrusfruit en kruiden. Het zou familie van de Elzasser Riesling kunnen zijn.

De versie van Smoky Mountain Vineyards in Gatlinburg, een toeristendorp bij een entree van het natuurpark Great Smoky Mountains, werd Leconte gedoopt en heeft in zijn frisse smaak ook iets van vanille. Men vergistte de wijn namelijk op zijn Australisch, met spaanders van eikenhout. Plezierige resultaten kunnen eveneens bereikt worden met een andere hybride, de seyval blanc. Bij Tennessee Valley Vineyards en Highland Manor vervaardigt men er droge, opwekkende wijnen van met wat fruit, wat aardsheid en een vleugje drop.

Voorts zijn in Tennessee vruchtenwijnen heel populair. Cordova Cellars, dicht bij Memphis, heeft veel succes met zijn Spring Fling, waarin perzik werd verwerkt. En de absolute bestseller van Mountain Valley Vineyards is Blackberry Wine ofwel bramenwijn ('zelfs in Californie bekroond'). De hoeveelheden die de grotere Tennessee kelders rechtstreeks verkopen zijn indrukwekkend: van een jaarlijkse 80.000 flessen tot meer dan het dubbele daarvan. Kennelijk koestert men in deze staat niet alleen de eigen muziek, maar ook de eigen wijnen.

020913

Home Recepten Kookboeken