Chartreuse


Chartreuse

Kloosterlingen maken vaak de lekkerste likeuren. En daar hoort Chartreuse ook bij. Eerst in 1605 kregen de kartuizers bezoek van een vriend van koning Hendrik IV. Deze had een stapeltje manuscripten bij uit het nalatenschap van een onbekende alchemist. In deze bundel zaten recepten voor over kruidenelixers en beschreef ook de invloed van kruidenextracten en specerijen. De bevriende relatie van de koning dacht hiermee de kartuizers een dienst te bewijzen om hun gezondheid op peil te houden met het harde leven in de vallei. Maar ze konden de manuscripten niet ontcijferen en legden deze terzijde. Eerst door toedoen van broeder Jerome Maubec, een begenadigd apotheker, werd het manuscript ontcijferd en deed de drank als kloosterdrank zijn intrede.
Tijdens de Franse revolutie moesten de monniken in 1789 vluchten, hun klooster werd verwoest en het recept gestolen. In 1815 konden ze terugkeren, maar waren straatarm en hadden geen voedsel. Ondertussen hadden de monniken wel in 1810 hun recept teruggekregen. De Franse minister Montalivet van het ministerie voor geheime geneesmiddelen zag niets in de receptuur en stempelde er ‘afgewezen’ op. Nog staat er op het etiket van de drank ‘afgewezen’ op als eerbetoon aan hun triomf, waarbij de Franse regering hun recepten verachtte, terwijl de monniken zich diepe zorgen maakten over hun recept en drank.
Daarna ging het snel. Na de kloosters en distilleerderijen weer herbouwd te hebben ging men met de drank de boer op, waar die eerst alleen voor kloosterlingen bestemd geweest was. Als geneesmiddel werd het verkocht tegen maag- en hartkwalen, maar ook cholera patienten zwoeren er baat bij te hebben gehad. Voordat de monniken er erg in hadden was er zo’n grote vraag dat de distilleerderijen moesten worden uitgebreid.
Opnieuw moesten de kloosterlingen in 1903 vluchten, ditmaal door de scheiding van kerk en staat. Ze kwamen in Spanje terecht waar de monniken in Tarragona een nieuwe stokerij oprichten. In 1932 konden ze terug komen. Er zijn nu 2 stokerijen. De Spaanse vestiging werkt vooral voor het Iberisch schiereiland en export naar Amerika, en het filiaal te Grenoble voor de Europese markt; met dank aan de anomie uitvinder.

1 Reactie

  1. paulbrussel

    3 juli 2002 at 11:11

    Er bestaat zowel gele als groene chartreuse. Van de groene bestaat bovendien nog de zogenaamde VEP-versie.
    De gele is lichter en wat zachter dan de groene; de groene behoort tot de likeuren met het hoogste alcoholpercentage: meer dan 50 %.

Geef een reactie