Lofzang op het serviesLofzang op het servies

“Het 36-delig servies dat bij de uitzet wordt aangeschaft, bestaat bijna niet meer. Kopjes en schoteltjes zul je in de meeste keukenkastjes nog wel vinden, al hebben die ook vaak plaats moeten maken voor de mok. Maar de soepterrine bijvoorbeeld is een product dat je bijna niet meer op tafel tegenkomt,” zegt Matthias Keller (van het Europees Keramisch Werkcentrum) ergens toen hij het over de teloorgang van het traditionele servies had.

Jammer, jammer. Een mooi servies is een genot voor het leven. Wat is er mooier dan de tafel dekken op sjiek? Met alles erop en eraan? Ik ben gek op servetten met servetring en zelfs een waterkommetje bij kreeft en ander spul dat met de vingers gegeten moet worden. Zulke mooie, met een schijfje citroen erin. Heerlijk vind ik ook kleine zilveren of porceleinen naamkaartjes- of menuhoudertjes. Koffie drink ik het liefst uit een porceleinen kopje met schotel (dat smaakt echt een stuk lekkerder dan uit een mok) en soep uit de terrine? Fantastisch! Het ziet er zo mooi uit.

Eten dat met veel liefde is bereid verdient het om prachtig geserveerd te worden. Wijn uit kristal maakt het nog specialer. Levenskunst heeft ook te maken met het aankleden van je leven. Zeg nou zelf: eten van een mooi gedekte tafel met lieve spulletjes heeft toch veel meer cachet, maakt de dagelijkse maaltijd toch tot een feestje? Mensen die roepen: ik heb geen tijd, hebben eigenlijk geen zin. Schoonheid in je leven brengen kost ook wat inzet, alleen die krijg je, en zo is het met alles, dubbel en dwars terug in het plezier van het diner. En als je echt door de week geen tijd hebt, dan kun je nog altijd een dag in de week reserveren voor een gedekte dis. Die tijd heeft iedereen.

Levenskunst zit vaak in details. Die details breng je zelf aan. Duur hoeft het niet te zijn. Mooi porcelein kun je op antiekmarktjes vaak voor een schappelijke prijs krijgen en verder kun je allerlei serviesgoed combineren tot een harmonieus geheel in de stijl die je aanspreekt.

Voor het ontbijt kies ik voor een landelijke frisse stijl. Ik combineer allerlei servies. Soms met mijn restjes Boerenbont, soms met wat spulletjes van Villeroy & Boch. Een bloemig kleed of placemats. Met een broodmandje en leuke potten voor jam. Een botervloot en kleine kristallen glaasjes voor honing. Een diner gaat luxer, met onderborden en dekschalen. Bij ons is het meestal op zondag: dan kook ik een speciaal culinair etentje. Doordeweeks hangt het er vanaf, soms uitgebreid en soms wat rustieker, maar altijd gezellig.

Ik geniet van mooie dingen om mij heen, ook al heb ik het niet altijd even breed. Rijkdom is een creatie van de geest. Als ik me omring met schoonheid, voel ik me beter. En mooie dingen dagelijks gebruiken helpen dat gevoel te versterken. Bij hoeveel mensen staat het “zondagse servies” niet achter glas? Zonde! Gebruik die luxe elke dag. Of liever: pluk die dag!

Door: Dagmar

Dit servies heb ik zelf. Royal Albert lavender Rose. Stuk voor stuk jarenlang bijeen gespaard.

Dit servies vind ik heel mooi, misschien voor een theeservies.

Ga naar dit adres om iets te leren over tafeletiquette van het dekken: Tafeldekken

4 Reacties

 1. Als ik niet zo onhandig was,had ik ook allang een servies aangeschaft.Maar ik ben in altijd al onhandig geweest met alles van glas,porselein enzo.

  Ik heb een kopje geerft van Royal Albert maar verder dan er heen te kijken durf ik niet.Mijn man wast het af en toe als er stof op ligt maar ik sta er 2 meter minimaal naast en bewonder alleen de schoonheid van het kopje.

  Groetjes Zarah..

 2. louisewolbert

  25 juni 2002 at 11:32

  Ben even online en zie jouw artijkel over serviezen. Heerlijk hoor servies in huis! In mijn kasten staan 4 verschillende serviezen waaronder een voor vis en een Japanse. Ze worden hier ook echt gebruikt want servies voor de sier vind ik belachelijk. Zag laatst in de bijenkorf een handbeschilderde met klaprozen op een roomkleurige ondergrond. Ik was op slag verliefd!
  Kus!

 3. de_smaak_van_genieten!

  23 juni 2002 at 23:10

  betaaldennnnn we.

 4. de_smaak_van_genieten!

  23 juni 2002 at 23:07

  Ik ben helemaal maf van serviezen, heb toevallig pas op mijn Smulpaapjes pagina een foto gezet van het antieke servies dat ik heb. Heeft mijn oma ong. 100 jaar geleden gekocht.
  Het is met rose rozen en af en toe dek ik ermee en kombineer ik het met veel donker blauw.
  Zelf heb ik toen we 33 jaar geleden trouwden Wedgwood gekocht, ook daar ben ik nog steeds heel erg blij mee.
  Toen betaalde we 10 gulden voor een bord en werden we voor gek versleten.

  Morgen haal ik dit artikel op voor mijn pagina want ik ben nu ingelogd op De_smaak_van_genieten.
  Trouwens daar hoort het ook wel thuis natuurlijk.
  Ga ik het dus ook plaatsen.
  Groetjes,
  Ien.

Geef een reactie